fbpx Skip to content

Ha nem magától az Apple-től vásárolunk, akkor előfordulhat, hogy a teljesen újként árult készülék valójában felújított (refurbished). A felújított készülékeket az Apple általában 15%-kkal olcsóbban adja, mint a még soha nem használt, ténylegesen új darabokat.

Melyik iPhone-t vásároljam meg?

Ez nem feltétlen hátrány, de vannak, akik mindenképpen ragaszkodnak a teljesen új készülékekhez. Így az általunk megvásárolni szándékozott készülék piaci értékét is meg tudjuk becsülni, ha tudjuk, az ténylegesen új-e vagy sem. Nézzük, miből derül ki mindez!

Mit jelent az, hogy felújított?

A felújítási folyamat során az Apple szervizesei ellenőrzik az érintett terméket, és minden elhasználódott alkatrészt kicserélnek benne, így a végén egy olyan készüléket kapunk, ami olyan, mint az új, és az Apple ugyanúgy ad rá 1 év korlátozott jótállást, illetve az összes tartozékából is újat kapunk, ahogyan azt az Apple a Certified Refurbished aloldalán is írja:

You will receive a “like new” device with genuine Apple replacement parts (as needed) that has been thoroughly cleaned and inspected. Refurbished iOS devices will come with new battery and outer shell. Every device will come with all accessories, cables and operating systems. All Apple Certified Refurbished products are packaged in a brand new white box and will be sent to you with free shipping and returns.

Az iOS-t futtató készülékek esetén ez azt jelenti, hogy minden esetben kicserélik az akkumulátort és a készülék külső borítását (utóbbi elvben nem csak a készülékházat, hanem a kijelzőt is takarhatja).

A felújított készülékekre ezen felül ugyanúgy köthetünk AppleCare-t is, ha az a vásárlás országában az adott készüléktípusra elérhető, illetve általában szintén érvényes rá az új készülékeknél megszokott 90 napos technikai terméktámogatás is, amikor díjmentesen kérhetünk segítséget az Apple Támogatástól nem garanciális kérdésekben is.

Felújított készülékeket az Apple jelenleg nem értékesít Magyarországon, viszont amennyiben a cég garanciálisan kicserélte mondjuk a meghibásodott iPhone-unkat, akkor – ha ez számunkra fontos – ellenőrizni tudjuk, hogy teljesen újat vagy felújítottat kaptunk cserébe.

Miből derül ki, hogy egy Apple készülék új, felújított, kicserélt?

Ehhez a készülék modellszámát kell megnéznünk, amiből kétfélét találhatunk mind a termék dobozán, mind az iOS-ben a Beállítások, Általános, Infó alatt. Ne az “A1234” formájút keressük, hanem a hosszabbat, ami lehet például “MUQW2LL/A”. Amennyiben az Infó menüpont alatt az “A1234” formátumút látjuk modellszámként, bökjünk rá egyszer, és át fog váltani a hosszú azonosítóra.

Ezután az első karakter az, ami számunkra az érdekes, ami a következő lehet:

  • M — teljesen új
  • F — felújított (refurbished)
  • N — az eredeti készüléket az Apple kicserélte
  • P — új, a rendeléskor egyedileg lézergravírozott (personalized)

A teljesen új készülék tehát M-es modellszámú, a felújított F-es, ha az Apple kicserélte, az N-es, ha pedig lézergravírozott, akkor P-s.

Az alábbi képen például egy felújított iPhone 7 esetén láthatjuk az F-fel kezdődő modellszámot (FN8L2LL/A):

Egyéb tudnivalók

Használt piaci készülékek vásárlásakor még az alábbiakat érdemes betartani: Gyakori kérdések: mire figyeljünk használt készülék vásárlásánál?

Legutóbbi frissítés: 2019.04.11.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Ez valóban hasznos cikk volt, köszönet érte!

  2. Nekem A van ilyenkor mi van

  3. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    Amennyiben az Infó menüpont alatt az “A1234” formátumút látjuk modellszámként, bökjünk rá egyszer, és át fog váltani a hosszú azonosítóra.

  4. Rá bökés után lesz A 1905

  5. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    és előtte akkor mit ír pontosan? illetve milyen készülék? iPhone 8?

  6. Igen iPhone 8
    Nq6g2zda/a

  7. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    de ez N-nel kezdődik, nem A-val.

  8. Jogos félre értettem!

  9. Avatar for NYPD NYPD says:

    Én egyszer már ezt megkérdeztem a supporttól és arra a kérdésre, hogy mit jelent az, hogy az apple kicserélte, először azt mondta, hogy új készüléket kapok. Majd utána megkérdeztem, hogy ha rendelek interneten egy iphone-t és 13. napon visszaküldöm, mert nem tetszik, annak mi lesz a sorsa? Azt mondta, hogy szétszedik, és újra hasznosítják. Akksicserét és házcserét csinálnak, tesztelik az alaplapot, ha hibátlan akkor újraprogramozzák. A support további részleteket nem árult el, csak annyit, hogy nem dobják ki, újra hasznosítják, nem refurbished lesz belőle, és nem is új dobozos. Gondolom az apple kicserélte kategória lesz…
    Persze ez még kb 2-3 éve volt, azóta lehet már változtak a dolgok.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Agent_H Avatar for Szifon Avatar for NYPD Avatar for ducati57 Avatar for Jadeye