A jövőben a vércukor szintet is “kiszagolhatja” majd az Apple Watch

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Újabb szabadalmakat adott be az Apple, ezúttal a jövő iPhone-jainak és Apple Watch-ainak szenzoraival kapcsolatban.

Jelenleg eszközeid belsejében jó pár érzékelő található, de közel sem elég ahhoz, hogy rólad vagy a körülötted lévő világról mindent tudjanak. Az Apple mérnökei olyan szabadalmakat adtak be, amik a vércukormérésre és a levegőszennyezettség mérésére adnának lehetőséget.

A levegőtisztaság egy olyan terület, amivel közel se foglalkozunk eleget, pedig bőven kéne figyelnünk rá, hiszen az egyik legnagyobb közös dolog, amiben minden élő ember osztozik, az a légzés tevékenysége.

A US20190101485 számú szabadalomban az Apple mérnökei két megoldást is kieszeltek arra, hogy okoskütyüjeink hogyan ismerhetnék fel, ha szennyezett a levegő körülöttünk. Az első megoldásban egy pulzáló fényt figyelne meg egy fényérzékelő, a másikban pedig egy elektromos áramkör figyelné a fényviszonyok változásait.

Ha minden igaz, ilyen érzékelők és néhány algoritmus használatával a jövőben az Apple készülékei fel tudnák ismerni a levegőben szálló port vagy egyéb apró szemcséjű anyagokat és értesíthetnék a felhasználót.

A US20190101501 számú, második szabadalom elsősorban nem a vércukormérésről, hanem szintén a környezeti érzékelésről szól, de teljesen más módon működik. Az Apple mérnökei egy olyan megoldást írtak le, amivel egy eszköz képes lehetne a levegőben szálló vegyi anyagokat érzékelni – mint egyfajta digitális kanári a bányában.

A szabadalom elsősorban nem a vércukormérésre koncentrál, hanem arra, hogy hogyan lehetne képes egy eszköz szagok felismerésére és utána hogyan lehetne tanuló algoritmussal felvértezni a hozzá kapcsolódó szoftvert, hogy tanulságokat vonjon le az érzékelt szagokból/ízekből.

Az ionos folyadékkal töltött beépített chip lehetővé tenné, hogy romlott ételt, kellemetlen testszagot vagy akár alacsony vércukorszintet is fel tudjon ismerni az izzadságunkból a jövő Apple kütyüje.

Ki tudja, lehet, hogy pár év múlva nem neked kell megszagolnod a 4 napos tejet a hűtőben, hanem elég lesz odatartanod az Apple Watch-od? Bár a vércukorszint mérése talán fontosabb ennél.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. kchris says:

    a szallo por eleg fontos lenne. ez tipikusan olyan dolog hogy ugy elunk mint a disznok, a sajat hugyunkban sz@runkban dagonyazunk: szilard futoanyag (szemettel valo futes…) annyi auto engedelyezese amik csak pofognek a dugoban… aztan jonnek a rakos megbetegedesek ami “veletlenul” van. mivel nincs direkt osszefugges ezert nincs korlatozva igazabol semmilyen szennyezo dolog… es jo kis felrevezeto megnevezesek vannak a merokon: pl elfogadhato. ami csak kicsit szar az elfogadhato?

    a vercukor az is erdekes, foleg hogy regebben olvastam errol hogy aki cukros annak a lehelete az mas, hasonlo iranyu mint az aceton…

  2. onderon says:

    A cukorbetegséget nem tudják kiszagolni, de a vér cukorszintjét igen. Alacsony vagy túl magas értéknél tudnak jelezni. Ezt bárkinél megteszik, nem kell ehhez diabéteszesnek lenni, azt nem érzékelik (vagy még nem tudunk róla). A rák bizonyos fajtáit ki tudják szagolni viszont.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!