fbpx Skip to content

Azok az olvasóink, akik érdeklődnek az iOS “belsőségei” iránt, bizonyára szoktak nézelődni érdekes nyílt forráskódú projektek után GitHubon.

A magát közösségi médiummá kinőtt hosting oldalon már egy ideje figyelemmel követhetjük például az iSH nevű alkalmazás fejlesztését is.

Ennek az appnak a lényege, hogy egy emulátorban futtat egy “teljesértékű”, működő GNU/Linux disztribúciót, az Alpine Linuxot. Az emulált processzoron futó operációs rendszernek az egyetlen hozzáférhető felülete a parancssor, ám a buherátorok közül sokan pont ezért szeretik azt.

Az Alpine egy elég minimalista összeállítás, így lehetne még benne több beépített program és parancs is, de így is használható, vagy legalábbis mindenképp érdekes koncepciónak mondhatjuk. Az iPhone-on és iPaden egyaránt elfutó emulátor ráadásul a Fájlok alkalmazásban is létrehoz egy mappát, így a linuxos virtuális gép és az iOS saját fájlrendszere között is másolgathatunk ide-oda fájlokat. Valószínűleg ez az egyik legfontosabb hozzáadott értéke ennek a környezetnek; ezek nélkül elég nehézkes – bár lehetséges – lenne külső fájlokkal dolgozni.

A disztribúció része egy csomagkezelő, az APK is (ez nem tévesztendő össze az Android csomagformátumával), így a már támogatott csomagokat is fájdalommentesen telepíthetjük.

Az iSH egyelőre a TestFlight programon belül, “bétaként” telepíthető (bár e sorok írója számára kérdéses, hogy ez nem csak azért működik-e így, mert az Apple sosem fogadna el ilyesmit az App Store-ban). Az érdeklődők a projekt hivatalos oldalán találhatnak részletesebb leírást a telepítés menetéről.

Ti szeretnétek unixos parancssort használni iOS-készüléketeken? Használhatónak találjátok az iSH modelljét?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok