Úgy tűnik, csendben javította az Apple a MacBook Pro kijelző problémáit

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Idén kezdtek el nagyobb mennyiségben feltűnni a különböző oldalakon és fórumokon olyan 2016-os MacBook Pro felhasználók, akiknél furcsa kijelző problémák jelentek meg, mint például az alábbi képen is látható.

A jelenséget gyorsan el is nevezte a külföldi sajtó “flexgate”-nek, mivel úgy tűnt, hogy a kijelző egyik kábelének meghibásodása okozza. Az iFixit úgy számolt be a problémáról, hogy a kijelző túl sok kinyitása és becsukása gyengítheti meg a kábelt és emiatt sérülhet meg az idővel.

Itt az “idővel” szó az érdekes, mert a legtöbb gép, amin jelentkezett a probléma, a 2016-os MacBook Pro-k közé tartozik, amik mostanra már elég idősek, hogy sok nyitogatáson legyenek túl.

Ha a vegyes érzésekkel fogadott Touch Bar és a gyakran meghibásodó pillangó-mechanikás billentyűzet nem lett volna elég, úgy néz ki, hogy egy újabb komoly problémával gazdagodott a gép.

Az Apple azonban a jelek szerint egy ideje már tudott a problémáról, és a 2018-as MacBook Pro-ba már egy 2 mm-rel hosszabb kábelt tettek, ami jobban bírja a strapát. Ezt először egy Olivia88 nevű MacRumors fórum felhasználó vette észre, de később az iFixit is megerősítette az eltérést:

Bal oldalt az új, hosszabb kábel látható.

A két extra milliméter nem tűnik olyan soknak elsőre, de valószínűleg ez pont elég arra, hogy a tavaly kiadott modelleken ne jelentkezzen 1-2 év múlva a “flexgate” problémája.

Ami kínossá teszi a helyzetet, hogy mivel az Apple változtatott a kijelző kábelén, ez azt jelenti, hogy tudnak a problémáról, ennek ellenére mégsem indítottak csereprogramot a 2016-os és 2017-es gépekre… Így akinek a garancia lejárta után kezd el foltosodni a kijelzője, drága javításra számíthat.

A múltban már többször ért el a világháló sikereket azzal, hogy az Apple hibás döntéseire felhívta a figyelmet, reméljük, hogy most is helyesen fognak dönteni, elvégre az ilyen helyzetekben kell megmutatniuk, hogy foglalkoznak vásárlóikkal.

Ha esetleg szeretnél tenni érte, hogy az Apple kiterjesztett garanciális ügyintézést vagy csereprogramot indítson a 2016-os és 2017-es MacBook Pro modellek kijelző problémáira, ide kattintva aláírhatsz egy petíciót.

Persze még ha ezt sikerül is elérni, ki tudja, hogy ez lesz-e a vége az alul szürkülő kijelzőknek, ugyanis az iFixit azt is észrevette, hogy bár a 2018-as MacBook Air kijelzője másmilyen kialakítással rendelkezik, elképzelhető, hogy az idő múlásával hasonló gondokba fog ütközni, mint a 2016-os és 2017-es MacBook Pro.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Bori says:

  Bocs, de a mértékegység az col (“) a képen, így a
  látható 2 egység az 0,2”, mely 0,2x25,4=5,08 mm.
  A 2 mm téves adat!
  Így már lényegesen hosszab mint az eredeti méret!

 2. Bori says:

  Bocs, de az valóban 2 mm.
  Tévedtem!

 3. Hacsi says:

  És akkor a kék foltosodásról nem is beszéltünk ami az összes 2015-től 2017-ig gyártott gépet érinti.

 4. Az Apple nem tud összerakni egy normális gépet? :smiley:
  A 2009-es Laptopunknak kutya baja, de egy 2016-os MacBook Pro már xar? :smiley::smiley::smiley::smiley::smiley:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!