fbpx Skip to content

A hosszú záridős fotózásról már biztosan hallott mindenki, ha nem is volt tisztában a kifejezés jelentésével, az eredményét biztosan látta már. Ennek a fényképezési technikának köszönhetjük fátyolszerű vízesést és az autókról a fénycsíkot húzó fényképeket. Mai alkalmazásunkkal, a Spectre-rel nem szokványos módon ti is csinálhattok hasonló képeket.

Spectre – hosszú záridő kicsit másképp

Lényegében kétféle képpen lehet hosszú záridős fényképeket készíteni: kellőképpen értünk a fényképezéshez vagy a telefonunkra letöltött alkalmazás helyettünk megold mindent. Az első esetben tisztában kell lenni olyan kifejezésekkel, mint ISO, záridő, rekeszérték, amit nem biztos mindenki ismer vagy épp nem tudja jól kombinálni ezeket a megfelelő eredmény érdekében. A második esetre pedig most nézzünk is meg egy alkalmazást.

A Spectre fejlesztőinek köszönhető az App Store egyik, ha nem a legjobb manuális fotós alkalmazása, a Halide is. Abban az appban minden értéket ugyanúgy állíthatunk, mint egy profi fényképező esetén, míg a Spectre csak egy kifejezett felhasználásra lett tervezve és azt a lehető legegyszerűbben oldja meg és az eredménye hosszú záridősnek mondható, de mégse úgy készíti a képeit, ahogyan azt gondolnánk.

Spectre – hosszú záridő kicsit másképp

Az ilyen jellegű fotók tükörreflexes gépek esetén úgy készülnek, hogy a megszokottnál hosszabb ideig van nyitva a zárszerkezet, ezért több ideig és több fényt kap a szenzor. A tükör nélküli gépek esetén pedig a szenzor több ideig van aktív állapotban, hiszen ott nincs előtte tükrös zárszerkezet. A Spectre nem így csinálja ezeket a képeket, hanem másodpercenként elég nagyszámú képet készít, amelyeket a megfelelő algoritmussal összeilleszt úgy, hogy a kívánt eredményt megkaphassuk.

  

Az alkalmazás első indítása során egy rövid bemutatót kapunk arról, hogy pontosan mire és hogyan képes a Spectre. A tutorialból láthattuk, hogy az alkalmazásnak lényegében két módja van különböző intervallumokkal: 3, 5 és 9 másodperc közül választhatunk. Az egyik mód arra alkalmas, hogy az éjszakai fényváltozásokat, mint például a kocsik fényszóróit egy folyamatos fénycsóvává illessze össze. A másik mód pedig arra jó, hogy a képen történő mozgásokat összemossa, vízesés és tengerpart esetén fátyolszerűvé teszi a vizet, egy forgalmas téren vagy épp egy hídon pedig eltünteti a gyalogos- és autósforgalmat azzal, hogy nem a mozgó elemekre helyezi a hangsúlyt, hanem arra, amit épp kitakarnak és e szerint illeszti össze a képeket. A két mód közt a képernyő tetején válthatunk, de hagyhatjuk automatikusan, hiszen a Spectre AI funkciója tudja értelmezni a látványt és aszerint állítja maga a módokat.

Spectre – hosszú záridő kicsit másképp  Spectre – hosszú záridő kicsit másképp

A hosszú záridő elengedhetetlen eleme a kamera stabilan tartása. Normál esetben állványt szokás használni hozzá, de a Spectre algoritmusa – amennyire csak lehet – kézben tartva is megpróbálja stabilizálni a képet, bár sokszor pont attól lesz egy fénycsóvás kép izgalmas, hogy bemozdult. Az élőkép alatt láthatjuk a kis ikonon, hogy stabilan tartjuk-e a telefonunkat vagy sem, de állvány használatakor ez a funkció kikapcsolható. Jobb oldalt alul találjuk az időtárcsát, amit érdemes különböző állásokban kipróbálni, mert más-más eredményt kapunk, hiszen van, amikor a 3 másodperc kevés, de a 9 már sok, és persze amikor épp fordítva van ez. Amennyiben a fényerővel is szeretnénk játszani, akkor azt a jobb felső sarokban tehetjük meg, majd a képernyő jobb oldalán a csúszka segítségével szabályozhatjuk, de ez is intelligensen állítja magát.

Az eredményt Élő Fotóként menti az alkalmazást, de persze fényképként és és videóként is kinyerhetjük, sőt, Siri Parancsokkal akár GIF is csinálható belőle. Az algoritmus mögött Machine Learing és Metal áll, a képek HEIC formátumban készülnek a jobb minőség és kisebb méret érdekében és persze P3-as színprofillal.

[appstore id=”1450074595″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Azt hittem a CPU sebezhetőséggel kell mókolni hozzá! :smile:

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for mtomi95