Melegedő kijelzőről adott be szabadalmat az Apple

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Egy átlagos nyári napon a körúton sétálsz és közben Pokémon Go-zol vagy navigálsz és észreveszed, hogy az iPhone-od egyre melegebb, szinte már forró. Ez azért van, mert terhelés alatt jobban melegszik a benne lévő processzor és ez teljesen érthető is. Az Apple új szabadalma azonban azt az ötletet dobja fel, hogy a telefon kijelzője akár terhelés nélkül is melegedhetne – de persze nem mindegy, hogy miért.

Nem kell félni, nem arról van szó, hogy elment az esze az Apple mérnökeinek. Inkább az áll a dolog mögött, hogy a cupertinói vállalatnál is játszadoznak a hajlítható telefonok ötletével és egy problémába ütköztek a kijelzők téli hajtogatásánál.

Hidegben ugyanis nem csak a víz fagy meg, hanem a kijelzők is keményebbek, ridegebbek lesznek, ami miatt gondot okozhat egy hajlítható készülék kijelzője. Az Apple-nél azt találták ki, hogy hidegben az eszköz hajlítása előtt az felmelegítené a kijelzőt (vagy annak egy részét), így kerülve el a sérüléseket.

Természetesen a kijelző melegítése egy energiaigényes feladat, ezért csak akkor csinálná ezt az elképzelt eszköz, ha érzékelné azt, hogy hamarosan használva lesz, hasonlóan a mostani iPhone-ok felemeléskori felébredéséhez.

Az egyik melegítési módszer az lenne, hogy a hajlított részhez közeli pixeleket maximális fényerőre tenné az eszköz. Ez határozottan a legegyszerűbb megoldás lenne, de közel se biztos, hogy elég gyorsan működne az igazi zord téli időben – az OLED esetén pedig hosszútávon a pixelek beégéséhez is vezethetne.

Épp ezért elképzelhető, hogy várni kéne télen egy ilyen hajlítható eszköz kinyitása előtt, ahogy a kocsi fűtését is járatjuk ilyenkor egy kicsit indulás előtt, hogy a jeget könnyebben le tudjuk kaparni.

Koncepciókép – lehet, hogy ilyen lesz a 2020-as iPhone?

Az biztos, hogy még nagyon az elején vagyunk a hajlítható telefonok és egyéb eszközök korának és érdekes problémákat fog felvetni ez az új irány. Mindenesetre én kíváncsian várom, hogy vajon lesz-e valami ebből a szabadalomból – hiszen ezt az Apple-nél sosem lehet tudni.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. kchris says:

    bennem ez azt veti fel hogy ha ez igy van, vajon hogy lehet a samu is huvely nagy derrel durral piacra dobott keszuleket hajlitani telen…

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!