Egy Apple IIe még 30 év múltán is működik, és még az elmentett játék is folytatható

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Manapság ritkán mondható el bármilyen termékről, hogy akár évtizedekig is hasznát vehetjük, hiszen hamar tönkre tudnak menni ezek az eszközök, illetve a technológia fejlődésével az elavulás is ott van, ami mondhatni természetes.

Mindezektől függetlenül az Apple annak idején egy igen masszív gépet alkotott az Apple IIe-vel, ugyanis a HVG cikke szerint egy szerencsés ‘kutakodó’ szülei padlásán bukkant rá erre a meglepetésre.

John Pfaff, a New York-i Fordham jogi egyetem professzora nem is akármit, egy 30 éves Apple IIe-t talált a poros padláson, ami csodák csodájára nemhogy bekapcsolt, de még egy régi játéklemezt is beolvasott. Az Apple ezt a gépet 1983 januárjában leplezte és egészen 1993 novemberéig gyártották.

A játéklemezt beolvasva a gép felajánlotta, hogy visszaállítja az utolsó mentést, amit 30 évvel ezelőtt mentettek el. A férfi igazán szerencsés, hiszen amellett, hogy egy hatalmas élményben részesült azáltal, hogy egy 30 évvel ezelőtti mentést tudott folytatni, még egy használható Apple IIe masinával is gazdagodott.

John Pfaff több tweetben is közzétett képeket a gépről, amik magukért beszélnek. Tegye fel a kezét, aki lenne a helyében! 🙂 ✋🏼

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Put2 says:

  Aszta… Hú ha! :nerd_face::nerd_face:

 2. gunar says:

  Hát ez nem semmi ! Bár akkoriban még hosszabb időre csinálták a vasakat mint manapság, ami a mai fejlődési ütem mellett nem is lenne ésszerű, persze ha pár évig hiba mentesen működne minden az jó lenne, ahogy vki írta egy másik cikknél, ha csak simán működne ahogy kell, már az is elég lenne.
  Mint ez a régi vas 30 év múltán is. Nem olyan nagy elvárás ez, csak a tizedét tudná minden eszköz és mennyivel kevesebb lenne a bosszús ember. :smiley:

 3. Mindkárt becsokizok! Nekem az asus laptop 15 éves, még mindig azt használom napiszinten. Ugyan nem spk mondenre jó már, de jó! És nem Apple!

 4. gunar says:

  Az sem rossz, de itt a lényeg az volt, hogy úgy 30 éves és műxik rendesen, hogy ki tudja mióta nem volt áram alatt, csak a padláson figyelt és várta hogy vki rátaláljon, s megnyissa újra a félbemaradt játékot. :grin: Sok cucc ennyi idő alatt lehet már szétrohadt volna még nedvesség nélkül is, a kondik eldurrantak, vagy épp kiszáradtak volna, stb 1000+1 baja lehetne szegénynek ennyi idő állás után.

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!