fbpx Skip to content

Az iOS 12.2 bétája egy érdekes változást tartalmaz, ami ha nem változik a végleges kiadásig, el fogja rontani az összes olyan weboldal működését Safariban, ami az eszközöd gyorsulásmérőjére és giroszkópjára épít.

A probléma mögött az áll, hogy az Apple bevezetett egy új adatvédelmi opciót a Safari böngészőben, ami alapértelmezésben ki van kapcsolva és így blokkolja a webhelyek számára a mozgási adatok elérését.

A Safari beállításai közt az Adatvédelem szekció alatt iOS 12.2-től lesz egy Mozgás és irány használata (Motion & Orientation Access) nevű kapcsoló, amit be kell kapcsolnod akkor, ha szeretnél olyan weboldalakat használni, amik figyelnek az eszközöd mozgásadataira.

Normál böngészéskor ez valószínűleg nem fog érinteni, de ha szoktál virtuális vagy kiterjesztett valóságra építő oldalakat is nézni, akkor jó, ha tudsz erről a változásról.

Amennyiben nem találkoztál még ilyen weboldallal, nem kell nagyon keresned, az Apple saját iPhone XS-t bemutató oldala is használja eszközöd mozgásadatait, hogy meg tudd nézni minden irányból a telefont az aktuális készüléked döntögetésével.

Kissé érthetetlen ez a változás a Safari adatvédelmi beállításaiban, hiszen eddig nem ismert olyan oldal, ami visszaélt volna az eszköz mozgásadataival, ugyanakkor a paranoiások megnyugtatására mindenféleképp előnyös a lehetőség hozzáadása. Egyedül amiatt lehet ez problémás, hogy a felhasználók nem fogják rögtön megtalálni a beállítási lehetőséget, hogy változtassanak az alapértelmezett állapoton, vagy egyszerűen nem fogja őket eléggé érdekelni az adott weboldal, hogy átállítsák.

Miután az iOS 12.2 még béta állapotban van, elképzelhető, hogy az Apple még meggondolja magát a funkcióval kapcsolatban és alapértelmezésben bekapcsolják a mozgásadatok elérését weboldalak számára vagy az is elképzelhető, hogy a Safari rákérdez majd, ha egy weboldal igényelné ezeket az adatokat.

Szerinted szükség van arra, hogy letilthasd a weboldalaknak a mozgásadatok lekérdezését?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok