fbpx Skip to content

Az Apple által készített szoftverek egyik legnagyobb használhatósági hátulütője, hogy ezek a programok jellemzően saját, az Apple által kitalált, sokszor elég obskurus formátumban és a fájlrendszerben mélyen eldugott helyen tárolják az adatainkat. Aki már próbálta például a kontaktokat vagy a fényképeinek a metaadatait kézzel leszedni egy iPhone-ról, az biztosan átérzi ezt a helyzetet.

Nincs ez másképp az iOS-készülékekről készített biztonsági mentésekkel sem. Bár ezeknek a helye viszonylag konzisztens maradt az évek során, a backup formátuma közel sem nevezhető felhasználóbarátnak.

Az iTunes által készített mentésekben például a fájlnevek köszönőviszonyban sincsenek az eredetiekkel, és néha a tartalmuk sem feleltethető meg az iOS által létrehozott állományokéval egy az egyben. Mindez eléggé megnehezíti a buherálni kívánó iPhone- és iPad-tulajdonosok életét, akik mondjuk csak egy-két fájlt szeretnének gyorsan leszedni és megnézni egy korábbi mentés tartalmából, anélkül, hogy az egész, hosszadalmas visszaállítási folyamatot el kellene végezniük az iTunes-ban.

A problémára az jelentheti az egyik megoldást, ha találunk egy olyan szoftvert, amely képes az iTunes által generált adatokat emberi fogyasztásra alkalmas formába önteni anélkül, hogy azt kötelezően vissza kellene töltenünk az iOS-re. Sajnos ilyen funkciója mindeddig csak részben vagy egészben fizetős, úgynevezett proprietary alkalmazásoknak volt.

Ezt a hiányt hivatott most pótolni a svájci hobbista iOS-hacker, Siguza néhány hete kiadott, ingyenes és nyílt forrású eszköze. Az iMoBaX, azaz iOS Mobile Backup eXtractor, magyarul kb. “iOS mobil biztonságimentés-kibontó” névre hallgató program egészen kicsi: a C-ben írt kód összesen nagyjából 18 kB-ot tesz ki, a bináris lefordítva pedig e sorok írójának gépén csak 14 kB méretű volt.

Használata egyszerű: a fejlesztő GitHub-oldaláról letölthetjük a bináris, azonnal futtatható kiadást (ez csak macOS-en működik), a haladóbbak (és paranoiásak) pedig git segítségével leszedhetik először a forrást, majd a make paranccsal a Unix-szerű rendszereken megszokott módon lefordíthatják maguknak. Ezek után csak meg kell hívni a terminálból (egy kizárólag parancssoros programról beszélünk), megadva neki a backupot tartalmazó mappa elérési útvonalát, valamint azt is, hogy a kibontott fájlok hová kerüljenek. Erre egy példa:

./imobax ~/Library/Application\ Support/MobileSync/Backup/f1d2d2f924e986ac86fdf7b36c94bcdf32beec15 ~/iOSExtractedBackup

A 40 karakter hosszú hexadecimális számsor minden backup esetén különböző, azt értelemszerűen le kell cserélni a sajátunkra az iMoBaX meghívásakor. A fenti parancs hatására a fájlok a Home alatt lévő iOSExtractedBackup könyvtárba fognak kerülni. A programot paraméterek nélkül meghívva egy kis használati útmutatót ír ki, amiben még néhány további, kevésbé fontos opciót találhatunk – a vállalkozó szelleműek ezekkel is kísérletezhetnek.

Siguza azt írta Twitteren: a program támogatja az iTunes régi (iOS 10 előtti) és új stílusú mentési formátumát is:

Azonban sajnos a titkosított backupokat nem tudja kibontani:

Ebből az utóbbi tweetből arra is következtethetünk, hogy a program a jövőben lehet, hogy a titkosítást is támogatni fogja, ám ezt nem vehetjük biztosra.

Ti hasznosnak találjátok az iMoBaX-ot?

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok