fbpx Skip to content

Az iPhone készülékek kamerái mindig is kiemelkedően jó felvételeket tudtak és tudnak készíteni, persze arról mehet bőven a vita, hogy aktuálisan éppen melyik telefon kamerája a legjobb, akár DxOMark tesztje vagy a felhasználók véleménye alapján. Abban viszont egyetérthetünk, hogy manapság már egy telefonnal is lehet lélegzetelállító felvételeket csinálni, nem kell hozzájuk egy tükrös vagy tükörnélküli gép, persze azért érdemes észben tartani a telefonok korlátait.

Shot on iPhone – fotópályázatot hirdet az Apple

2015 tavaszán, az iPhone 6 fél éves korában elárasztották a külföldi metróállomásokat, buszmegállókat, épületek homlokzatán és útszéleken található hirdetőtáblákat olyan fényképek, amelyeket az Apple telefonjával készítettek és nem is a cég dolgozói vagy erre külön felkért fotósok, hanem a hétköznapi felhasználók. Ezzel elindult a mai napig is népszerű Shot on iPhone kampány.

Az Apple az Instagram fiókján rendszeresen megoszt “mezei” felhasználók által készített fotókat és videókat, akár random módon, akár egy-egy rövidebb ideig tartó felhívásra érkezett tartalmak alapján. Ide úgy lehet bekerülni, ha használjuk a #ShotOniPhone címkét, a felhívás specifikus hashtagjét a képeinknél. Ez elsőre viszonylag könnyűnek tűnik, de jelenleg több mint 6,2 millió, ilyen jelöléssel ellátott bejegyzés van csak az Instagramon, és akkor ugye még a Facebookot nem is néztük. Így már érthetjük, nem könnyű, hogy akár egy több képet is bemutató videóba is bekerüljön a mi alkotásunk.

Shot on iPhone – fotópályázatot hirdet az Apple
iPhone 6s – Mariko Klug.

Most viszont egy komolyabb felhívást tett közzé az Apple, aminek nem titkolt célja, hogy ne csak online felületeken, hanem újra az utcákon is megjelenjenek a felhasználók iPhone-os képei és ezzel népszerűsítsék az iPhone-okat és buzdítsák az embereket a vásárlásra. A fényképket január 22. és február 7. közt várják Instagramon és Twitteren a #ShotOniPhone hashtag használatával, vagy aki egyből a teljes felbontású képpel szeretne szerencsét próbálni, az akár e-mailben is elküldheti a zsűrinek a fotóit. A fényképekre viszonylag elég laza megkötés van, ugyanis nem kell, hogy a gyári Kamera alkalmazással készüljön az eredeti kép, vagyis nyugodtan használhatjuk akár a Lightroom-ot is, hogy nyers fotót tudjunk készíteni, amit sokkal jobban tudunk utómunkázni, de még az is engedélyezett, hogy külső alkalmazásokkal szerkesszük meg a végeredményt. Egy fontos kikötés van csak: hogy iPhone-nal készüljön a kép, ne androidos telefonnal vagy akár valamilyen fényképezőgéppel. Noha a pályázat kiírásakor díjazásról nem volt szó, de ez később javításra került, viszont pontos infó nincs arról, hogy mennyit fizet az Apple a tíz legjobb fénykép alkotójának.

Shot on iPhone – fotópályázatot hirdet az Apple
iPhone 6 by Mandy Blake

A meghirdetés itt olvasható, aminek a végén mindenképp érdemes megnézni azt is, hogy a beküldéssel együtt mikhez járulunk hozzá, hogy az Apple mire használhatja a fotónkat. Aki pedig már a pályázáson is gondolkodik, az mindenképp olvassa el a részletes szabályzatot is.

Elég menő lenne, ha egy Szifon.com olvasó képe is bekerülne a legjobbak közé, nem? Pályázásra fel!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok