fbpx Skip to content

Az Apple Watch Series 0 bemutatásakor még nem volt vízálló az óra, azonban rá 2 évre már az Apple “meg tudta oldani”, hogy végre úszásra is használható legyen az Apple Watch.

Apple Watch úszás

2017-ben rengeteget használtam az órát úszásra, 2018-ban ugyan lebzseltem, de idén ismét tervben van, hogy az órával fogok edzeni és nálam az úszás rendkívül bevált. Az óra számomra egy plusz eszköz, ami engem speciel motivál. Látom a különböző statisztikákat, valamint nem csak egyféle edzésre alkalmas, hanem a futás mellett a sétálásra, vagy akár sílesre is használhatjuk. Ez a cikk kifejezetten az Apple Watch úszáshoz való használatáról fog szólni.

Az Apple Watch a Series 2-től az ISO 22810:2010 szabvány szerint 50 méterig vízálló. Ez azt jelenti, hogy nem kell levenni őket, ha sekély vízben, például medencében vagy a tengerben úszunk, azonban nem alkalmasak búvárkodásra, vízisíelésre vagy egyéb olyan tevékenységre, amelynek során nagy sebességgel áramló víz éri őket, vagy mélyebbre merülünk velük.

Úszás edzés az Apple Watch-csal

Az Apple Watch-on elérhető edzés alkalmazással tudjuk elindítani az úszást, de mielőtt ezt megtesszük az alkalmazás megkérdezi, hogy hány méter hosszú medencében vagyunk. Nyilván ez akkor fontos, ha nem 50 méteresben úszunk. Ha nincs kiírva sehova, kérdezzük meg egy ott dolgozótól. Ez ahhoz kell majd, hogy az óra megfelelően számolja a hosszokat. 1 hossz = 1 átúszás.

Indítás után az óra automatikusan lezár, és megkezdhetjük az úszást. A lezárás azt jelenti, hogy megjelenik egy csepp ikon a kijelzőn, amit a digitális korona forgatásával fogunk tudni feloldani. Eközben hangot is ki fog adni a készülék, hogy kiürítse a megmaradt vizet a hangszóró nyílásokból. Erről egyébként az óra is tájékoztat minket:

Úszásedzések közben a kijelző zárolásának feloldásához forgassa el a Digital Crownt. A szüneteltetéshez vagy a folytatáshoz nyomja meg egyszerre a Digital Crownt és az oldalsó gombot. Medencében történő úszás közben a GPS nincs használatban és elképzelhető, hogy a víz miatt nem lehet pulzusszámot mérni, azonban a kalóriák száma, a hosszok és a távolság továbbra is nyomon lesz követve a beépített gyorsulásmérővel.

 

Az iPhone-on lévő Watch alkalmazásban minden edzést testre szabhatunk, hogy mit mutasson az órán a művelet alatt. Ezt láthatjátok a fenti képen is, hogy milyen beállításokat használtam és milyen jól testre szabható.

Az óra többféleképpen is méri a kalória számot és ehhez talán az egyik legfontosabb hardver a gyorsulámérő. Természetesen próbálja a pulzusszámot is mérni, de elképzelhető, hogy nem minden esetben kap értékelhető adatot, tehát csak minden 2. vagy 3. mérés lesz látható. Ezt mutatja az alábbi ábra is:

 

A Tevékenység alkalmazásban rengeteg adatot kapunk az adott edzésünkről. Ilyen például, hogy hol történt, hány métert tettünk meg mennyi idő alatt, illetve azt lebontja különböző távolságokra is. Ebből tempót is számol, valamint megkapjuk a kalóriák számát is. Felül látható, hogy külön tudja venni a különböző úszás technikákat, mint például mellúszás vagy hátúszás.

Úszásra egyébként legjobb a Nike+ lukacsos szíja, illetve a Sport szíjak mindegyike. Szövet szíjat is használhatunk a vízben, mert az is viszonylag gyorsan megszárad úszás után. Nyilván bőrt, vagy fémet ne. ?

Egyszóval az Apple Watch úszásra több mint alkalmas. Az óra rengeteg adatot képes mérni, és azokat már mi is ki tudjuk értékelni, és hétről-hétre nyomonkövethetjük a fejlődésünket .

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.