macOS: VLC helyett IINA médialejátszó

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

10 évvel ezelőtt a Media Player Classicra esküdtem a Windows-os korszakomból. Aztán elkezdtem használni a Mac-et és a VLC lett az a lejátszó, amit az évek alatt megszoktam és nem hagyott cserben.

IINA lejátszó

Másfél éve egy 4K-s felvétel miatt a VLC helyett alternatív lejátszót kerestem. Ekkor futottam bele az IINA-ba, ami nálam azóta teljesen leváltotta a VLC-t és számos szempontból jobbnak tartom. Pár napja jelent meg az 1.0-s változat belőle, így szerintem kérdés nélkül érdemes kipróbálni.

Valljuk be, egy megszokott dologról nem szívesen vált az ember, de korábban a VLC 4K-s videó támogatásának a hiánya miatt kénytelen voltam új lejátszót keresni, és ekkor futottam bele az IINA-ba.

A szoftver teljesen hasonló a VLC-hez, picit modernebb külsővel és több, a macOS által támogatott funkcióval. A külső nem a legfontosabb szempont egy ilyen esetén, de mégis számít azért. A funkciók között érdemes kiemelni a Touch Bar támogatást, a Picture-in-Picture módot, illetve a könnyű beállítási menüt, amit kezelő gombok mellett találunk. Itt állíthatjuk a feliratokat, illetve a lejátszással kapcsolatos dolgokat.

Ugyan az IINA iránti érdeklődésemet leginkább a 4K felvételek lejátszása keltette fel, számos olyan funkciót használok már, amit korábban a VLC esetén egyáltalán nem. Szerintem kevesebb erőforrást használ, mint a VLC, így akkumulátorról használva akár több filmet is megnézhetünk vele. Az IINA funkcióit lehetetlen felsorolni, annyi van, így érdemes saját szemünkkel megnézni mit tud az alkalmazás.

Mivel ingyenes, próbáljátok ki, töltsétek le!

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Hónapok óta használom. Nagyon megszerettem és azóta csak ezzel nézek minden filmet és videót Macbook Air-en.

 2. Lajhar says:

  Nagyon köszi a tippet Macbook Air-en én is VLC-t használok, de kipróbálom:)) Ebben az esetben, ha telepítem célszerü letörölni a VLC-t vagy megfér egymással a két program?
  Köszi előre is!

 3. en is hasznalaom par eve;
  mplayert valtottam, vlct mindig is utaltam
  :heart_eyes:

 4. MacBook Air-hez kell. Kipróbálom. Nagyon kiváncsi vagyok az aksi időre. Bízom benne nagyon. Köszi tippet! üdv.

 5. Nem találom az App Store-ban,lelehet tölteni ingyenesen máshonnan is ?

 6. elfér, csak amjd azt állítsd be, hogy mikor filmet akarsz nézni melyik legyen a default video player…

 7. Jadeye says:

  linkelve van a cikk végén. nincs fent az App Store-ban.

 8. Sziasztok! iOS-re nincs ez a lejátszó?Köszönöm

 9. Lajhar says:

  Nagyon köszönöm az infót!:))

 10. Köszönöm! Az Infuse-t használom egyébként én is!

 11. Az IINA-ba belehet valahogy állítani a Magyar nyelvet ?

 12. Sziasztok!Segitség kéne.
  Van 2 apple eszközöm egy Imac és egy macbook pro.2009-es mindkettő,el capitán.A hardver is hasonló.A notbookon fut a VLC az Imac azt mondja hogy nem jó használjam az MKP-t.Az meg nem indul el. Mil ehet a baj?

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!