fbpx Skip to content

Az Apple egyik valaha létező legjobb és leghasznosabb fejlesztése egyértelműen a mágneses MagSafe töltő (volt), ami az évek során sokunk MacBookját mentette meg a biztos kártól. Biztos mindenkivel előfordult már legalább egyszer, hogy a töltőkábelbe belerúgott vagy kábellel együtt kezdte el elvinni a gépet, és ha nem mágneses lett volna a csatlakozó, akkor akár több százezres kár is lehetett volna a történet vége.

iSamurai – MagSafe 1&2 kedvezményes töltőkábel csere

A MagSafe csatlakozó 2006-ban debütált a MacBook Pro termékvonallal és közel egy évtizeden át minden hordozható Mac számítógép töltő portja volt. Az első változat mára már kissé bumfordinak tűnhet, holott a mai napig a versenytársak töltőcsatlakozói még ennél is nagyobbak, viszont 2012-ben az új MacBook Air és a retina Pro modellekkel együtt bemutatkozott a MagSafe 2-es csatlakozó, ami sokkal laposabb volt elődjénél és ami így az új gépek formavilágához is elengedhetetlen újítás.

A MagSafe csatlakozók sok előnnyel rendelkeztek, így kicsit fájó volt, amikor USB-C-re cserélte a töltőcsatlakozót is az Apple, bár összességében ennek is sok előnye van, de azért a mai napig hiányzik számomra a korábbi megoldás. Hihetetlenül megkönnyítette a töltést az, hogy nem kellett keresgélni, hogy jó helyre dugom-e a kábelt, hiszen a mágneses megoldásnak köszönhetően a kábel magától megtalálta a helyét. A mai Mac-eknél csak akkor tudjuk, hogy feltöltődtek, ha felnyitjuk őket, míg a MagSafe fején ott egy kis LED, ami narancssárgán világított, amikor töltött, és zölden, amikor a töltéssel végzett. Ezek már önmagában irigylésre méltó dolgok voltak a más gépekkel rendelkezők szemében, de az igazi ereje ennek a csatlakozónak abban rejlett, hogy amilyen könnyen megtalálta a helyét a gép oldalán, olyan könnyen eltávolítható is volt.

Elegendő volt csak leemelni a gép oldaláról, nem kellett húzogatni és ez védett meg a balesetektől is. Én a szerencsések közé tartozom, mert összesen kétszer fordult elő, hogy a MagSafe-nek hála nem repült le az asztalról a gépem, de nagyon sok olyan embert hallottam, akinek ez a szám már-már megszámlálhatatlan értéket mutatott. Irodában még lehet úgy használni egy laptopot, hogy a kábelek szépen el vannak vezetve, de otthon, gyerek vagy kisállat mellett már problémásabb a dolog és akkor arról nem is ejtettem még szót, hogy mondjuk egy kávézóban milyen a helyzet. Egy a lényeg, a MagSafe csatlakozók az Apple egyik legjobb fejlesztései közé tartoztak, sokunknak megmentették a gépét, és kár, hogy az új modellekben már nem található ez meg.

Sajnos mint minden töltőkábel, úgy a MagSafe kábelek se voltak elnyűhetetlenek. Ezeknél a töltőknél még volt két kihajtható kis lábacska, amire utazás közben fel lehetett tekerni a kábelt, ami jó volt, de az esetek túlnyomó részében pont ez okozta a bajt is. Amennyiben túl szorosan tekertük fel a kábelt, a töltő felőli vége megtörhetett, a másik pedig, ha gépnél túlságosan meghajtottuk. Ez a két pont szokott lenni, ahol sérülhetnek ezek a kábelek. Sokan úgy gondolják, egyszerűbb egy teljesen új töltőt vásárolni, ha megadja magát a sajátjuk, csak olyankor döbben rá az ember arra, hogy bizony egy új, eredeti töltő 30 ezer forint körül mozog. Nem szabad viszont az utángyártott töltők felé kacsingatni, mert azok bizonyítottan nagy kárt tudnak tenni a gépben és nem éri meg ezen spórolni, egyszerűbb inkább behozni hozzánk a töltőt és mi kicseréljük a kábelét, és olyan lesz, mint új korában.

A következő két hétben (január 6-ig) kedvezményes áron cseréljük az összes MagSafe 1 és 2 töltőkábelt. A csere 2-3 órát vesz igénybe. A részletekeért kattints ide!

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Érdekes nálam pont fordítva volt. 2008-as Macbookom kábelek kibírt kilenc évet és mikor elajándékoztam akkor se volt semmi baja. Viszont a töltőt kétszer kellett cserélni rajta.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon

Népszerű hozzászólások

  1. Érdekes nálam pont fordítva volt. 2008-as Macbookom kábelek kibírt kilenc évet és mikor elajándékoztam akkor se volt semmi baja. Viszont a töltőt kétszer kellett cserélni rajta.

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for White64GB Avatar for Szifon