fbpx Skip to content

Végre frissítette az Apple a MacBook Air modelleket és mondhatni úgy, ahogy azt mi szerettük volna. Modern kialakítást kapott, retina kijelzőt, új billentyűzetet, ujjlenyomat-olvasót. Ez egy vadi új gép, minden extrával!

MacBook Air 2018 teszt, vélemény

Ez a frissítés már évek óta váratott magára, bár magát az Air szériát a 12″-es MacBook megjelenésekor (átmenetileg) elkaszálta az Apple, mivel az könnyebb és kisebb gép is lett. Akkor kellett volna az Airt frissíteni, nem most. Amikor Steve Jobs bemutatta a MacBook Airt, AKARTAM egyet. Minden hibájával együtt kellett egy ilyen gép. Csak nézzétek meg a videót.

Persze akkoriban erre nem volt keretem, és ha már az áránál tartunk, az eredeti Air 2008-ban is nagyjából ugyanennyibe került: 1699 €-t, tehát megközelítőleg 429 000 Ft-ot kellett érte leszurkolni (253 Ft-os € árfolyam mellett). Ezzel szemben idén az Airt egy frissítésnek lehet felfogni, és a már megszokott 360 000, akcióban 280 000 Ft-os árcetlit lecserélték 475 000 Ft-ra. Valahol megértem az Apple árazását, mert mindent lecseréltek ebben a gépben, de ezzel fel is került a középkategóriás Mac-ek közé, pontosabban a sima MacBook és a MacBook Pro közé, kicentizve. A fejünkben nem tudjuk hova rakni, kell-e, nem kell, mire jó, miért ezt vegyem és ne a 12″-es MacBookot, lecseréljük-e a régebbi Airt és így tovább… Ezt mindenkinek magának kell eldönteni, de az új 2018-as MacBook Air egy jó gép lett!

MacBook Air külső, kialakítás

Természetesen mi is a régebbi generációs Airhez fogjuk hasonlítani az újat, mivel valójában ahhoz készült ez a frissítés, illetve azoknak lehet érdekes, akik könnyű, 13,3-as kijelzővel ellátott gépet szeretnének. Az új gépház jóval kisebb lett, és ugyan a retina kijelző már egy átlagember számára megszokott, az Air tulajoknak ez egy hatalmas lépés. Főleg szemüveges emberek tudják értékelni a Retina felbontást, de egy átlagember is észreveszi, hogy mennyire éles a képe.

MacBook Air vs régi Air

MacBook Air

Jól látszik, hogy mindenhol “vékonyodott” a ház, keskenyebb a káva a kijelző és a billentyűzet körül. Kaptunk hangszórókat oldalra és nagyobb lett a trackpad is, amit én kifejezetten szeretek a MacBook Pro-mban. Az új generációs trackpad elsőre fura lehet, de aztán már sose váltanánk vissza a régire. A billentyűzet is frissült, megkapta a harmadik generációs, pillangó mechanikás típust, de itt azért már megoszlanak a vélemények, hogy mennyivel lett jobb az új kialakítás.

MacBook Air billentyűzet

Az új generációs MacBook Air billentyűzete saját pillangó­mechanikánkkal működik – ez a hagyományos ollós mechanizmusnál négyszer stabilabb billentyűket nyújt, amiken gyorsabb, kényelmesebb az írás. Kivilágítatlan környezetben pedig segít gépelni az intelligens fény­érzékelő és a billentyűk önálló LED-es háttérvilágítása.

A harmadik generációs pillangó­mechanikás billentyűk halkabbak korábbiaknál és talán kényelmesebb is őket használni. Alapjában véve nem rajongok ezért a billentyűzetért, de ez is megszokható. Reméljük, nem lesz gond velük a közeljövőben. Mondjuk, inkább ne vacsorázzunk a gép közelében.

MacBook Air ujjlenyomat-olvasó

A 2018-as MacBook Air ujjlenyomat-olvasót is kapott, amire én egyáltalán nem számítottam. Ez teljesen pozitív az Apple részéről és hála a jó égnek, kihagyták a Touch Bar-t, amit érdemben szinte alig használunk. Szóval ez plusz pont a cég részéről, legalábbis nekem. Az ujjlenyomat-olvasó azonnal reagál és használható más alkalmazásokkal is, mint például 1Password, így azoknál is megkönnyíti az életünket.

USB-C, Jack csatlakozó

Az MacBook Airről is lekerültek a korábbi csatlakozók, helyettük 2db USB-C-t kapunk a bal oldalán, a jobb oldalán pedig 1db jack kapott helyet. Én ezzel nem vagyok teljesen kiegyezve, mert nálam a konnektor a jobb oldalamon van, és a két oldali USB-C csatlakozásnak köszönhetően a kábelt nem kell áthúznom a gép másik felére, ha tölteni szeretném. Igazán lehetett volna az a két csatlakozó 1-1 oldalt – bár akkor meg a kétaljzatos adapterek nem működnének vele.

A jacket pedig nem is értem már, mivel lett USB-C – Jack átalakító az Apple Store-ban, tehát több eladást generálhatott volna a cég!!!44!négy! ???? Hiszen kizárólag ez a cél most, nem…? ???? (Nem.) Ettől függetlenül végre képesek vagyunk 4K-s és 5K-s monitorokat is rákötni a gépre, illetve megannyi USB-C-s kiegészítő áll már rendelkezésünkre.

Az új Air könnyebb lett az előző generációnál, de annyira azért nem számottevően, azonban aki könnyű és gyors, modern gépet keres, elgondolkozhat az új modellen.

Sebesség

Az Air nem csak külsőleg, hanem belsőleg is megváltozott. Kapott új intel processzort, gyorsabb memóriát és háttértárat is. Az előző generációnál közel 20%-kal lett gyorsabb, de az új hardvernek köszönhetően már akár 4K-s videókat is vághatunk rajta, ami nagy szó.

Alapjáraton az előző generáció is bőven elég egy átlagos felhasználó számára, az új Air pedig hozza ezt. Itt viszont ismét előjön az árazás. Mivel az előző generáció is képes ezeknek megfelelni kevesebb pénzért, miért vennénk meg akkor az újat? Én azon a véleményen vagyok, hogy nem kellett volna ennyit változtatni az új típuson. Egy közepes ráncfelvarrás bőven elég lett volna, és akkor mindenki válthat a régebbiekről. Így most a 475 000 Ft-os árával pont egy olyan kategóriába került, ahol nem tudjuk eldönteni, mit is vegyünk. Nézzük a Geek Bench teszteteket:

MacBook Air 2018

MacBook Air 2017

MacBook 2017

MacBook Pro 2017 (Touch bar nélküli)

MacBook Pro 2018 (4 magos, Touch Bar-ral)

Tehát csak picivel gyorsabb a régebbi generációnál (ami jóval olcsóbb) és lassabb a Pro-knál. Ha gyors, hordozható gépet szeretnénk, akkor én már rászánnék plusz pénzt és a 4 magosat választanám. Ha pedig könnyű, hordozható gép kell, de nem akarok ennyit költeni, mint az új Air, akkor talán inkább 12″-es MacBookot vennék. Ha pedig mindennapokra való gépet szeretnénk, akkor meg bőven megfelel még az előző generációs Air, mindenféle extra nélkül az alacsonyabb árért.

Szóval nehéz az Airt választani, mert ugyan minden jó benne van, de ebben az árkategóriában inkább tovább lép az ember, vagy inkább kevesebbet költene. Nyilván ez az árazás leginkább hazánkra igaz, de külföldön sem rajonganak érte az emberek.

MacBook Air 2018 ár, vásárlás

A MacBook Air 2018 ára 474 990 Ft-tól kezdődik, ezért 128GB-os SSD háttértárat kapunk, azonban a 256GB-osért már 554 990 Ft-ot kell leszurkolni. Ezekkel szemben a 2017-es, régebbi generációs modell 359 990 Ft.

MacBook Air 2018 ár és matrica

A 2018-as Air háromféle színben érhető el, és kapott új, arany színt is. Ez szerintünk picit erős lett, mondhatni zavaró használat közben. Az új színhez hozzá passzoló matrica is van a dobozban az USB-C töltő mellett. Ide kattintva megvásárolható a Styleboltban, és ezúton is köszönjük nekik a teszt példányt.

Konklúzió

Amennyiben az árát nem nézzük, végre az Air mindent megkapott, ami eddig hiányzott belőle, és ez egy remek lépés az Apple részéről. Hordozható, kényelmes a használata, és gyors. Végeredményben egy 13,3-as MacBook, csak még néhány extrák belerakott az Apple, mint például az ujjlenyomat-olvasó. Egy remek utazós gép, bárhol és bármikor kényelmesen használható akár 13 órán keresztül, egész nap kitart mellettünk. Amennyiben ilyen gépre van szükségünk, érdemes megvásárolni, nem nyúlhatunk mellé.

MacBook Air 2018 VS Macbook Air 2018

Ha az ár fontos tényező, a 2018-as MacBook Air továbbra is jó választás lehet, de akkor már nézzük meg a szegmens további gépeit is. Belépő Mac-nek pedig még mindig a 2017-es régebbi generációs Airt ajánljuk. Sajnos az Apple nem készített köztes megoldást.

[wp-review id=”106821″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Egy nagy vicc lett jelenleg a lapos vásárlás az Apple-nél.
    Macbook - Macbook Air - Macbook Pro (kicsi, TB nélkül).

    A kijelző már mindegyiken jó, az erejük közti különbség elhanyagolható, cserébe az új Air is beállt az átalakító-dzsungel gépek közé. Mindezt közel azonos áron.

    Minek?..

  2. Számomra pont az arany középutat jelenti, jelenhetné a gép.

    Testzik, hogy nincs touchbar (vannak funkció billentyűk (Totalcommanderhez szokva nagyon hiányozna)) és szintén tetszik, hogy van ujjlenyomat olvasó, végre.

    13-as Pro gépből is lehetne ilyen 4 mag 8GB ram 256SSD (inkább 512) touchbar mentes ujjlenyomatolvasós verzió.

  3. Avatar for nord nord says:

    “A 2018-as MacBook Air ujjlenyomat-olvasót is kapott, amire én egyáltalán nem számítottam. Ez teljesen pozitív az Apple részéről és hála a jó égnek, kihagyták a Touch Bar-t, amit érdemben szinte alig használunk.”
    Hm, nálam a TB napi használatban van, míg az ujjlenyomatolvasót bekapcsolásnál teljesen kiváltotta az Apple Watch.

    Kleinguru:
    csak szólok, hogy a TB-változatnál is vannak funkcióbillentyűk. :wink: Akár opcionálisan, akár állandó megjelenéssel.

  4. Mire használod naponta, és itt most nem a hangerő gombokat értem. :smiley:

  5. Avatar for nord nord says:

    Alapesetben az tetszik nagyon, hogy alkalmazásonként testre lehet szabni, és emiatt nagyon intuitívvá, gyorsabbá válik az adott progi használata. (Ugye a triviális dolog: számológépnél a szorzás jel az alt+Shift+, hát ez marha kényelmes. Képernyőfotó úgyszintén. TB esetén meg csak egy pöttyintés. Fotószerkesztésnél a retus munkánál lehet rendkívül gyorsan méretezni a területet. Az az érdekes, hogy nincs olyan “hú-de-nagy” előny, de a sok kis apróság a végén baromira jólesik.

    Amúgy nekem ez olyan, mint a 3D Touch volt az iPhone-okon: amíg nem próbáltam, rettentő nagy hülyeségnek tartottam. De amikor a 8-at egy időre nélkülöznöm kellett és SE volt használatban, hirtelen hiányozni kezdett. :slight_smile:

  6. Avatar for nord nord says:

    Amúgy köszi a tesztet! :slight_smile:
    Az olvasás közben azon gondolkodtam, hogy mekkora mázli, hogy nem most állok gépvásárlás előtt… Azért másfél éve sokkal könnyebb dolgom volt, amikor eljött az Air lecserélésének ideje…
    Most egyébként talán pont az Air esne ki elsőként. Ha a hordozhatóság a lényeg, akkor a sima MacBook, ha pedig komolyabb előrelépés kéne, akkor a Pro. Számomra a Macbook és a Pro közötti szűk (ár)résbe kissé fölösleges harmadiknak tűnik az Air.

  7. Aktiv v passziv hutessel rendlkezik ez a laptop?
    Ha passziv akkor egy 16gb/512gb re kell gyurni :slight_smile:

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    aktív.

  9. koszi az infot :frowning:
    akkor le teszek rola

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for talamasca Avatar for nord Avatar for proger82 Avatar for kleinguru Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin

Népszerű hozzászólások

  1. Egy nagy vicc lett jelenleg a lapos vásárlás az Apple-nél.
    Macbook - Macbook Air - Macbook Pro (kicsi, TB nélkül).

    A kijelző már mindegyiken jó, az erejük közti különbség elhanyagolható, cserébe az új Air is beállt az átalakító-dzsungel gépek közé. Mindezt közel azonos áron.

    Minek?..

  2. Számomra pont az arany középutat jelenti, jelenhetné a gép.

    Testzik, hogy nincs touchbar (vannak funkció billentyűk (Totalcommanderhez szokva nagyon hiányozna)) és szintén tetszik, hogy van ujjlenyomat olvasó, végre.

    13-as Pro gépből is lehetne ilyen 4 mag 8GB ram 256SSD (inkább 512) touchbar mentes ujjlenyomatolvasós verzió.

  3. Avatar for nord nord says:

    “A 2018-as MacBook Air ujjlenyomat-olvasót is kapott, amire én egyáltalán nem számítottam. Ez teljesen pozitív az Apple részéről és hála a jó égnek, kihagyták a Touch Bar-t, amit érdemben szinte alig használunk.”
    Hm, nálam a TB napi használatban van, míg az ujjlenyomatolvasót bekapcsolásnál teljesen kiváltotta az Apple Watch.

    Kleinguru:
    csak szólok, hogy a TB-változatnál is vannak funkcióbillentyűk. :wink: Akár opcionálisan, akár állandó megjelenéssel.

  4. Mire használod naponta, és itt most nem a hangerő gombokat értem. :smiley:

  5. Avatar for nord nord says:

    Alapesetben az tetszik nagyon, hogy alkalmazásonként testre lehet szabni, és emiatt nagyon intuitívvá, gyorsabbá válik az adott progi használata. (Ugye a triviális dolog: számológépnél a szorzás jel az alt+Shift+, hát ez marha kényelmes. Képernyőfotó úgyszintén. TB esetén meg csak egy pöttyintés. Fotószerkesztésnél a retus munkánál lehet rendkívül gyorsan méretezni a területet. Az az érdekes, hogy nincs olyan “hú-de-nagy” előny, de a sok kis apróság a végén baromira jólesik.

    Amúgy nekem ez olyan, mint a 3D Touch volt az iPhone-okon: amíg nem próbáltam, rettentő nagy hülyeségnek tartottam. De amikor a 8-at egy időre nélkülöznöm kellett és SE volt használatban, hirtelen hiányozni kezdett. :slight_smile:

  6. Avatar for nord nord says:

    Amúgy köszi a tesztet! :slight_smile:
    Az olvasás közben azon gondolkodtam, hogy mekkora mázli, hogy nem most állok gépvásárlás előtt… Azért másfél éve sokkal könnyebb dolgom volt, amikor eljött az Air lecserélésének ideje…
    Most egyébként talán pont az Air esne ki elsőként. Ha a hordozhatóság a lényeg, akkor a sima MacBook, ha pedig komolyabb előrelépés kéne, akkor a Pro. Számomra a Macbook és a Pro közötti szűk (ár)résbe kissé fölösleges harmadiknak tűnik az Air.

  7. Aktiv v passziv hutessel rendlkezik ez a laptop?
    Ha passziv akkor egy 16gb/512gb re kell gyurni :slight_smile:

  8. Avatar for Jadeye Jadeye says:

    aktív.

  9. koszi az infot :frowning:
    akkor le teszek rola

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for talamasca Avatar for nord Avatar for proger82 Avatar for kleinguru Avatar for Jadeye Avatar for SzifonAdmin