Így tölts fel 3D-s fotókat Facebookra

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Az utóbbi hetekben néhányszor belefutottam egy újfajta kép típusba a Facebookon, ez nem volt más, mint a 3D-s fotó. Ahogy görgettem vagy épp mozgattam a telefonom, a kép is mozgott, de nem sikerült rájönnöm, hogy ezt mások hogy csinálták, ezért utánajártam kicsit, mi a trükkje az egésznek.

3D-s fényképekre a Facebookra

Panorámaképeknél vagy épp 360 fokos fotóknál már megszokhattuk, hogy a telefon mozgatásával a kép is változik, viszont ezeknek a feltöltéséhez nincs szükség semmiféle trükkre, hiszen alapból működik. Elég csak egy bizonyos szélességű panorámaképet, vagy ha rendelkezünk 360 fokos képpel, akkor azt feltölteni, és már lájkolhatják is az ismerőseink. Viszont a 3D-s képek feltöltése nem ilyen egyszerű.

Már az elején muszáj leszögezni, ez sajnos csak azokkal az iPhone-okkal megy, amik képesek portréfotót készíteni, vagyis a dupla kamerás iPhone-ok és az új XR jöhet csak szóba, ugyanis a portréfotók mélységtérképét használja a Facebook a 3D fotókhoz.

Amennyiben rendelkezünk portréfotózásra képes iPhone-nal látogassunk el a Facebook 360 oldalára és lájkoljuk azt (sok példa is van itt), majd lőjük ki multitaskingból az alkalmazást és indítsuk újra. Ez az apró trükk egy új megosztási lehetőséget hoz elő a Facebook alkalmazásban, a 3D-s fényképet, ami nem mindig van a lista elején, de a lehetőségeket felhúzva biztosan ott lesz a kompatibilis készülékeken:

3D-s fényképekre a Facebookra   3D-s fényképekre a Facebookra

Ezek után már böngészhetünk is a portréfotóink között, és amelyik szimpatikus, azt meg is oszthatjuk. Fontos megjegyezni, hogy nem mindegyik képpel megy a dolog, ahogy tapasztaltam, tárgyaknál többet hibázik az alkalmazás, mint embereknél, de persze volt, hogy emberre is azt írta ki, hogy ‘Nem sikerült háromdimenziós fényképet létrehozni. Lehetőleg egy vágás nélküli, álló tájolású fényképet válassz ki.’ Persze ez nem azt jelenti, hogy fekvő képekkel nem megy, de lehet az állókkal könnyebben dolgozik.

3D-s fényképekre a Facebookra   3D-s fényképekre a Facebookra

A képek eredménye változó, van, ami nagyon szép, alig látszik, hogy az előtér és a háttér leválasztása miatt helyenként pótolni kellett a hátteret és a Facebooknak kellett kitalálni, mi is lehetett ott az előtér nélkül, és persze van, amin nagyon látszik, hogy csúnyán lett belenyúlva. Érdemes olyan portrét feltölteni, aminek nagy a mélysége, mert ezekből könnyebben tud dolgozni az algoritmus.

How to Create 3D Photos

We presented the 3D photos feature and now we're handing the creativity off to you! We can't wait to see what you come up with. If you need a little help getting started, check out our video on how to post a 3D photo. What are you excited to bring to life using this immersive format?

Gepostet von Facebook 360 am Donnerstag, 11. Oktober 2018

A 3D-s fényképeket nem tudjuk letölteni, lementeni sehova, csak a Facebookon nézhetőek meg, de persze a platformon belül megoszthatjuk más profilján, kirakhatjuk oldalakra, vagy akár Messengeren is továbbküldhetjük. Bőven van még mind dolgozniuk a fejlesztőknek, de már abszolút egy használható újítás ez, amivel feldobhatjuk a feltöltött tartalmainkat.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. nekem egyelore nincs az opcio… de jo lesz!
    erdekes, h most kezdenek erre fejlesztgetni (mar 2 eve elerheto a tech resze)

  2. TeXe says:

    Xr-t sajnos nem támogatja még :frowning:

  3. Sajnos én sem tudtam előcsalni XR-en :frowning:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!