fbpx Skip to content

A designer közösség évek óta könyörög az Adobe-nak azért, hogy a Photoshop teljes értékű változata fusson iPaden is. Imáink meghallgatásra kerültek, ugyanis 2019-ben érkezik egy olyan kiadása a grafikai szoftvernek, ami a Creative Cloud szolgáltatásnak köszönhetően szinkronban lesz az asztali változattal és az ígéretek szerint (majdnem) mindent tudni fog, amit a gépes változat is.

Adobe Photoshop iPaden borítókép

Az iPad 2010-es bemutatásakor még nem hittük, hogy ilyen szinten is tudjuk majd munkára használni a tabletünket, sőt, nagyon sokan temették akkor a terméket és csak egy nagy iPodot láttak benne. Ma viszont már egyértelműen látható, hogy számítási teljesítményben nem igazán marad el egy iPad Pro egy laptoptól, ami bőven alkalmassá teszi grafikai munkavégzésre is.


Az Adobe Max-on (az Adobe saját WWDC-szerű eseménye) a cég lerántotta végre a leplet a Photoshop iPades változatáról. Egyből rendesen “bele is csaptak a lecsóba” és egy kellőképp rétegzett és effektezett PSD-fájlt nyitottak meg benne. Már elsőre is ismerősként hatott a szoftver a tableten, hiszen amennyire csak lehetett, arra törekedtek a fejlesztők, hogy asztali Photoshop kinézetét érintésvezérelten átültessék iPadre. Ez elég jól is sikerült nekik, és a hardver is bírta bőven a megterhelést, amit mindenképp bizalomgerjesztő volt látni.

Adobe Photoshop iPaden

Bal oldalt ugyanúgy megtaláljuk az eszköztárat az ismerős, de kicsit átrajzolt ikonokkal és jobb oldalt pedig a rétegpanelt és az egyéb kezelő eszközöket. Ami sokaknak elsőre furának tűnhet és jelenleg még az is, hogy a felső menüsáv hiányzik, ami azért a Photoshop tudásának igen nagy százalékát rejti, ahogy azt is szokni kell még, hogy itt nincsenek billentyűparancsok, ami azért a profik munkáját eléggé meggyorsítják, de bízom benne, hogy mindent megfelelő módon fognak majd átültetni a tabletes változatba.

Az Adobe kijelentette, hogy elsőre még sok funkciót hiányolni fog ez az app, de a frissítésekkel folyamatosan meg fogja kapni az asztali változatban elérhetőeket. Nincs importálás, exportálás vagy konvertálás. PSD-fájljaink mindenütt ugyanazok és mindig naprakészek lesznek a Creative Cloudnak hála és ugyanazokat a réteg-, maszk-, szűrő, korrekció – és más asztali eszközöket használhatjuk, mint amiket már megszokhattunk, csak éppenséggel nem egérrel, hanem érintéssel és Apple Pencillel.

Nekem például van egy ügyfelem, akinek kéthetente hétvégente kell dolgoznom, viszont ha tehetem, nem otthon töltöm a hétvégéimet. Azonban a munkát el kell végezni akár távolról is, és sajnos a jelenlegi lehetőségek nem alkalmasak arra, hogy a bannereket megcsináljam, ezért a gépemet mindig kell magammal vinnem ezeken a hétvégéken. Kíváncsian várom, élesben mit fog majd tudni az iPades Photoshop, valóban nevezhetjük-e majd teljes értékű verziónak és elég lesz-e csak egy tabletet vinnem ezentúl magammal? Azt hiszem, itt az ideje elkezdenem spórolni egy új iPadre, mert a mini 2-esemen biztos nem fog futni majd…

A bétára egyébként itt lehet már most is jelentkezni.

Szerinted nálad ki fogja majd váltani a gépes verziót?

Olvasd el a hozzászólásokat a közösségi oldalunkon!

Immáron, több mint 3 éve elérhető a Szifon.com közösségi portálja, ahol kérdezhetsz, valamint információt is megoszthatsz a többi Apple felhasználóval.