Újabb díjat zsebelt be az iPhone XS Max kijelzője

Bár az Apple pontos részleteket nem osztott meg arról, hogy miért az iPhone XS és XS Max kijelzője a legjobb az iPhone X óta, azt azonban sejthettük, hogy ez biztosan így van. A DisplayMate – egy kifejezetten mobileszközök kijelzőjére szakosodott portál – szigorú tesztelésnek vetette alá a legújabb csúcsmodellek kijelzőit, hogy megállapítsák, hogyan is teljesít a vadiúj Super Retina OLED kijelző.

iPhone XS és XS Max

Korábban az iPhone X volt az egyetlen olyan készülék, ami maximális pontszámot kapott, azonban az iPhone XS Max ezen is túltett, és egy lélegzetelállító, A+ besorolással illette a DisplayMate, ezzel pedig bezsebelte a “Legjobb okostelefon kijelző”-nek járó díjat.

Az Apple egy nem túl sokat mondó, általános leírással kecsegtet csak minket, amikor az új készülékek kijelzői után kutatunk:

Az OLED panel az iPhone XS-ben egy olyan új HDR kijelző, amely az iparág legjobb színhűségét, valódi feketét, figyelemre méltó fényerőt és kontrasztot nyújtja. A valaha épített legélesebb kijelző, a valaha volt legnagyobb pixelsűrűséggel, amely Apple eszközbe kerülhetett.

A DisplayMate azonban ennél továbbment, és az alábbi konkrét mérésekkel igyekeztek alátámasztani, mely tulajdonságoknak köszönhetően az iPhone XS Max kijelzője a legjobb:

 • Kijelző mérete
 • Kijelző felbontása
 • Színskála
 • Színkezelés
 • Színhűség
 • Fényerő és háttérvilágítás
 • HDR kijelző
 • Éjszakai mód
 • True Tone megjelenítés
 • Pixelelrendezés
 • Betekintési szög
 • Megjelenítés
 • Energiahatékonyság

A tesztek során több paraméter eredménye is messze a legjobb volt, így az iPhone XS Max kijelzője büszkélkedhet a legjobb színhűséggel (0.8 JNCD), legnagyobb fényerővel (660 nits), a legjobb kontraszt aránnyal, legalacsonyabb tükröződéssel (4,7%), legjobb betekintési szöggel (25% 30 fokban), és a legnagyobb kijelzőfelbontással (2,7K, 2668×1242 – a 4K már nem tűnne élesebbnek egy okostelefonon).

A DisplayMate kifejtette, hogy bár a Samsung Galaxy Note 9 is A+ besorolást kapott, mégis az iPhone XS Max kijelzője rendelkezik jelenleg a messze legtökéletesebb felépítéssel és olyan értékekkel, ami már csak a legszakavatottabb szemeknek mond igazán valamit.

Bár a teszt leginkább az iPhone XS Max-ra fókuszált, az eredmények többsége azonban az 5,8″-es XS megjelenítőjére is egyaránt igazak. Ha valakit érdekelnek bővebben a tesztek eredménye, itt megtekintheti őket.

iPhone XS es iPhone XS Max

Szerzői vélemény: Sokatokban felmerülhet a kérdés, hogy miért is annyira lényeges, hogy milyen a készülék kijelzője. Én is azt a tábort erősítem, hogy “áhh, ugyan, már ez is elég jó, minek ennél már még jobb, úgysem fogom látni a különbséget”.

Aztán be kellett látnom, hogy az Apple erre rendszeresen rácáfol. Az elmúlt 10 évben sok iPhone megfordult már a kezemben napi használat szintjén (3G, 5s, 6, és jelenleg egy X), és minden egyes generációváltást követően ledöbbentem, milyen sokat javult a kijelző. Szebbek a színek, jobb a felbontás, jobb a fényerő, teljesen új élmény.

Persze ha valaki folyamatosan, évről évre készüléket cserél, nem biztos, hogy ezeket észre fogja venni, de ha jobban megnézzük, egy 6 és 6s kijelzője között is szemmel láthatóan van különbség.

Kíváncsian várom, meddig tart még a kijelzők forradalma, és mikor fog elérkezni az a pont, mint ami már pár évvel ezelőtt a CPU lapkák fejlesztésénél is bekövetkezett: nem nagyon tudják már hová zsugorítani a technológiát, és a teljesítmény növekedése is lassuló tendenciát mutat már egy ideje.

Nektek hogy tetszik az iPhone XS és XS Max kijelzője?

Ezek még érdekelhetnek:


A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!