fbpx Skip to content

Volt már, hogy elgondolkodtál azon, mi is történik valójában, amikor megnyomod mondjuk a MacBookodon a bekapcsoló gombot? Látsz egy alma logót néhány másodpercig, azután megjelenik valamelyik jól ismert háttérkép és a bejelentkező képernyő, vagy már maga az asztal. A felhasználók többsége szempontjából ez ilyen egyszerű.

macOS boot

Ha azonban titeket kicsit részletesebben is érdekel a technológia a hardver “életre keltése” mögött, akkor éppen nektek szól az Eclectic Light blog egy nemrég készült írása.

Howard Oakey bevezető cikke után egy ötrészes sorozatban tárgyalja a rendszerindítás lépéseit. Mindehhez – lévén, hogy őt magát érdekli például a festészet is – egy kis vizuális segítséget is nyújt az olvasóknak. A nemes egyszerűséggel csak “Booting the Mac” címre hallgató ábra színkódokkal ellátva írja le a bootfolyamat egyes állomásait, kitérve arra is, hogy a különböző hardverű gépek között milyen apróbb vagy éppen lényeges különbségek vannak. A színkódok jelentését a szerző így magyarázza:

Az ábra értelmezését felülről kell kezdeni. A felhasználó által kiadott parancsok (például gombnyomások) a bal oldalon, zöld alapon láthatóak, az egyes részfolyamatok középen, lila háttérben, a rendszer és a felhasználó közötti interakciók pedig a jobb oldalon, kék alapon kerültek elhelyezésre. A T2 processzorral rendelkező gépek esetében sokminden máshogy működik, ezeket a különbségeket vastag fekete keretes mezőkkel jelöltem.

Természetesen ezek egy átlagfelhasználónak semmit sem mondanak, de ha kíváncsi vagy, hogy néz ki a bootolási folyamat macOS-en, illetve az iOS-en, akkor az alábbi két videót nézd végig:

Azok, akik kedvet kaptak hasonló témában továbbolvasgatni, az OS X Daily idevágó cikkében további érdekességeket is megtudhatnak például a macOS régi verzióinak indításáról.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok