fbpx Skip to content

Az Android és az iOS mondhatni örök harcot vív egymással, mindenki más okból szereti az említett operációs rendszereket, valaki az egyszerű kezelhetősége miatt, más pedig azért, mert biztonságosabb a számára megfelelő platform. google adatgyűjtés

Egy érdekes kutatásból kiderült, hogy az Android közel tízszer több adatot küld a Google-nek, mint az iOS az Apple szervereire, erről számolt be az AppleInsider.

Az eredmény egy teszt alapján született, melyben egy androidos mobil volt a főszereplő, amin a háttérben futott a Chrome webböngésző.

A teszt alatt a készülék 24 órán belül 340 alkalommal, tehát óránként nagyjából 14-szer küldött adatokat a Google-nek, és ezeknek az adatoknak a 35%-a a felhasználó aktuális helyzete volt. Egy másik részlet szerint még egy háttérben futó Chrome-mal is az androidos mobil ötvenszer több adatot gyűjt a Safarihoz képest. Az iOS esetén ugyanakkor még ha a Google-t használjuk is a Safariban keresőként, a Google kizárólag akkor tud adatokat gyűjteni rólunk, amikor éppen használjuk valamelyik szolgáltatását, tehát a háttérben futó Safari esetén például nem.

A múlt héten a Google megerősítette, hogy továbbra is naplózza a helyadatokat, még akkor is, ha a “Helyelőzmények” (Location History) beállítás le van tiltva. Annak érdekében, hogy a követés letiltása ténylegesen teljes legyen, a felhasználóknak blokkolniuk kell a “Webes és alkalmazástevékenység” (Web and App Activity) opciót is.

A Google-t be is perelték amiatt, hogy ilyen módon továbbra is gyűjti a helyadatokat, ezzel arra kényszerítve a nagyvállalatot, hogy változtasson ezen gyakorlatán. Mivel a cég egyébként elsősorban a hirdetésekből él meg, így minden lehetőséget megragad arra, hogy ezeket minél pontosabban belőhető célcsoportok felé tudja megjeleníteni, aminek mintegy előfeltétele a felhasználókról gyűjtött információ mennyisége.

Az Apple tehát közel sem gyűjt annyi adatot a felhasználóiról, mint a Google, ami miatt az iOS még mindig egy sokkal biztonságosabb rendszernek mondható ebből a szempontból, amit persze az Apple is előszeretettel emel ki ilyen alkalmakkor.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Népszerű hozzászólások

  1. Avatar for pAnk pAnk says:

    “Az Apple tehát közel sem gyűjt annyi adatot a felhasználóiról, mint a Google, ami miatt az iOS még mindig egy sokkal biztonságosabb rendszernek mondható”

    Tehát egy os biztonsága attól függ, hogy a gyártó mennyi adatot gyűjt a felhasználójáról? Ehh…

Continue the discussion at Hozzászólok

Participants

Avatar for Szifon Avatar for pAnk