fbpx Skip to content

A NASA-nak több alkalmazása is elérhető az App Store-ban, többek között én az Apple TV-n is használom. A tvOS 12-vel már a Nemzetközi Űrállomásról is kapunk videót, ami az Apple TV egyik képernyőkímélője lesz, de ez majd csak szeptemberben fog megjelenni.

(Minden macskát, és kutyát az űrbe!)

Elérhetővé vált azonban egy új NASA app, amivel mi magunk is az űrben lehetünk, legalábbis virtuálisan. Ahogy a fenti képen is látszik, űrruhába bújva különböző galaxisoknál, a Tejútrendszernél, vagy akár egy teleszkóp mellett pózolhatunk. Ha esetleg nem lennénk elég viccesek, akkor kreatívan a kedvenc háziállatunkat is felküldhetjük az űrbe, ami garantált mókát ígér a barátok között.

Az alkalmazás ingyenesen letölthető az App Store-ból, és azon túl, hogy szelfit készíthetünk vele, még tanulhatunk is belőle, igaz, csak angolul. Több galaxis közül választhatunk, hogy mi legyen a “háttér”, ezekről pedig leírást is kapunk, ha rányomunk a nevére.

[appstore id=”1423796149″]

Amennyiben készítettél szelfit a házi kedvencedről, töltsd fel nekünk itt hozzászólás formájában! ????????

A NASA egyébként készített egy másik alkalmazást is, az “Exobolygó kirándulások” alkalmazása egy VR tárlatvezetést nyújt a felhasználóknak a TRAPPIST-1 bolygórendszerről.

Az exobolygók a mi naprendszerünkön kívül, más csillagok körül keringő bolygók. 1992 óta csaknem 3815-öt sikerült felfedezni, a legtöbbet az utóbbi néhány évben. A TRAPPIST-1 különlegességét az adja, hogy ez az egyetlen olyan bolygórendszer, amely hét, Földhöz hasonló méretű kőzetbolygót tartalmaz. Ahogy a legtöbb exobolygót, ezeket is az úgynevezett fedési módszerrel találták meg – azaz megfigyelték a csillag fényének elhalványodását, amikor a bolygók a Földről nézve elhaladnak előtte.

A TRAPPIST-1 bolygók megtalálásában a Spitzer infravörös űrtávcső játszotta a legnagyobb szerepet és további információkat adott azok valószínű összetételéről. A TRAPPIST-1 rendszer közel 40 fényévre található tőlünk, így túl távol van ahhoz, hogy teleszkópokkal közvetlenül képeket lehessen készíteni a bolygókról. Az alkalmazásban található virtuális valóság kirándulást művészek hozták létre, a Spitzer űrteleszkóp és más műszerek által szolgáltatott adatok alapján.

A VR elérhető az Oculus-hoz és a Vive-hoz a Spitzer oldalán.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok