fbpx Skip to content

Az iOS 12-ben az Apple merőben változtatott az értesítéseken. Ezentúl jóval több funkciót kapunk, illetve az egyes értesítéseket most már alkalmazásonként össze is vonja a rendszer az Értesítési központban.

iOS 12 ertesitesek es ertesito kozpont

Ti hány értesítést kaptok egy nap? Vajon hányszor nyúltok a telefonotokhoz, ha az épp felvillan? Az iOS 12-ben már ezt is listázza a rendszer, amiről hamasosan szintén írunk majd. Én naponta 180 értesítést kapok átlagosan, és több mint 250-szer nézek rá telefonomra, vagy oldom fel a zárolását. A rendszer szerint ez azt jelenti, hogy átlagosan 4 percenként történik valami, ami – valljuk be – nem éppen egészséges. Ez persze egyéntől függ, valakinek több, valakinek kevesebb. Ezt az Apple is belátta, így változtatnia kellett az Értesítéseken, ami elsőre furának tűnhet majd.

A képen is látható, hogy az Értesítési központban az iOS (és egyben egyébként a watchOS is) már összevonja az értesítéseinket. Amennyiben rákoppintunk az egyikre, akkor láthatóvá válik az összes, és egyetlen koppintással az x-re pedig törölhetőek is. Ezzel lényegesen több információt kapunk, és mindezek mellett, ha valaki üzen nekünk többször egymás után, akkor azt nyitva hagyja a rendszer egy ideig, tehát továbbra is olvashatóak maradnak ezek az értesítések.

 

Az iOS 12 figyel, és ha valamelyik alkalmazástól indokolatlanul sok értesítést kapunk, akkor felajánlja az app némítását. Ez nyilván akkor fog előfordulni, ha nem olvassuk el az adott alkalmazás értesítéseit, de az folyamatosan tolja nekünk ezeket. Ilyenkor némíthatjuk (Csendes megjelenítés), vagy teljesen ki is kapcsolhatjuk az értesítéseket. Az első funkcióval továbbra is megjelennek ezek az értesítési központban, de már nem látjuk őket zárolt képernyőn és ilyenkor sem hangot nem kapunk, sem jelvényt, azaz a kis egyes, kettes, hármas stb. sem jelenik meg az alkalmazás ikonon.

Visszakapcsolni ezeket a Beállítások /  Értesítések alatt tudjuk. Bal oldalt az alapértelmezett beállításokat láthatjuk, jobb oldalt a Csendes megjelenítést:

Én kifejezetten örülök ennek a funkciónak, mert ez arra sarkallja majd az alkalmazás fejlesztőket, hogy minél kevesebb értesítést küldjenek a felhasználóknak, ne legyen felesleges köztük.

A Szifon.com alkalmazásban például csak manuálisan, általunk meghatározott értesítéseket kaptok. Minden egyes üzenet előtt átgondoljuk, hogy mit írjunk, és szükséges-e értesíteni az olvasóinkat az adott hírről.

Olvasd el a hozzászólásokat is

Szólj hozzá: Hozzászólok

Szólj hozzá: Hozzászólok