macOS Finder: nem található a hálózati meghajtó, vagy nem lehet csatlakozni hozzá

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Nem mondom, hogy sűrűn, de azért időnként belefutok abba a hibába, hogy a macOS alatt a Finder nem találja a hálózati meghajtómat, vagy éppen nem tud csatlakozni hozzá. Ilyenkor természetesen ott van, látszólag minden rendben van, de mégsem tudok csatlakozni rá.

Ez a hiba viszonylag ritka, általában vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolat megszakadásakor, vagy a gép alvó állapotából való felébredésekor szokott előfordulni, de a cikk írásakor se tudtam reprodukálni. Ilyenkor a legtöbben széttárják a kezüket, újraindítják a gépüket, ami valószínűleg segít a problémán, azonban van ennél kevésbé drasztikusabb módszer is.

A Findert egy egyszerű billentyűzet-egér kombinációval újraindíthatjuk, és ezzel rögtön elérhetővé válik a hálózati meghajtó is. Ehhez a billentyűzeten tartsuk lenyomva az ⌥ (alt/option) gombot, majd pedig jobbklikkel kattintsunk a Finder ikonra a Dockon. Az előugró menüpontok közül nyomjunk az újraindításra (relaunch), és végül megint a Finder ikonra.

Az alábbi videó bemutatja, hogy csak akkor jelenik meg az újraindítás menüpont, ha az ⌥ gombot is nyomva tartjuk a kattintás előtt:

Ezután már a számítógép újra indítása nélkül is csatlakozhatunk a hálózati meghajtóhoz, amire korábban egy ismeretlen hiba miatt nem tudtunk.

Ha ez nem oldja meg a problémát, akkor elképzelhető, hogy a hiba az adott hálózati meghajtó oldalán van, például NAS esetén a titkosított köteteknél nem oldottuk fel a titkosításukat a jelszó megadásával. Ilyenkor lépjünk be a NAS webes felületére és ellenőrizzük a kötetek állapotát.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

  1. “általában vezetékes vagy vezeték nélküli kapcsolat megszakadásakor” - még milyen kapcsolat szokott megszakadni? A műholdas? :smiley: Bocs, nem tudtam kihagyni :slight_smile:

    Amúgy tényleg hajlamos erre, ez a hálózati meghajtós dolog valahogy sokkal barátságosabban van megoldva a konkurenciánál, bár mégis szívesebben használom a MacOS-t. A másik ami még elmebeteg, az ablakkezelés, na azzal tud még őrületbe kergetni, néha úgy elvesznek az ablakok, hogy hosszú ideig matatnom kell, amíg előszedek valamit. Mondjuk ha a melóhelyen kéne ezzel szenvedni egész nap, biztos felvágnám az ereimet :slight_smile:

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!