iSamurai – Forró, lassú, hangos a MacBookod? Hozd el hardveres karbantartásra!

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Kinéztek az ablakon és lehet most nem azt látjátok, hogy itt a nyár, de a fülledt levegő azért sejteti, hogy bizony már nem tavasz van. A meleget nemcsak mi emberek bírjuk kicsit nehezebben, hanem az elektronikai eszközök is, amiknek a működése alapból is hőtermeléssel jár és az ilyen idő pedig kifejezetten nem ideális nekik. Sokan nincsenek vele tisztában, hogy ahogyan a lakásunkat is illik mondjuk hetente kitakarítani, úgy bizony a MacBookunkat is érdemes 1-1,5 évente elvinni egy nagytakarításra. Biztosan sokan tapasztaltátok már az elmúlt hetekben, hogy az eddig jól működő gépetek egyre forróbb lehet, a ventilátor többször és hangosabban pörög, akad a rendszer. 

iSamurai – Forró, lassú, hangos a MacBookod?

A por ellen sajnos nem túl sok mindent tehetünk, hiszen az akarva-akaratlanul bejut a gép belsejébe a ventilátor(ok) által keltett légmozgásnak köszönhetően, ahol hőszigetelőként gátolja az alaplap megfelelő lehűlését (bár túlzottan poros helyeken eleve nem érdemes hosszútávon használni a gépet). Na de akkor mit tehetünk?

Igaz, hogy a por a hűtőnyílásokon keresztül jut a gépbe, de értelemszerűen semmiképp sem ajánlatos ezeknek a nyílásoknak a letakarása, mert így a gép nem tud elég levegőt beszívni, ami csak még tovább növeli a hőmérsékletét. Ezért például ágyon vagy matracon sem célszerű huzamosabb ideig használni a számítógépet, mert ott pont annyira be tud a takaróba/matracba süllyedni, hogy a szellőzőnyílások teljes takarásba kerülnek.

Gondolom, sokatok értetlenül nézi, hogy mi is lehet az a hőpaszta és miért öregedett el. A hőpaszta egy fogkrém-állagú, hővezető képességgel bíró anyag, ami a számítógép CPU/GPU kupakja (a chip felszíne) és annak a hűtőbordája közt található. Feladata az, hogy a processzor működése által keltett hőt átvezesse a hűtőbordára, ami a hővezető cső és ventilátor által távozik a gépből.

isamurai-ac-hardver-karbatartas

Amennyiben ezt a feladatot nem tudja ellátni, az alaplap és a rajta található alkatrészek és forraszpontok felé fog a hő terjedni, ami értelemszerűen nem kívánatos dolog. A paszta idővel veszít a hővezető képességéből, állaga is megváltozik, megkeményedik, porózus állagú lesz, ezáltal már nem képes a hőt átadni, így a gép akár túl is hevülhet, ami hosszútávon súlyos károkat is eredményezhet.

A hővezető paszta használattól függően 1-1,5 év alatt keményedik meg, így ilyen időközönként mindenképpen érdemes elvinni szervizbe a gépet egy teljes portalanításra és újrapasztáztatásra. Mi az iSamurai-nál a piacon kapható egyik legjobb hőpasztát használjuk, így biztos lehetsz abban, hogy gépedbe minőségi paszta kerül.

A procedúra szaktudást és professzionális eszközöket igényel, így senkinek se ajánljuk, hogy otthon megpróbálkozzon vele, hiszen a számítógép “agya”, a processzor körüli munkavégzés nem veszélytelen, könnyen működésképtelenné tehetjük a gépet, illetve mivel az egész gép szét lesz szedve, nagyon fontos, hogy tudjuk, mit hova és milyen sorrendben kell, milyen csavarokkal visszapakolni.

Minden hardveres szervizelés egyik első lépése a hátlap eltávolítása után az akkumulátor lecsatlakoztatása az alaplapról. Ez után lehet csak lecsatlakoztatni a többi alkatrészt csere vagy tisztítás céljából, ekkor kerül ki a gépből a hűtőborda és a hűtőcső is ahogyan a ventilátor(ok) is, hogy megszabaduljon a sok portól és az egyéb idegen anyagoktól. Mivel teljes hardveres karbantartásról beszélünk, így az alaplap is kikerül (bizonyos típusoknál) a unibody alumínium házból, hogy a billentyűzet is kellő tisztítást kaphasson.

Az iSamurai-nál a következő két hétben (július 1-ig) a MacBook készülékek karbantartását akciós áron végezzük el 3-4 óra alatt (szervizterheltségtől függően maximum 24 óra alatt), amihez hozzátartozik a gép teljes külső és belső tisztítása, illetve a hővezetőpaszta cseréje – a részletekért kattints ide. Kérdéseitekkel bátran forduljatok hozzánk és adjátok meg a Mac-eteknek is a kellő nagytakarítást.

Ezek még érdekelhetnek:


Népszerű hozzászólások

 1. Mi számít túl melegnek? Mivel tudom mérni a gép belső hőmérsékletét?
  Alig 1 hete van macbook-om, használtan vettem, de még nem ismertem ki magam ilyen téren rajta…
  Melegszik, de nem tudom mennyire szabad neki…

 2. czanga says:

  Sajnos ennek megítéléséhez sokkal több információra van szükség, mivel különböző készülékeket, különböző Intel processzorokkal szállítja az Apple, amelyeknek eltérő a TDP értéke, tehát más az egységnyi hőtermelésük. Bele tud még szólni az eredménybe az, hogy milyen hűtése van az adott eszköznek, 1 vagy 2 ventilátorral szerelt e, milyen körülmények közt és mire használják, illetve szoftveres eredetű dolgok is változtathatják. Esetleg ha megírod pontosan milyen Mac-et vásároltál, akkor közelebb tudunk kerülni a lehetséges válaszhoz.
  Itt jegyezném meg, hogy szinte minden felhasználó számára nagy segítség lehet az iStat Menus nevű program, amely többek közt lehetőséget ad a hőmérsékletet figyelésére, és esetlegesen a ventilátor fordulatszám vezérlésére is. Ezt az alábbi linken keresztül éritek el:

  https://bjango.com/mac/istatmenus/

A Szifon.com-on megváltozott a hozzászólás rendszer, ezentúl az alábbi gombra kattintva tudsz véleményt alkotni. Bővebben itt olvashatsz erről.

Kérdésed lenne? Megosztanál valamit a többi olvasóval? Használd az új közösségi portálunkat!