fbpx Skip to content

A WWDC-n az Apple bemutatta a watchOS 5-öt, az Apple Watch újabb szoftverét. Természetesen ez most is csak a fejlesztők számára érhető el bétaként, de számos új funkciót mutatott be az Apple.

Ezek többek között a tevékenységi kihívások a barátainkkal, új edzéstípusok, újdonságok a futás esetén, és még intelligensebb lehetőségek az ismerőseinkkel való kapcsolattartásra és a számunkra fontos információk megszerzéséhez. Nézzük is ezeket egyenként!

Versengés az ismerősökkel

A saját aktivitásunk megosztásán túl már ki is hívhatjuk az ismerőseinket 7 napos versengésre, aminél az alapján kapunk pontokat, hogy hány százalékot értünk el a tevékenységi gyűrűink esetén az adott napon. A watchOS ezzel is az egészségesebb életre sarkall minket.

 

Egy-egy ilyen versengés során értesítéseket kapunk nem csak arról, ha átvesszük a vezetést, de arról is, ha esetleg mi esnénk visszább az ellenfeleinkkel szemben. Természetesen az ilyen kihívásokért külön díjakat is kapunk majd.

Újdonságok az edzések esetén

A legtöbb edzésforma esetén az Apple Watch képes automatikusan érzékelni, hogy nekiálltunk mozogni, és figyelmeztet minket, hogy indítsuk el az Edzés appot, valamint díjazni is fogja az elvégzett mozgást. Ezen felül akkor is szól majd, ha már befejeztük az edzést, ha esetleg elfeledkeztünk volna leállítani azt az appban, de érzékeli, hogy már csak lazítunk.

 

Akik jógáznak, biztosan értékelik majd az új jóga edzés opciót, ami esetén az Apple Watch számolja majd az elégetett kalóriákat is. Persze nem csak a jóga rajongói fognak örülni a watchOS 5-nek, hanem a kirándulók is, mert immár egy-egy kirándulás is edzésként szerepel. Ebben az esetben nem csak a megtett emeletek számát, de az elégetett kalóriákat is megtudhatjuk, ha már egyszer éppen hegyet mászni támadt kedvünk.

Fejlett funkciók futáshoz

Mostantól megadhatjuk a kívánt tempót (pace), és az Apple Watch megkopogtatja a csuklónkat noszogatásként, ha visszaesnénk a kívánt tempóhoz képest, vagy pedig ha jobban teljesítünk, mint amit beállítottunk. Az új Rolling Miles-nak köszönhetően folyamatosan láthatjuk az aktuális mérföldre vonatkozó köridőnket, ami élőben változik a teljesítményünknek megfelelően.

 

Szintén újdonság, hogy mostantól már az aktuális, percenkénti lépésszámot (cadence) is láthatjuk a számlapon. Ez azért hasznos, mert az optimális lépéshossz és így a lépésszám mellett tudunk a leghatékonyabban futni, és egyúttal csökken a sérülések esélye is.

Podcastok

Akik zene helyett inkább podcastokat hallgatnának edzés közben, a watchOS 5-tel már ezt is megtehetik. A szinkronizálás automatikus, így mindig kéznél van a következő podcast.

Ezen túl Siri segítségével is kereshetünk és elindíthatunk egy-egy újabb podcastot.

Walkie-talkie

A Walkie-talkie egy új, egyszerű módja a beszélgetésnek. Egyszerűen csak meg kell nyomjuk a gombot, hogy beszélhessünk, és utána azt elengedve hallgathatjuk a másik felet.

A Walkie-talkie appot megnyitva rögtön láthatjuk azoknak a listáját, akiket gyakran hívunk, vagy küldünk nekik üzenetet és e-mailt. A Walkie-talkie beszélgetéshez csak válasszunk ki egy kontaktot, és hívjuk meg a funkció használatára. Ezután már csak egyetlen gombnyomás beszélgetni. (A Walkie-talkie ugyanakkor nincs benne az első bétában.)

Még okosabb Siri

A Siri óraszámlap a gépi tanulás használatával még okosabbá válik. Ahogyan megismer minket, egyre jobb és pontosabb javaslatokat és tartalmakat jelenít meg számunkra épp a megfelelő időben a nap folyamán. Így ha már épp végeztünk a munkában, akkor a hazafelé útra már rögtön ott vár minket a lejátszási listánk anélkül, hogy bármit is tennünk kellene.

Ezen túl már a kedvenc alkalmazásainkkal is együttműködik, és azokat is a megfelelő időpontban képes automatikusan felajánlani. A “Hey Siri” kulcsszavak használata pedig immár nem lesz szükséges, ha felemeljük a csuklónkat, már egyszerűen csak ki kell mondanunk, amit szeretnénk, és Siri rögtön válaszol.

Még jobb értesítések

A watchOS 5-tel az értesítések még sokkal jobbak lesznek, és sokkal több opciót kínálnak majd, amivel azokat rögtön kezelni is tudjuk, így még több feladatot elvégezhetünk sokkal gyorsabban és egyszerűbben. Az iOS 12-höz hasonlóan az egy adott apphoz tartozó értesítések csoportosításra kerülnek, így az értesítések listájában görgetve már csak egy helyet foglalnak el, aminek köszönhetően nem kell annyit görgetni majd.

Ha pedig egy-egy üzenetben weboldalra mutató linket kapunk, akkor arra rányomva azt az Apple Watch immár képes megjeleníteni az óra apróbb kijelzőjére optimalizált formában. A Ne zavarjanak mód esetén pedig az iOS 12-höz hasonlóan szintén elérhetőek az új időzítési lehetőségek, mindez pár koppintással, rögtön magán az órán.

Student ID-k az Apple Watch-on

Noha ez hazánkban egyhamar szintén nem valószínű, hogy elérhető lesz, de ezzel a funkcióval immár lehetséges lesz a különféle egyetemi, contactless belépőkártyák Wallethoz adása után azokat az Apple Watch-csal helyettesíteni.

Kompatibilitás

A watchOS 5 csak a Series 1, 2 és 3 modellekre lesz elérhető, így a legelső generációs (Series 0) órák már nem kapják meg ezt a frissítést:

A watchOS 5.0-s változata hivatalosan ősszel fog megjelenni, karöltve az iOS 12-vel. A watchOS 5 béta változatához az iPhone készülékünket az iOS 12 bétára kell frissíteni. A watchOS 5 bétájára való frissítés után nincs lehetőség downgrade-elni!

A watchOS 5 beta 1 ugyanakkor jelenleg átmenetileg nem elérhető egy hiba miatt, ami az arra való frissítés esetén jön elő, például hogy elindul ugyan a folyamat, de a frissítés nem megy végig:

Aki belefutott a fenti hibába, vagy bármi egyéb problémát tapasztal, azoktól az Apple azt kéri, hogy vegyék fel a kapcsolatot az AppleCare munkatársaival.

Hamarosan részletesebben is teszteljük majd az új rendszert.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Addig ok hogy frissítés során jön a hiba, de többeknek felment és fut elvben hiba nélkül, lehet csak pl a series1 érintett, mivel eddig aki itt írta hogy fent van már az óráján, nem azt használják tudtommal.

  2. @Gunar: Nekem sikerült felraknom, de órák voltak. Nem is ajánlottam másnak.

  3. 2 óra volt a frissítés kb nekem Series 1-n, ma ki is próbálom az automatikus sportolási észlelést (vagy nem is tudom magyarul minek hívhatnánk :D) – illetve kiváncsi vagyok, hogy Squasholás közben érzékeli-e…
    Viszont annak biztos kicsit dühítő aki megvette a Series 0-ból a Watch Editiont és nem jön már rá több frissítés, mondjuk várható volt… 😀

  4. Admin!
    Akkor érted milyen szivasom volt mikor én 3x csináltam és nem jó!
    Az cca 6 órát vett igénybe mert volt két törlés is közben.
    Mondjuk nekem letöltött beta profilom van.

  5. @Gunar: még mindig tökmindegy a béta profil.

  6. Akkor ez random jellegű?

  7. @Gunar: az Apple nem közölte, de nyilván nem annyira random, ha emiatt eleve visszavonták a watchOS 5 beta 1-et.

    de egy béta profilnak csak annyi szerepe van a dologban, hogy a készülék a béta channelről ellenőrzi-e a frissítést, vagy a release-ről.

  8. Van egy series 0 és egy series 2 órám. Ha az iPhone-ra felteszem az iOS 12, valamint a series 2 órára a watchOS 5-öst, tudom továbbra is párosítani a series 0 órát (watchOS 4) az iOS 12 futtató iPhone-nal?

  9. Akkor ezt a frissítést az A1554 már nem kapja meg, ha jól tévedek?

  10. Vajon lehet majd törölni a nem kivánatos ikonokat az óráról?

  11. Hamár TvOS-al külön nem is foglalkoztatok azért én örülök, hogy lesz Dolby Atmos???????????? Legalábbis remélem minimum a német store-ban. ????

  12. Amennyire jó az akksi kezelés az iPhone-on annyira katasztrofális a watchon ios 12 esetén. Persze ez béta még na de akkor is…


Add a Comment