fbpx Skip to content

A jailbreakes alkalmazásairól ismert ír iOS-fejlesztő, Steven Troughton-Smith Twitteren közzétett egy képernyőfotót, amely több érdekes részletet is elárul a várhatóan a WWDC nyitó keynote-ján bejelentésre kerülő macOS 10.14 képességeivel és új funkcióival kapcsolatban.

Az első szembetűnő újítás a dark mode, a második, hogy a Mac App Store-ban is lesznek már bemutató videók az alkalmazások esetén, ahogyan az az iOS-en is van, a harmadik pedig az Apple News app megjelenése a Mac-en.

Dark mode

Habár a macOS már rendelkezik egy sötétített témával, de az alig változtat valamit a grafikus felület kinézetén: csupán a Dock és a menüsor színét befolyásolja. A jelek szerint a sötét hátterű megjelenítést kedvelők (e sorok írója is közéjük tartozik) okkal örülhetnek az esedékes operációsrendszer-frissítésnek, hiszen a 10.14 éjszakai módja az alkalmazásokra is kiterjed majd.

Erre egyébként a 9to5Mac majdnem másfél hónapja fel is hívta az olvasók figyelmét: a Safari által használt böngészőmotor, a WebKit forrásában akkoriban jelentek meg erre utaló kódrészletek.

Arról egyelőre nincs információ, hogy az iOS esetén is érkezik-e dark mode, de ha a tvOS után már a macOS-ben is felbukkan ez, akkor remélhetőleg az iOS is követi a példát.

News app Mac-re

Visszatérve a Dockra, a képen egy másik részletre is figyelmesek lehetnek a sasszeműek. Ott ugyanis az iOS-ről már ismert, de a macOS-en újnak számító Apple app, a News (Hírek) ikonja is fellelhető – a képen a FaceTime és az iTunes között:

A hazai felhasználók számára viszont ez maximum akkor lesz érdekes, ha végre magyar nyelvű tartalmak is elérhetőek lesznek benne, és magyar regionális beállítások mellett is megjelenik az app.

Videók a Mac App Store-ban

A Mac App Store is megújul a macOS frissítésével együtt. Az alkalmazás asztali változata várhatólag az iOS 11-ben frissített App Store app kinézetet fogja megkapni, ami jól összecseng az Apple abbéli szándékával, hogy mobilos és desktop platformjait közelítse egymáshoz. Troughton-Smith tweetjében egyébként felfedezhetünk még egy, az App Store-ral kapcsolatos újítást is: az alkalmazásokhoz a fejlesztők videó-előnézetet rendelhetnek.

Valójában éppen egy ilyen videó volt az, ami lebuktatta a dark mode-ot is, mert a Troughton-Smith által megosztott képernyőfotó az Xcode bemutatója, amit a Mac App Store API-n keresztül sikerült letöltenie.

Az Apple időközben eltávolította a kérdéses videót, de természetesen a különböző videómegosztó oldalakon továbbra is fent van:

macOS Mojave

Nyilvánvalóan vad ötlet lenne egy képernyőkép alapján a nemsoká bemutatásra kerülő operációs rendszer becenevére következtetni, ám a 9to5Mac szerkesztői erre is vállalkoztak.

A homokdűnéket idéző háttérkép alapján arra tippeltek, hogy talán a részben Kaliforniában elterülő sivatag után macOS Mojave lesz az új operációs rendszer neve.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment