fbpx Skip to content

Hétvégén egy több mint 1500 fős rendezvény lebonyolításában vettem részt, aminél komoly fejtörést jelentett eleinte, hogy a helyszínen a szervezők hogyan kommunikáljanak egymással. Mindenki hívogassa a másikat? Legyen közös chat? Van elég walkie-talkie? Fel vannak-e töltve? És akkor jött az ötlet, hogy biztos van olyan alkalmazás, ami rövidhullámú rádiófrekvencia helyett mobilneten keresztül működik, de ugyanazt tudja, mint egy CB rádió, és szintén fontos volt, hogy ne csak iOS-re létezzen, mert nem mindenkinek van iPhone-ja. Így találtunk rá a Zellora.

Zello - digitális walkie talkie iPhone-ra

Emlékszem, mikor kicsiként az ilyen kategóriájú eseményeken mindig azt néztem, hogy mennyire fontos emberek lehetnek a szervezésben azok, akik ilyen rádiókkal rohangáltak. Teltek, múltak az évek, és én is olyan pozícióba jutottam, ahol járt volna már a walkie-talkie, csak épp akkor már nem voltak használatosak annyira, inkább a telefon és a chat ment ilyenkor. Most viszont abszolút jobb megoldás volt a Zello alkalmazás használata, mint bármi más.

A Zello lényegében egy digitális walkie-talkie csomó extrával megfűszerezve. Egy rövid regisztráció után már el is kezdhetjük használni az alkalmazást, létrehozhatunk vagy csatlakozhatunk is meglévő csatornákhoz. Mivel az app nem a rövidhullámú frekvenciákon kommunikál, hanem interneten keresztül, ezért megvan az az előnye, hogy nem kell bizonyos hatótávon belül lennünk a többi felhasználóval és akár egyszerre több csatornát is hallgathatunk, amit hagyományos CB rádióval nem lehet megtenni.

A csatornákhoz kényelmesen, akár QR-kód beolvasással is csatlakozhatunk és ráadásul itt a “frekvencia” nem lesz egyből publikus, amit mindenki szabadon hallgathat és akár beszélgethet rajta. Négy opció közül választhatunk, van olyan lehetőség, amikor mindenki mindent szabadon csinálhat a csatornán; de olyan is, amit csak hallgathatunk; vagy amit szabadon hallgathatunk, de csak engedéllyel beszélhetünk; és persze olyan is lehetséges, ahol mind a hallgatás, mind a beszéd csak az engedélyezett felhasználók számára lehetséges. A csatornák egy koppintással ki- és bekapcsolhatóak, és az is látszik, hogy éppen hány aktív felhasználója van.

Zello - digitális walkie talkie iPhone-ra Zello - digitális walkie talkie iPhone-ra

Az extrák sora nem ér véget azzal, hogy szabályozható, ki beszélhet és ki hallgatózhat. Elsőre furának tűnhet egy walkie-talkie alkalmazásnál, hogy képek is küldhetőek a csatornákon. Tényleg fura, de annál hasznosabb, amikor nem kell egy másik alkalmazást elővenni, csak azért, hogy valami olyat küldjünk el a többieknek, amire a szavaink kevesek lennének. Normál CB rádióknál, ha nem hallottunk valamit, akkor csak egy lehetőségünk volt, visszakérdezni. A Zelloban viszont minden üzenet bizonyos ideig visszahallgatható és azt is látjuk ki küldte, ami szerintem óriási dolog.

Zello - digitális walkie talkie iPhone-ra Zello - digitális walkie talkie iPhone-ra

Nem kell a telefonnak feloldott állapotban lennie ahhoz, hogy hallhassuk az üzenetek, ugyanis az értesítés megérkezésekor az üzenet zárolt kijelzőn le is játszódik, így akár a zsebünkben is lehet a telefon és nem maradunk le semmiről se. Természetesen ahhoz, hogy válaszolhassunk, már fel kell oldani a telefon zárolását és ahogy a CB rádióknál, itt is folyamatos gombnyomás mellett beszélhetünk, de akár Bluetoothos eszközökkel is megoldhatjuk ezt, ha azt támogatja az app is.

Nyilván egy ilyen jellegű alkalmazásra, mint a Zello, nincsen szükség minden nap, de amikor épp egy walkie-talkie-s megoldás kell, akkor nagyon jól tud jönni, hogy nem kell rádiókat szerezni valahonnan, amiknek az akkumulátora sokszor már használhatatlan. Nekem a hétvége abszolút meglepetése volt ez az alkalmazás, és sokban megkönnyítette a dolgunkat, hiszen nem lehet egy ekkora rendezvényen folyamatosan pötyögni vagy telefonálni, ráadásul a társaságból alig pár embernek volt meg a másik telefonszáma, ami tovább bonyolította volna a dolgokat.

Az app ráadásul elérhető Android, Windows és BlackBerry esetén is, így ez sem korlátozó tényező.

[appstore id=”508231856″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment