DaisyDisk – ha kevés a szabad helyed a Mac-eden

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Előbb-utóbb mindig betelik a tárhelyünk, bármekkora beépített SSD-vel vagy HDD-vel rendelkező gépet vásárolunk. A DaisyDisk segítségével vizuálisan is feltérképezhetjük a számítógépünben lévő háttértárat és könnyedén törölhetjük a már nem használt, nagyobb fájlokat.

DaisyDisk

Ez sokszor jól jön, ha elfelejtettünk néhány nagyobb fájlt törölni, mondjuk a letöltések mappából, vagy esetleg már egy-egy alkalmazás túl sok helyet foglal, és amúgy sem használjuk. Nézzük is meg, hogyan működik az alkalmazás.

Ahogy a fenti képen látszik, bal oldalt kapunk egy színes grafikont, jobb oldalt pedig a mappastruktúrát láthatjuk rejtett fájlokkal is. Ahogy sorban megnyitjuk a mappákat, méret szerint rendezi nekünk, így könnyedén láthatjuk, hogy mi mekkora helyet foglal.

Message

A fenti képen látható, hogy a Library almappám (amiben a rendszer, illetve alkalmazások tárolnak adatokat) viszonylag sok helyet foglal. Amint beléptem, láttam, hogy a Messages mappa majdnem 17GB. Ez az iMessage-ben küldött képek, videók, amik igazából nem is kellenek a számítógépre, szinte sosem nézem meg újra őket. A Messages mappán belüli összes almappát lehúztam balra a Collect oldalra.

DaisyDisk

Ezáltal az üzenetek megmaradnak, de a bennük lévő felesleges képektől és videóktól megszabadultam. Átnéztem még a rendszer többi mappáját, töröltem néhány régebbi videót, Spotify Cache-t, illetve olyan dolgokat, amikre szerintem nem volt szükségem. Ezután már csak rá kellett nyomnom a Delete gombra és máris felszabadítottam majdnem 30GB-ot!

Fontos megjegyezni, hogy a DaisyDisk nem figyelmeztet, ha valami olyasmit törölsz, ami a rendszernek, vagy akár bármelyik alkalmazás számára létszükséglet. Így adott esetben kárt is tehetsz, tehát körültekintően érdemes használni!

Ezeket a lépéseket többségében egyébként az  menü, Mac névjegye, Tárhely, Kezelés alatt is meg lehet tenni, ugyanakkor a DaisyDisk mindezt egy szerintem sokkal könnyebben átlátható, és grafikonnal is rendelkező, szemléletesebb nézetbe gyűjti össze.

Az alkalmazás megvásárolható az Mac App Store-ban, illetve a hivatalos honlapján is.

DaisyDisk
  • DaisyDisk
  • Méret: 4.74 MB | Verzió: 4.24
  • Ár: 4490 HUF | Értékelés:

Ezek még érdekelhetnek:


  1. A Disk Inventory X-et javaslom én is, szerintem áttekinthetőbb a felülete ennél. Windowsra meg a Windirstatot, a ugyanolyan színes, téglalapos megjelenítésű, mint a Disk Inventory X. És szintén ingyenes.

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!