fbpx Skip to content

Az utóbbi időben egyre több hír jelent meg azzal kapcsolatban, hogy az Apple Watch életet mentett. Az óra képes mérni a pulzusunkat, és bizonyos érték fölött szól nekünk.

Apple Watch pulzus

A magas pulzust megérzi az ember, de nem mindenki és minden esetben tudja definiálni, hogy pontosan mi történik. Az Apple Watch ebben is segít, képes minket figyelmeztetni, hogy ha nyugalmi állapotunkban megemelkedik egy bizonyos határ érték fölé a pulzusunk. Az elmúlt időszakban egyre több olyan esetet regisztráltak a világban, amikor az Apple Watch segített megelőzni a betegséget, ami olykor akár halállal is végződhetett volna. Nézzük meg, hogy hogyan méri az Apple Watch a pulzust, és mit és hol állítsunk be, a saját értékeinknek megfelelően.

Mikor méri az Apple Watch a pulzust?

Amikor az Edzés alkalmazást használja, az Apple Watch folyamatosan méri a pulzusát az edzés során, majd az edzést befejezését követően 3 percig annak megállapítása érdekében, hogy az edzés utáni lenyugvás időszakában milyen a pulzusa.

Apple Watch pulzus

Ezenkívül az Apple Watch méri a pulzust a nap során, amikor Ön nyugalmi állapotban van, és időszakosan, amikor sétál (Apple Watch Series 1 és újabb esetén). Mivel az Apple Watch ezeket a háttérben történő méréseket az Ön által végzett tevékenységek szerint végzi, a mérések rendszertelen időközökben mennek végbe. Az Apple Watch kiszámolja a napi pihenési és gyaloglási pulzusátlagot is: összeveti a háttérben mért adatokat és a gyorsulásmérő által biztosított adatokat, amikor megfelelő mennyiségű háttérben mért adat áll rendelkezésre. – Apple.hu

Amennyiben szeretnénk megmérni az aktuális pulzusunkat, indítsuk el az Apple Watch-on a Pulzusszám alkalmazást, majd pedig várjuk 2-3 mérést, hogy megkapjuk a valós adatot.

Hogyan méri az Apple Watch a pulzust?

Az Apple Watchban található pulzusszám-érzékelő a fotopletizmográfia elnevezésű módszert alkalmazza. Bár a kifejezést meglehetősen nehéz kiejteni, a technológia egy rendkívül egyszerű tényen alapul: a vér színe azért vörös, mert visszaveri a vörös színű fényt, és elnyeli a zöld színű fényt. Az Apple Watch fényérzékeny fotodiódákkal párosított, zöld színű LED-ek segítségével észleli a csuklón átáramló vér mennyiségét. A szív dobbanásakor a csuklóban lévő véráramlás – és így a zöld fény elnyelése – fokozódik.

A dobbanások között mérsékeltebb a véráramlás. Mivel az Apple Watch másodpercenként több száz alkalommal működésbe hozza a LED-eket, ki tudja számolni, hogy percenként hányszor ver a szív – ez a pulzusszám. A pulzusszám-érzékelő percenkénti 30–210 szívverést tud mérni. Ezenkívül a pulzusszám-érzékelő kompenzálja az alacsony jelszintet azzal, hogy megnöveli a LED fényerejét és a mintavételi gyakoriságot.

A pulzusszám-érzékelő infravörös fényt is tud alkalmazni. Az Apple Watch ezt a működési módot használja, amikor a háttérben méri a pulzust, illetve a magas pulzusszámot jelző értesítésekhez. Az Apple Watch zöld színű LED-ek segítségével méri a pulzust edzések és Lélegzet-gyakorlatok közben, valamint a gyaloglási átlag és a szívfrekvencia-variabilitás (HRV) kiszámításához. – Apple.hu

Hogyan állítható be, hogy értesítsen az Apple Watch a magas pulzusszámunkról?

Először is érdemes megnéznünk a telefonon lévő Egészség alkalmazásban, hogy mekkora az átlagos pulzusunk. Ehhez mérten beállíthatjuk, hogy mikor szóljon az óra. Az Egészség alkalmazáson belül állítsuk át, hogy az egész évet mutassa és nézzük meg, mekkora volt a nyugalmi pulzusszámunk:

Nyugalmi pulzus érték

Ez nálam 79-82 közé esik, nem véletlen, mivel volt néhány éve egy tüdőembóliám, ami miatt megemelkedett az átlagos pulzusom is. Számomra az Apple Watch értesítése magas pulzus értéknél életmentő lehet. Az óra akkor értesít minket, ha percenkénti pulzusszámunk (BPM) 10 percig a megadott érték fölött marad, amikor inaktívok vagyunk. Például csak ülünk a székben, de 130 BPM fölé emelkedik a pulzus, az óra jelezni fogja, hogy a normálistól eltérő értéket észlelt. Ez az alap beállítás, ezt általában csak akkor kell átállítani, ha a nyugalmi értékünk még a fentinél is magasabb átlagosan.

Lépjünk be a Watch alkalmazásba, majd pedig görgessünk le a Pulzusszám menüpontig. Azon belül tudjuk beállítani, hogy mikor szóljon az óra. Amennyiben megtörténik a baj, tehát magas pulzusunk lesz inaktív állapotban, érdemes egyeztetni az orvosunkkal, mert akár komoly betegség is lappanghat bennünk.

Ugyanakkor fontos megjegyezni azt is, hogy az Apple Watch pulzusmérése csak tájékoztató jellegű, tehát adott esetben a magasabbnak jelzett érték lehet pontatlan. Egészségügyi körökben ezért kellő óvatosságra intenek, és problémásnak gondolják az ilyen eszközök adta eredményeket az öndiagnózis veszélyei miatt: ha ugyanis valaki szakember helyett az interneten áll neki önmaga keresgélni a mögöttes okokat, akkor ott öt perc alatt még egy szúnyogcsípésből is bőrrákot lehet diagnosztizálni a hozzáértés hiánya miatt.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. series 0-án nincs ilyen menüpont(?)

  2. @rihekopo79: Csak Series 1-től tudja.

  3. Kiraly dolog ez az Apple Watch. Soha eletemben nem voltam orahordo ember, de ezt egyszer felveszi az ember, utana nem birja magarol leszedni, annyira beleivodik a mindennpokba. Es ez az egeszseg app, a pulzusmeres es diagnosztika, a legzes app egy hatalmas zsenialitas, iszonyat hasznosak 🙂


Add a Comment