fbpx Skip to content

Tíz évvel ezelőtt még megszámlálhatatlanul sok gomb volt egy mobilon, akár csak egy-egy funkció ellátására külön gombot tudott kapni a készülék. Steve Jobs anno megmutatta, hogy fizikai gombok csak a legszükségesebb esetekben kellenek és egy évtizeddel később már az iPhone X nem is rendelkezik az iPhone-ok védjegyeként is ismert Home gombbal.

iSamurai – iPhone 5/5s/5c kedvezményes bekapcsoló gomb csere

Az iPhone X megérkezéséig minden iPhone ugyanannyi gombbal rendelkezett. Számszerűleg 4 darabbal és egy kapcsolóval, de ha ez is gombok közé vehető, akkor 5 fizikai vezérlő volt csak az összes modellen. iPhone X esetén viszont már csak 3 gomb és 1 kapcsoló van és a Fő gomb funkciói a gomb hiánya miatt teljesen átalakultak. A Touch ID-t felváltotta a Face ID és magát a gombot pedig a gesztusok helyettesítik. A megmaradt gombok feladata viszont alig változott az évek során.

A korábbi készülékeknél a Home gomb után a telefon legfontosabb gombja a ki- és bekapcsoló/altatás-ébresztés gomb. Ennek meghibásodása esetén nem tudjuk egyszerűen kikapcsolni készüléket (bár az iOS 11 óta a Beállításokban van egy menüpont már erre), noha erre ritkán van szükség, de akkor is bosszantó tud lenni, ha nem tudjuk megtenni. Szerencsére ha van nálunk töltő, akkor a bekapcsoláshoz nincs szükségünk a gombra, viszont a készülék lezáráshoz már annál inkább kell a gomb. Ezen tudunk úgy segíteni, hogy az automatikus lezárást 1 percre állítjuk, de ennél talán sokkal hasznosabb a sokak számára kevéssé ismert AssistiveTouch (Beállítások, Általános, Kisegítő lehetőségek, AssistiveTouch), amivel a fizikai gombok funkcióit tudjuk szoftveresen használni, így akár a telefont is le tudjuk így zárni.

Több oka is lehet, illetve több módon is rosszalkodhat egy-egy gomb az iOS készüléken. Gyártási hiba, anyagfáradás és ázás is lehet a meghibásodás hátterében. Sok esetben a gomb nem reagál vagy csak nagyon nehezen, de olyanra is láttunk már bőven példát, hogy valamiért folyamatosan nyomódott a gomb és emiatt nem tudta rendesen használni a tulajdonos a készülékét.

Jelen akciókban nem egy készülékkkel foglalkozunk, hanem kapásból hárommal. Az iPhone 5, 5s és 5c formára hasonló készülék, bár az 5c kicsit kilóg a sorból, és igaz, hogy mindegyik nevében ott van az ‘5’-ös és a kijelzőjük is ugyanakkora, mégis belülről sokban különböznek egymástól, de a szervizelési módjuk szerencsére egyezik.

Mindhárom készülék esetén a legelső dolog, amivel kezdenünk kell, az a Lightning-csatlakozó mellett található két csavar eltávolítása. Ezután már megfelelő eszközök segítségével kimozdítható a kijelző a helyéről és a készülék felső része felé kihajtható, de az 5s esetén a Touch ID kábelére figyelni kell, nehogy elszakadjon. Az akkmumulátor leválasztása az alaplapról a következő elengedhetetlen lépés, ami után csavarhúzónkat már vihetjük is a kijelző csatlakozóit védő shieldek felé. Amint a kijelző is kikerült a készülékházból, már csak az alaplapot kell eltávolítanunk, hogy a bekapcsológomb szalagkábeléhez hozzáférhessünk és kicserélhessük egy új és működő darabra. Az összeszerelés pedig ezután már igazán gyerekjáték.

A következő két hétben (április 22-ig) az iPhone 5, 5s és 5c tulajdonosoknak szeretnénk kedvezni egy kedvezményes bekapcsoló gomb cserével. A csere 1 órát vesz igénybe és a jól megszokott 6 hónap garancia erre is vonatkozik. Kattints ide a részletekért.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment