Május 25-től könnyebb lesz az Apple ID fiókunk adatainak kezelése

Az Európai Unió adatvédelmi szabályozásainak köszönhetően május 25-től az Apple is lehetővé fogja tenni, hogy egyszerűbben kezelhessük a szervereiken a fiókunk kapcsán tárolt adatokat, azokat letölthessük, megváltoztathassuk – de felfüggeszthetjük vagy egyszerűen törölhetjük is majd az Apple ID-nkat.

A felhasználóknak ezek többségére jelenleg is lehetőségük van az appleid.apple.com oldalon keresztül, vagy az Apple Support felhívásával, de májustól kezdődően a cég ezeket egy központi portálra vonja össze a könnyebb kezelhetőség érdekében, kibővítve azt új lehetőségekkel is.

Az Apple ID és az adatvédelem

Az Apple ID az a személyes fiók, amellyel az az iCloud, az App Store, az iTunes Store, az iMessage és a FaceTime szolgáltatásokhoz kapcsolódhatunk, valamint amivel az összes eszközünkön és a weben hozzáférhetünk a tartalmainkhoz. Az Apple ID-nk tartalmazza a bejelentkezéshez használt információkat, valamint az összes kontakt-, fizetési és biztonsági adatot (például megbízható telefonszámokat vagy biztonsági kérdéseket), amelyet az Apple-szolgáltatásokhoz használunk. Az eszközeink neve, sorozatszáma és egyéb hardverazonosítói is tárolva vannak, amelyeket az Apple ID-fiókoldalán szerkeszthetünk, és megtekinthetjük az eszközeink listáját.

Amikor bejelentkezünk az Apple ID-nkkal, akkor az adott készüléken engedélyezzük az olyan szolgáltatásokat, mint az iCloud, az iTunes Store, az App Store, az iMessage, a FaceTime és az iPhone keresése. Az Apple ID-fiókinformációink lesznek felhasználva az egyes szolgáltatásokkal, és az eszközeink bizonyos adataival – többek közt a naptárakkal, a dokumentumokkal, az egészséggel, a tevékenységgel, a Safari-lapokkal és egyéb adatokkal – el lesznek küldve az Apple-nek az engedélyünkkel való tároláshoz és biztonsági mentéshez.

Ezekről részletesen: Az Apple ID és az adatvédelem.

Felfüggeszthető és törölhető is lesz az Apple ID

március 29-én megjelent frissítések egyik újdonsága az adatvédelemre figyelmeztető képernyő, amely akkor jelenik meg, ha egy Apple alkalmazás vagy funkció a személyes adataink használatát kérelmezi – itt például az App Store:

Májustól kezdődően ezen a tájékoztatáson túl lehetőségünk lesz az összes adatunkat egy központi portálon kezelni, de a legfontosabb két újdonság, hogy az Apple ID-nk felfüggeszthető, illetve törölhető is lesz, jelenleg ugyanis ez utóbbiakra nincs is lehetőségünk.

Ezek még érdekelhetnek:


Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!