fbpx Skip to content

Az Apple a napokban új javaslatot nyújtott be a Unicode konzorciumnak (amelynek ő is tagja), amiben az áll, hogy a szabvány új verziójában számos új emoji kapjon helyet.

Apple emoji

A javaslat benyújtásának az oka az, hogy sok felhasználó keres ilyen karaktereket, így az Apple ezzel a gesztussal támogatását fejezi ki a fogyatékkal élő személyek felé. A vállalat továbbá azt is leírja, ez csak egy tervezet, a későbbiekben további karakterekkel bővülhet a szabvány.

Az Apple többek között vakvezető kutyát, hallókészüléket, kar- és lábprotézist javasol a szabványba való felvételre, de jelelő és kerekesszékes személyt is találhatunk a hangulatjelek között. Az emojik használata univerzálisan kiterjeszti az írott szöveget és mondhatni egy erős kommunikációs eszköz is, valamint egyfajta önkifejezés, de nem csak a saját személyes gondolatunk kifejezésére alkalmas, hanem arra is, hogy például a szerettünk iránti érzelmeket és támogatásunkat kifejezzük, így a fogyatékosággal élőknek szánt emojik jó példái annak, hogy mire is jók igazán ezek az ikonok.

A javaslat elfogadása érdekében az Apple összefogott az American Council of the Blind, a Cerebral Palsy Foundation, és a National Association of the Deaf szervezetekkel, mivel a kezdeti javaslat többek között a vakok és gyengénlátók, a mozgáskorlátozottak, valamint a siketek és hallássérültek számára tartalmaz új karaktereket. Az Apple azt reméli, hogy mindez globális párbeszédet eredményez majd a fogyatékkal élők jobb képviseletére.

Apple akadálymentesítési funkciók

A vállalat nem csak az emojik terén nyújt támogatást a fogyatékkal élők számára, az összes iPhone, iPad, Mac és egyéb eszközeik beépített akadálymentesítési funkcióival rendelkeznek. A weboldalukon olvashatunk is különböző akadálymentesítési funkciókról és azokról az emberekről, akiknek az életét valamilyen módon megkönnyítették az Apple eszközei.

A Unicode konzorcium már véglegesítette a szabvány 11.0-s verzióját, így az új karakterek valószínűleg a 12.0-ban fognak megjelenni, amit csak 2019-ben adnak majd ki. A szabvány frissítésével pedig az új karakterek nem csak az Apple eszközein lesznek elérhetőek, hanem bármely más, olyan gyártó esetén is, aki szintén támogatja a Unicode-ot a készülékén.

A teljes, a fogyatékkal élők számára készült emoji lista ide kattintva olvasható.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment