fbpx Skip to content

A drónokat alapjában véve háromféle csoportra oszthatjuk. Az első a játék drónok, amik tulajdonképpen beltérre lettek tervezve, aztán vannak a FPV drónok, amikkel az emberek versenyeznek, illetve a komolyabbak, amikkel akár filmeket is készíthetünk, de hobbisták is használhatják őket.

Az első csoport felső kategóriájába tartozik a Tello. Ez tulajdonképpen egy játék drón, de abból is profi kategória. Ahogy a cikk címében már említettem, három cég rakta bele a tudását. Ezek közül kettőt nem kell bemutatni: a DJI méltán híres a drón szegmensben, az Intel pedig a processzor gyártásban. A Ryze Technology pedig olyan új startup, ami profi drónokat szeretne készíteni és ehhez a legjobb cégeket találta meg. Magyarországon elsőként próbáltuk ki a Tello-t, ami lenyűgözött bennünket.

Tehát a Tello a DJI repülésirányító rendszerére épül, ami azt jelenti, hogy rendelkezik a már megszokott biztonságos repüléssel. A drón az alján található szenzorok segítségével tökéletesen tartja a magasságot, illetve az irányt. Alig néhány centimétert mozogva tartja magát egyhelyben, ami ebben a szegmensben bámulatos.

A 80 grammos drón összesen 13 percig bírja a levegőben és vezeték nélküli kapcsolattal kommunikál az iPhone-unkkal, vagy iPadünkkel (természetesen androidos készülékekkel is). Automatikus fel- és leszállásra, illetve különböző trükkökre is képes. Az Intelnek köszönhetően programozható is, ami későbbiekben egy gyereket, de akár egy felnőttet is simán leköthet hosszabb távon. Nézzétek meg az alábbi videót!

Beltéren és kültéren egyaránt biztonságosan használható, igaz, kültéren a szél problémát jelenthet a könnyű kivitel miatt. Segítségével a gyerekünk, de akár mi magunk is gyakorolhatjuk a drónozást, készíthetünk videókat, egyedi fotókat. A drón körülbelül 20-40 méterre képes elrepülni tőlünk, ez a Wi-Fi kapcsolattól függ. Külföldi kollégák használtak Wi-Fi boostert is, ők akár 100 méterre is elrepülnek, ami azért már tisztes távolság. Jelenleg csak a telefonnal vagy táblagéppel lehet irányítani, de a jövőben majd távirányítót is lehet hozzá vásárolni.

A beépített 720p-s, 5 megapixeles kamera segítségével bármikor készíthetünk egy szelfit a levegőből, de akár rövid videót is. Sajnos nincs belső memóriája, így az app tulajdonképpen a dróntól kapott videó jelet veszi fel. Ez sokszor probléma lehet, így én végeredményben fotózásra jobban ajánlom, mint videózásra, de a kamera minőségével egyáltalán nem volt problémám, igaz, érdemes beállítani, hogy ne automatikuson, hanem maximum felbontáson használjuk!

Tello - Stylebolt

Tello külső kép

(A fenti két fotó a Tello-val készült)

A Tello nem rendelkezik gimballal, ellenben digitális képstabilizátorral igen. A videó kellően stabil, és jeltől függően folyamatos. A Ryze folyamatosan frissíti a szoftvert, a drónt, hogy minél jobban működjön, és az elmúlt egy hétben is rengeteget fejlődött.

Jelvesztés esetén a drón egy helyben marad, majd pedig magától leszáll, de nem rendelkezik GPS chippel. Kültéren ezért óvatosan használjuk, szélben tényleg ne vigyük ki, beltérben pedig megfelelő fény legyen a szenzoroknak.

Konklúzió

A Tello-t legjobban úgy tudnám jellemezni, hogy egy profi játék drón. Végre nem egy pár dolláros, kvázi “egyszer használatos” játékról van szó, ami az első repülés alkalmával nekimegy a falnak. Nulla tudás nélkül is játszhat vele bárki, a DJI szoftverének köszönhetően biztonságosan tartja magát a levegőben, és számos trükköt tud, ilyen például a dobással való indulás, vagy a kezünkbe való leszállás. Nekem rövid idő alatt a kedvenc drónom lett, mert elfér és kényelmesen reptethető, könnyedén egyedi fotó készíthető vele. Az ár érték pedig hatalmas pluszpont a Ryze-nak, mivel a hasonló tudású drónok töredékébe kerül, 33.880Ft-ba.

A Tello-t a DJI hivatalos magyar disztribútorától, a Duplitec-től Kft-től kaptuk a teszt idejére. A drón valamikor március végén érkezik, addig is ide kattintva elő tudjátok rendelni Stylebolt-ban.

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Pár teszt képet bedobhatnátok, hogy milyen minőségre képes.

  2. @pergabb: A cikk közepén azok vannak 🙂


Add a Comment