fbpx Skip to content

Az Apple Watch sok más okosórával szemben azért jobb, mert egyfolytában a mozgásra akar ösztönözni. Értesítéseket küld, amikor úgy érzi, hogy nem mozogtál eleget, vagy éppen nem álltál fel elégszer az adott napon.

Akik régebb óta használnak Apple Watch-ot, azok már biztosan ismerik a tevékenység gyűrűket, de aki esetleg nem rég lett óratulajdonos, annak hasznos lehet ez a cikk.

A gyűrűk három mozgásformát mutatnak: Mozgás, amelyet kalóriaégetés formájában mér az óra; Gyakorlat, melynél időben méri a mozgást, legalább napi 30 perc mozgásra ösztönöz; az utolsó gyűrű pedig az Állás, amelyet szintén időben mér, mégpedig óránként figyelmeztet, hogy állj fel és mozogj minden órában legalább egy percet. A tevékenység gyűrűket mind az órán, mind pedig az iPhone-on levő Tevékenység alkalmazásban is nyomon követhetjük. Az Apple alapvetően azért találta ki ezt a gyűrűs megoldást, hogy könnyebben átlátható legyen a felület, valamint egy kis játékot is belecsempészett azzal, hogy amennyiben minden nap bezárjuk a gyűrűket, akkor különböző jelvényeket kaparinthatunk meg, amelyeket szintén a Tevékenység appban láthatunk és gyűjthetünk.

A Mozgás gyűrűnél személyre szabhatjuk a kívánt kalóriaégetés célját is. Aktív kalóriaégetést mér, azaz mindenféle mozgásformánál számolja a lemozgott kalóriákat, legyen az például lépcsőzés vagy egy nagytakarítás. Az elszántabbak óraszámlapként is beállíthatják a gyűrűket, így mindig tisztában lehetnek azzal, hogy hogyan állnak éppen a gyűrűk bezárásával.

Ez a három gyűrű inkább csak arra figyel, hogy a napi minimum mozgás meglegyen, míg a Watch appok között található Edzés a különböző edzésformákhoz van igazítva. Választhatunk beltéri és kültéri futás, gyaloglás, szobabiciklizés, kültéri biciklizés, funkcionális edzés, elliptikus tréner, evezőgép, lépcsőzőgép és nagy intenzitású intervallumedzés közül. Az elindított edzésforma végzése közben a számlapon nyomon követhetjük az adatokat, többféle lehetőség közül választhatunk, edzés közben figyelhetjük többet között a pulzusunkat, az elégetett kalóriát, a megtett távolságot például egy futás esetében, de az edzés közbeni adatszámlapot az iPhone-on található Apple Watch alkalmazásban személyre is szabhatjuk.

Az Apple Watch Series 2-ben, valamint a Series 3-ban már Úszás funkció is van, amely meglepő pontosággal méri a megtett távolságot, valamint a medence paramétereit megadva a hosszak számát is képes rögzíteni. Amit még nagyon szeretek az Apple Watch mozgás ökoszisztémájában, hogy az ismerőseim mozgását is nyomon tudom követni, illetve még értesítést is küld, ha egy ismerősöm bezárta a tevékenység gyűrűit, engem például ez is tud motiválni.

Ti szeretitek az Apple Watch mozgásra buzdító tevékenységgyűrű funkcióját?

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. A Series 1 óta várom, hogy ez a gyűrű személyre szabható legyen. Egyedül a mozgásnál lehet hetente (de miért csak hetente?) napi célt megadni. A gyakorlatot mióta megvan, nem tudom értelmezni, mert ha futok a busz után megvan, de ha elmegyek a kutyával fél órát sétálni, nincs meg. Az állás jópofa, de a kocsiban utazva kimondottan idegesítő egy idő után, hogy itt az ideje felállni.

    Ha csak kicsit tudná azokat a funkciókat mint egy Garmin Fenix, már jobb lenne (vagy a garmin kapna apple integrációt és megjönnének az értesítések rendesen). Értem itt az ANT+, vagy az edzésterv funkciókat.
    A pulzust jól méri, az órát jól mutatja, az értesítéseket szeretem, hogy a kezemen kapom, de az Apple Watch mégsem egy sport óra…ha az lenne, több mutató számot látnák, elemezhető lehetne (hol a Vo2Max futásnál, vagy egy görbe a futás sebességéről. Megkapom, hogy 1 km-et mennyi idő alatt futottam le, de az nem elemzés….Aki csak sportra szeretné használni, az szerintem ne ilyet vegyen.

  2. Hello, nekem tökéletesen megfelel sportra. Amit említettél, hogy hiányolsz azt mind megtalálod a telefonon, Vo2 az egészség appban a tevékenység menüpont alatt, igaz a gyári app a futás sebességét nem mutatja de ha letöltöd a Runtastic Running appot az tökéletesen informál arról is. A gyakorlatot az szerint számolja hogy volt e aktív mozgás – tempós séta ami megdolgoztatja a szívet. Ja és az állás figyelmeztetés kikapcsolható. Remélem tudtam segíteni.

  3. @VTomi87: Naponta tudod változtatni a célt Force Touch-csal. Ha meg kevés a gyári Workout app, akkor az App Storeból bőségesen tudsz válogatni.

  4. @VTomi87: A gyakorlat valóban elég fura. Az Apple oldala szerint: “A Gyakorlat-pontok megszerzéséhez a gyaloglás során hagyja természetesen lengeni azt a kezét, amelyen az Apple Watchot viseli. Ha például állatot sétáltat, engedje szabadon lengeni azt a karját, amelyen az órát viseli, és a másikkal tartsa a pórázt.”

  5. Alulról a második kép az melyik számlap?

  6. @Criton: közben meglett.

  7. @Jadeye: köszönöm a segítséget, sajnos Watch területén még elég szűz vagyok.


Add a Comment