fbpx Skip to content

Manapság már nem kell azon gondolkoznunk, hogy milyen digitális fényképezőgépet vigyünk magunkkal, mert jóformán az iPhone-unk is elég a mindennapi használat során. Ugyan egy-egy utazásra még mindig tervezünk külön vinni, de mára már én is azt mondom, hogy az iPhone felbontása, és 4K-s funkciói miatt egyszerűen nem éri meg a fáradságot egy külön fényképezőgép. Persze ha csak nem vagyunk fotósok.

Apple QuickTake digitális fényképezőgép

Az utazásaink, avagy a mindennapjaink során készült fotókat leginkább ismerőseinknek szoktuk elküldeni, vagy esetleg feltöltjük őket Instagramra, Facebookra. Korábban azonban nem volt ennyire elterjedt az internet sem, közösségi médiáról pedig még csak nem is hallottak az emberek. Ebben az időben készült az Apple első digitális fényképezőgépe, a QuickTake 100, majd később a 150, 200, amivel az Apple már akkoriban is túlszárnyalta a vetélytársait!

1994-et írunk, még javában a filmes gépek voltak, és azokkal szerettek fotózni az emberek. Ugyan már épült a digitális világ, de közel sem volt elég hordozható, és persze a minőség is csak a számítógépekhez volt elég, a nyomtatásról már ne is beszéljünk. Ahogy az iPhone megváltoztatta a világot, úgy az Apple digitális fényképezőgépe sajnos ezt nem tudta megtenni. Ugyan a maga idejében kiemelkedő volt a kisebb méretével, a könnyű kezelhetőségével, illetve a beépített szenzorával, de ez úgy látszik, kevés volt az embereknek.

A QuickTake 0.3 megapixelre volt képes és ebben a minőségben összesen 8db képet tudtunk tárolni a memóriában, ami 24bites, 640×480 pixeles képet jelent. Normál ceruzaelemekkel működött és egy speciális kábelre, valamint egy Apple számítógépre volt szükségünk, hogy megnézhessük a képeket. Későbbiekben persze Windows-zal is kommunikált.

ISO 85-re volt képes, és 1/35 – 1/175 záridőnél nagyobbat nem tudott. Tehát mind nappal, mind éjszaka nehéz volt vele képeket készíteni, és mivel itt a féldigitális korszaknál járunk, a képeket sem tudtuk megnézni kijelzőn, hanem csak digitálisan tárolhattuk. Így képtelenek voltunk ellenőrizni, hogy jól sikerült-e a kép adott esetben vagy sem (akár csak a filmes gépeknél az előhívásig).

A QuickTake tulajdonképpen egy széria volt, tehát nem csak 1 típusról beszélünk. Háromféle létezett belőle 100, 150, 200 néven. Az első QuickTake kamera 1994 februárjában jelent meg, majd pedig 1 évvel később jött a 150-es széria, illetve 1997-ben jelent meg a QuickTake 200. Steve Jobs visszatérésekor többek között ezt a termékpalettát is leállította, így sem voltak hatalmas eladások.

Az LGR YouTube csatorna nemrég egy kicsomagolós, bemutató videót is készített az első QuickTake-ről, érdemes megnézni:

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment