fbpx Skip to content

Amikor a tervezés folyamata barátsághoz vezet, és ez a barátság pedig visszavezet a tervezéshez, akkor történik a varázslat. ????✨ Hasonló a története annak a gyakornoknak is, aki a mentorával együtt tervezte meg az Apple eredeti emoji-pakkját, ezzel megváltoztatva az emberek kommunikációs módját világszerte.

Továbbá, ez a projekt tette őket legjobb barátokká, ami az egyik kulcsfontosságú összetevője ezeknek a kis ikonoknak. Angela Guzman és régi barátja, illetve mentora, Raymond három hónap leforgása alatt, közösen megalkotott párat a leggyakrabban használt emojik közül: a sírva nevetőst, a kakit, a piros szívet, a szerpentin kilövőt, és még további 460 félét. Később teljes munkaidős Apple alkalmazottként Angela még jópár emojit tervezett. ✍????

2008 nyara volt, amikor is Angelát egy év választotta el attól, hogy megszerezze a grafikus mesterdiplomáját a Rhode Island-i képzőművészeti egyetemen. Szintén ezen a nyáron kapott egy gyakornoki állást az Apple-nél, annál a tervezőcsapatnál, akik az iPhone-ért feleltek, amit egy évvel azelőtt mutattak be San Francisco-ban, a Macworld Expo-n.

Képzelhetitek mekkora pillangók repkedtek a gyomromban, ahogy Cupertino felé repültem. És hogy tovább növeljük az eddig is kezelhetetlen izgalmakat, fogalmam sem volt, milyen feladatot fogok kapni, mekkora lesz a csapat, illetve hogy hol fogok ülni. ????

Nem sokkal Angela érkezése és a csapattal való találkozása után meg is kapta az első projektjét.

Épp a kapott feladatot próbáltam értelmezni, amikor valaki megkérdezte, tudom-e egyáltalán mi az az emoji? ???? És hát… nem tudtam, mint ahogy azt akkoriban az angolul beszélő világ többsége sem. A válaszom tehát egy határozott “nem” volt. Pár perc múlva viszont megtudtam, mit is jelent ez a japán eredetű szó, illetve hogy több százat fogok belőle rajzolni.

Természetesen később az emojikat mindenki megismerte, amint az iPhone világszerte népszerűvé tette őket az emoji billentyűzet használatával. Angela mellé kijelöltek egy mentort, Raymondot, akivel az elkövetkezendő három hónapban közös irodában illusztrálhatta arcok, helyek, zászlók, állatok, élelmiszerek, ruházat, szimbólumok, ünnepek, sportok egész tárházát. De mindezek előtt Angelának még az Apple-stílusú ikonok tervezését is meg kellett tanulnia, ami után el is kezdődhetett az alázatos és kreatív munka. ????????‍????????????‍????

“Raymond tervezte a sírva nevetős fejet és a kupac kakit, én pedig a piros szívecskét és a szerpentin kilövőt.”

Raymond mindent megtanított Angelának, amit az ikontervezésről tudni kellett. Viszont akkor még nem is sejtette, hogy a szerény mentora a világ egyik legjobb ikontervezője. Az egyik legjobb ikonográfus mellett töltötte napjait, tanácsokat kérhetett tőle, amíg meg nem tanult mindent, miközben a Dél-Floridában töltött gyerekkoruk emlékeit elevenítették fel. Alázat, kipipálva. ✔️

Az első emojim az eljegyzési gyűrű volt, amit a nagy kihívást jelentő textúrák, mint a fém és csiszolt drágakő miatt választottam. Egy kezdőnek ezeket elég bonyolult volt megcsinálni, a gyűrű például önmagában egy napomba telt. ????

Hamarosan viszont akár napi kettőt is meg tudott rajzolni, aztán hármat, és így tovább. Függetlenül attól, hogy milyen gyorsan végzett egy emojival, Angela folyamatosan ellenőrizte a részleteket: a faerezet iránya, a foltok az almákon és a padlizsánokon, hogyan futnak a levélerezetek a hibiszkuszon, hogy van a bőr varrása a focilabdán, és még lehetne sorolni a soha véget nem érő részleteket. Angela nagyon igyekezett, hogy mindezeket a részleteket meg tudja jeleníteni minden pixelben, folyamatosan nagyított, majd kicsinyített, mert minden apró komponens számított. Három hónap múlva pedig több száz emoji nézett vissza rá a képernyőről. Ekkor volt az első alkalom, amikor Steve Jobs megnézte őket, ami Angela elmondása szerint egyszerre volt ijesztő és sikerélmény is, amikor végül jóváhagyásra kerültek. Már pedig ha Steve jóváhagyta őket, akkor a kreatív munka rész is kipipálásra kerülhet. ✔️

Néha az emojijaink tréfásabbra sikerültek, mint ahogyan azt eredetileg terveztük, sőt, néhánynak még háttértörténete is van. Például Raymond a fagyis tölcsérnél újra használta a boldog kaki emojiját. Most, hogy ezt tudjátok, fogadni mernék, hogy sosem felejtitek el, úgy, ahogyan senki más sem, aki felfedezte ezt a kis részletet. ????????

Másik érdekesség a sorrend, ahogyan a tervezők megrajzolták őket. A nehezebbeket hagyták a végére, így a piros ruhás táncos nő már Angela gyakornoksága vége felé kezdett el aktuálissá válni, hiszen ennek a megrajzolásra volt az, amit mindig elnapoltak. Ennek köszönhetjük a táncoslány fodros ruháját és Raymondnak pedig a végleges emojit. ???????? A barna öves türkiz ruhát viszont már korábban megrajzolta Angela. Az emojit az a színpaletta és az a ruhastílus ihlette, amit a nővére ugyanabban az évben készített el a való életben.????

Tehát, a vicces háttérsztoriktól kezdve, és hogy kevesebb mint 40km-re jártunk egymástól középiskolába, a közös múltunk és a rajzolással együtt töltött napok megállíthatatlan nevetéseket váltottak ki, vagy más szóval sírva nevetőseket. ???? 10 évvel a gyakornokságom után, Raymond és én még mindig nevetéssel töltjük meg a szobát és továbbra is őszinte visszajelzéseket kapok tőle, ami hozzájárul az előrehaladásomhoz, és fordítva. Úgy gondolom, épp ez az, ami sikeressé tette az emojikat, a barátságunk, a tervezésen át.

“Amikor észrevettem a San Franciscó-i Bernal Heights Parkban a folyamatosan változó sziklát, Raymonddal úgy gondoltuk, tisztelegnünk kell a varázslatos kakihalom előtt. A fotó 2016-ban készült.”

Idén lesz az Apple eredeti emoji szett megjelenésének 10. évfordulója. ???? Először 2008. novemberében jelentek meg Japánban, nem sokkal azután, hogy Angela befejezte gyakornoki munkáját az Apple-nél. Ekkor még senki nem sejtette, hogy egy ilyen projekt befejezésétől számított néhány hónapon belül forradalmasítják majd a kultúránk kommunikációs módját, vagy hogy az emojik fizikailag is jelen lesznek mindenhol. Tényleg mindenhol: játékok, ruházat, matricák, édesség, videoklipek, könyvek, ékszerek, épületek, filmek, és ki tudja még hány helyen találkozhatsz velük.

Meg kell jegyezni, hogy bár Raymond és Angela az eredeti Apple emoji tervezők, és ők tervezték az első 500 karakterből álló kezdeti pakkot (amiért később amerikai szabadalmat is kaptak), természetesen más Apple tervezők is segítettek az emojik megrajzolásában. Ilyen például Ollie Wagner, aki Angela szakmai gyakorlata után, körülbelül még egy tucatnyi emojit készített az eredeti pakkhoz, és még többet a következő évben. A készlet jelenleg több, mint ezer emojit tartalmaz, sőt, néhány ezek közül még animált is!

Tíz évvel ezelőtt Raymonddal az egyik kedvenc projektemen dolgoztunk, ami hatására sikerült megtapasztalnom a saját ikigai-mat. Ez a japán kifejezés azt a helyet jelenti, ahol a szenvedély, a küldetés, a hivatás és a szakma keresztezi egymást, vagy ahogy néhányan mondanák, ez az, amiért érdemes reggel felkelni. Épp ilyen voltam 2008-ban, minden reggel lelkesen ébredtem, és mosolyogva indultam dolgozni. Nos, ezt hívják csodának. ????

Raymond ajándéka a szakmai gyakorlatom befejezése után. A narancs, az alma és a padlizsán is része volt a szettnek, amit én terveztem.

Végezetül, azt tanácsolom minden tervezőnek, akik még keresik, hogy miért érdemes reggel felkelniük, hogy találják meg a mentorukat, vagy legyenek egyek, és térjenek a barátság útjára. Mert a varázslat akkor következik be, amikor a tervezés barátsághoz vezet, és a barátság visszavezet a tervezéshez. Minden emoji készítésénél tanultam valami újat és ezáltal minden emoji megalkotásánál közelebb kerültünk Raymonddal. Minél jobb barátok lettünk, annál jobb tervező lettem. A mi esetünkben a barátság és a tervezés emojinkként történt. És úgy hiszem, ezt a történetet érdemes megosztani. ????

Ti melyik emojit használjátok a leggyakrabban? ????

Olvasd el a hozzászólásokat is

1 Comment


Add a Comment