fbpx Skip to content

A Microsoft mindig is jó volt a konzolok piacán az Xbox termékével. Én az Xbox 360-nal léptem be ebbe a tárborba és azóta is feléjük hajlok. Ez körülbelül olyan, mint a Canon / Nikon: amelyiket előbb veszed a kezedbe, azt szokod meg.

Xbox One X – vélemény

Míg a 360 egy komoly előrelépés volt a maga időszakában, az Xbox One-t már egy picit elbaltázta a Microsoft. Idén viszont megjelent az Xbox One X (breaking, lenyúlták a nevet az Apple-től! – nyilván csak viccelek ????), ami láthatóan a következő néhány évre lett tervezve. A kérdés leginkább az, hogy mit nyújt most, megéri-e megvenni karácsonyra az Xbox One X-et, vagy esetleg elég lehet-e egy Xbox One S?

Nem vagyok egy hardcore gamer, sőt… Igazából mi csak télen játszunk az ismerősökkel, nyáron mindig csak porosodik a box. Viszont télen mindig jó szolgálatot tesz, és szerintem manapság már a játékok a gyerek fejlődését is segíthetik bizonyos esetekben, ilyenek például csapatjátékok.

Xbox One X

November elején jelent meg az új generációs Xbox, ami brutálisan gyors, és jelenleg a világ legerősebb konzolja címet viseli, nem ok nélkül. Olyan hardver van benne, amivel maga mögé utasítja a többieket, 40%-kal erősebb náluk. A 6 teraflop grafikus teljesítmény konkrétan bármire elég, akár VR-ra is, és ha a Microsoft komolyabban foglalkozik vele, akkor maga a konzol már ott lesz a TV-nk alatt.

4K és HDR. Végre a Microsoft is meglépte: az új Xbox már 4K felbontással és HDR támogatással is rendelkezik, ami sok szempontból előrelépés, azonban szerintem csak kevesen tudják ténylegesen kihasználni. Az átlagos háztartások még mindig Full HD tévével rendelkeznek, amivel szerintem nincs is semmi probléma, így viszont felmerülhet a kérdés, hogy minek 4K-s konzol?

Természetesen a brutális hardver nem csak a felbontás növelésére szolgál, hanem arra is, hogy egy játék nagyobb fps számon fusson, sőt, több textúrát, jobb grafikát is kapjunk az X-en. Tehát a 4K csak egy opció, effektíve Full HD felbontáson is már látható különbséget kaphatunk.

Ettől függetlenül az ideális eset az, ha 4K és HDR képes TV-vel használjuk az új konzolt, a legjobb persze az lenne, ha 4K OLED HDR TV-t használnák, de nyilván az kevés embernek fér bele. Én egy szimpla 2013-as 4K TV-vel használom, tehát a HDR nyújtotta színvilágot sem kaptam meg, de így is beszámolhatok egy komoly előrelépésről a grafika részéről.

Brutális sebesség

Az egy dolog, hogy nincs 4K vagy nincs HDR, de sebesség az van! Bekapcsolás után érezhetően gyorsabban futottak a játékok, nem kellett annyit várni töltésekor. Ez akár 3x gyorsabb is lehet, arról nem beszélve, hogy végre megbízhatóbb, állandóbb az fps szám, illetve adott estben 1-1 játéknál már nem 30, hanem 60 fps-t kapunk, ami hatalmas előrelépés lehet a játékélményben.

Ezt leginkább az Elite: Dangerous-nél vettem észre, ami nem mellékesen Xbox One X Enhanced és 4K Ultra HD játék is. Míg azért Xbox One-on sokszor meg-meg akadt egy egy űrugrásnál, Xbox One X-en egyetlen egyszer sem vettem észre.

Na de mi az az Xbox One X Enhanced?

A Microsoft úgy alakította ki a rendszert, hogy egy játék elfusson a pár évvel ezelőtt elérhetővé vált Xbox One-on, aztán az Xbox One S-en és most az Xbox One X-en is. Tehát nem kell úgymond új konzolt vennünk, minden játék elfut a One gépeken. Persze különbségek lesznek, főleg ugye az X-nél, mivel ott a hardver miatt a fejlesztő jobb grafikát, nagyobb frame rate-et, illetve felbontást adhat a játéknak. Ezt nevezzük Xbox One X Enhanced-ednek.

Ebből három féle létezik. Az első, amikor a játék gyorsabban, illetve nagyobb fps-sel fut, jobb a grafika is. A második, hogy már a felbontás is 4K, harmadik pedig a HDR kompatibilitás. A fejlesztő dönti el, hogy ezek közül mit támogat a játéka. Az első viszonylag egyszerű, ha úgy lett tervezve a játék, akkor néhány apró frissítéssel rögtön jobb élményt kapunk az Xbox One X-en, mint mondjuk a simán. A 4K felbontás azért már egy komolyabb munkát igényel, ugyanúgy, mint a HDR támogatás.

Nézzük meg a fenti képet, amin jól látható, hogy az egyes játékok mit támogatnak. A Forza Motorsport 7 az összes frissítést megkapta, erről már Handrás is írt a blogjában, érdemes azt is elolvasni. A Horizon 3 is megkapja, de még nem érhető el, illetve van olyan játék, ami csak Xbox One X Enhanced lett, tehát a 4K felbontást és a HDR-t sem támogatja.

Természetesen nem minden játék frissült még, nagyon sok fejlesztő dolgozik rajta, hogy minél előbb kikerüljön a játék frissítése, de addig is ide kattintva nézhetünk körül, hogy az általunk kedvelt játékok hol járnak. Azért ez nem kevés cím!

Xbox One X vagy Xbox One S / Konklúzió

A fenti kérdés nehéz. Azért mert, az általunk kedvelt játékoktól is függ, illetve az otthoni TV-től. Mivel nekem 4K-s TV-m van, így mondhatnám, hogy számomra ideális választás az Xbox One X, azonban sajnos a HDR-ről lemaradok, mert azt nem tudja. A legtöbbet a Battlefield 1-gyel játszunk az ismerősökkel, ami meg persze egyáltalán nem Enhanced játék. ???? Tehát rögtön felmerül a kérdés, hogy megéri-e váltanom, mivel effektíve nem fogok akkora különbséget érezni az általam legtöbbet játszott játéknál. Ha csak erre gondolok, akkor nem.

Azonban egy konzolt nem egy évre veszünk, ahogy egy TV-t sem. Át kell gondolni, hogy mikor fogunk TV-t cserélni, milyen TV-nk van, mondjuk jövőre mivel fogunk játszani. Az X egy előre mutató termék, VR-ready, és már rengeteg játékot frissítettek rá, tehát előbb-utóbb tényleg váltanunk kell. A 4K TV-m mellé én végül úgy döntöttem, megtartom az X-et. Nekem ad annyival többet már most, hogy megvárom, míg szépen frissülnek a játékok. Végre nézhetek 4K tartalmakat a TV-men akár az Xbox-ról is, és sokkal gyorsabb lett az egész gép. A következő 3 évben nyugodtan leülhetek a TV elé, maximum azt is lecserélem majd idővel.

Természetesen, mindenki a saját pénztárcájának az ura. Amennyiben nem fér bele, nem fogunk semmiről sem lemaradni, legalábbis most. Szimplán megvehetjük az Xbox One S-t és ugyanúgy kényelmesen játszunk az ismerősökkel, hasonló játékélményben lesz részünk. Nem véletlen maradt a piacon az S széria, jelenleg még talán jobban megéri azt megvenni, mint az újat, főleg hogy most karácsonykor elég jó akciók vannak rá.

Xbox One X – konzolvilág

Az Xbox One S és az Xbox One X is megvásárolható a Konzolvilágban, ezúton is köszönöm nekik, hogy kipróbálhattam a gépet. Kövessétek Konzolvilág Ricsit YouTube-on, és nézzétek meg az Xbox One X bemutatásáról szóló videóját is.

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. A hirdetések tájékoztató jellegűek, nem minősülnek ajánlattételnek, a változtatás, elírás, tévedés jogát fenntartjuk!

  2. @arielkiraly: Semmilyen formában nem támogatta a Konzolvilág a posztot, kifizettem a terméket, mint mindenki más. Annyi előnyöm volt, hogy kipróbálhattam, amit bárki megtehet az elállási jogával. 🙂 Ettől függetlenül a Konzolvilágot ismerem személyesen, köztük Ricsit is.

    Ez a cikk nem PR anyag, ilyen esetekben mindig feltüntetjük a PR-t kategóriáknál és a címkéknél is a cikkeknél.

  3. Jo kis gepnek tunik ez, csak egy hatalmas problema van vele, ami szerintem a legnagyobb. Az exkluziv jatekok nagy resze a nyomaba sem er a Playstation exkluziv jatekaihoz. Horizon Zero Dawn, Hellblade, God of War, Detroit, Death Stranding, Days Gone es sorolhatnam napestig!
    Szoval jo lenne ez, de pont a kivalo jatekok hianya miatt nem eri meg szerintem. Inkabb a kovetkezo PS.

  4. Viszont az Xbox One S a legolcsobb UHD HDR blu-ray lejátszó 🙂 Söt most már Dolby Atmos-t is támogatja:-) Én csak ezért vettem meg. Játszani én is csak keveset játszok.

  5. Nem nyúlta le az Appleől a nevet mert az iphone az “ten” csak X-nek írja. Az Xbox meg one X-nek mondja és írja. 🙂

  6. @83miki83: Jah csak 10k még egy UHD film 🙁 amúgy nekem is van itthon néhány elég brutálisan néznek ki.

  7. Xboxra már nincs exkluziv.Már minden játék van Pcre.

  8. @admin: Igen az ára egy filmnek elég húzos de tény, hogy egy uhd hdr film sokkal jobb és látványosabb mint egy 3D. Van mellé egy Onkyo HT-S5805 házimozi amivel az új Transformers film valami brutális jó. Az már van németül is Dolby Atmosban.


Add a Comment