fbpx Skip to content

A napokban több pletyka keringett arról, hogy az Apple felvásárolja a Shazamot, ezt végül a cupertinói vállalat meg is erősítette, most már hivatalosan is övék a népszerű zenefelismerő alkalmazás. A Shazam még 1999-ben jött létre, azonban akkor leginkább a reklámokból tartotta fent magát. Később, 2008-ban az elsők között került be az App Store-ba alkalmazás formájában.

A Shazam app azóta is nagy népszerűségnek örvend, több millióan használják. A legutóbb 1 milliárd dollár értékűre becsült Shazamnak tavaly összesen 54 millió dollárnyi bevétele volt.

Az Apple szóvivője a következőt nyilatkozta:

“Örülünk, hogy a Shazam és a tehetséges csapata csatlakozik az Apple-höz. Az App Store elindítása óta a Shazam az egyik legnépszerűbb iOS alkalmazásnak számít. Manapság több száz millió ember használja az egész világon, több platformon.”

Az Apple továbbá azt is kijelentette, hogy izgalmas terveik vannak a Shazammal kapcsolatban. Nagy valószínűséggel nem csak egyedüli appként kívánják birtokolni az appot, hanem az is elképzelhető, hogy a vállalat az Apple Music-kal kapcsolja majd össze a zenefelismerő programot. Egy ideje már Sirit is megkérhetjük arra, hogy azonosítson egy dalt, azonban csak rövid ideig kínált automatikus felismerést, a funkció módosult, és már csak akkor működik, amikor a felhasználó ténylegesen megkérdezi, hogy melyik dal szól.

Sokan nem tudják, de a Shazamnak Augmented Reality, azaz kiterjesztett valóság fejlesztései is vannak, vélhetően az Apple emiatt is döntött a vásárlás mellett. Az AR segítségével a Shazam-felhasználók hétköznapi tárgyakat fotózhatnak le és integrálhatnak rövid videókba. Természetesen az Apple elsődleges célja az Apple Music népszerűsítése lesz a program segítségével, azonban nem kizárt, hogy ezen a másik vonalon is felhasználja.

A Shazam szóvivője a következőket mondta a vásárlásról:

Örömmel jelentjük be, hogy a Shazam megállapodást kötött az Apple-lel, és így a részévé válik. A Shazam a világ egyik legmagasabb minősítésű alkalmazása, több száz millió felhasználó szereti, nem is tudtunk volna elképzelni jobb otthont az alkalmazásnak.

A hírek szerint 400 millió dollárért (körülbelül 107 milliárd Ft) vásárolta fel a brit céget az Apple, amely még nem is legdrágább akvizíciók közé sorolható, ugyanis, ahogyan az alábbi grafikon is mutatja, az Apple eddig a Beats Electronics-ért fizette a legtöbbet, amely pontosan 3000 millió dollárjába került. A Shazam csak a harmadik helyet foglalta el.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Remélem kezdenek vele valamit és lesz egy normális zenekereső, mert amik most vannak azok egy rakás sz@art nem érnek! Zeneszámokat szinte az összes képtelen megtalálni… 🙁 Nem azokra a szennyekre gondolok amik most a rádióból áradnak, meg a tv-ben megy, hanem régi, kb 15 éves elektronikus zenékre gondolok… Több 100 mixből probáltam már keresni, de kb 1000-ből jo ha talál 1 zeneszámot!! A mostani szenny slágereket megtalálja, csont bélkül, de kicsit másfajta vonalon semmi eséje nincs ezeknek a keresőknek..

  2. Lehet a mixben tul rovid az azonos szam vagy nagyon at van dolgozva ! Nekem minden alkalommal megtalalta a keresett szamot es nem mai slagerekre gondolok hanem pont 20-40 eves szamokat kerestem .

  3. Durván régi mixekről is megtalálja a zenét. És sok white label zenét is, amit ki sem adtak. Nyilván marha sokat meg nem talál meg. De az hogy egy rakás szart sem ér az jó nagy baromság. Nálam pl sokkal jobb hatásfokkal működik ha a telon hallgatom a zenét mintha egy külső hangforráshoz tenném oda. Egyebkent a műszaki háttérről irhatnatok egy cikket szifon. Arról szívesen olvasnék hogy hogyan kerül be egy zene az adatbázisba stb. 🙂

  4. Na szegény androidosok. Már ezt sem használhatják. A Sony nemrég szüntette be a zene felismerő appját, pont a Shazamra hivatkozva. Most már ez se nagyon lesz Androidra.


Add a Comment