fbpx Skip to content

Itt a karácsony és okos kütyü nélkül nem maradhat egy fa sem. Én már múlt évben is megoldottam azt, hogy a karácsonyfán lévő izzósor ki-be kapcsoljon egy okos konnektorral, amit természetesen iPhone-ról is lehetett irányítani. Idén viszont a Twinkly nevű, okos karácsonyfa izzósorral “kimaxoltam” a karácsonyt!

Sokszor megrökönyödést eredményez, ha valaki egy olyan dolgot akar modernizálni, aminek tulajdonképpen semmi értelme. Ezeket az okos kütyüket sok esetben azért vásároljuk meg, mert kényelmesebbé, vagy éppen szórakoztatóbbá teszik az életünket. A Twinkly tulajdonképpen mindkettő, de leginkább szórakoztatóvá teszi a karácsonyt, amivel még a rokonok előtt is felvághatunk, ha épp ez lenne a fontos! ????????‍♂️????

A Twinkly egy Kickstarter kampányból indult útjára néhány éve és egy ideje már elérhető a piacon is. Az évek alatt sokat fejlődött és most a legújabb változat számos olyan funkcióval rendelkezik, ami még jobbá teszi a terméket.

Itt most legtöbben azt gondoljátok, hogy hát mivel tudhat többet egy átlagos izzónál a Twinkly? Nos, nézzétek meg!

A termék csomagolása teljesen átlagos. Benne van maga a fényfüzér, ami jelen esetben 105 LED-es, illetve a táp külön. Beltéren és kültéren is egyaránt használható. A LED-ek azonban már egyáltalán nem átlagosak, a cég különleges technológiát használ.

A technológia tervezését az “égőkkel” kezdtük. Minden Twinkly LED valójában 3 RGB LED-et tartalmaz, és egy IC-t is, ami lehetővé teszi, hogy a vezérlőhöz egyetelen vezetékpárral csatlakozzanak. Minden LED-et egy védőburok vesz körül, amelynek lapos teteje van, és egy homályos réteggel is rendelkezik, ezzel intenzívebbé téve a fényeffekteket.

A Twinkly-n található egy gomb is, amivel ki-be kapcsolhatjuk az eszközt ha éppen nem lenne nálunk az okostelefonunk. Ha pedig telefon, akkor nézzük is meg az iOS alkalmazást, hiszen ez a lelke a terméknek.

Alkalmazás, funkciók

A párosítás után már használhatjuk is a fényfüzért, de ne felejtsünk el felcsatlakoztatni a saját Wi-Fi-hálózatunkra. Ezt a Beállítások alatt tehetjük meg, ezután már a család bármelyik tagja irányíthatja a saját okostelefonjáról is.

 

Ahogy a videóban és a fenti képeken is láthattuk, tulajdonképpen bármilyen alakzatot felrajzolhatunk, de előre beépített fényhatások közül válogathatunk, sőt, az internetről még újabbakat is letölthetünk! Ezek azonnal megjelennek a karácsonyfán, tehát bármikor megváltoztathatjuk a fa kinézetét. Tulajdonképpen végtelen számú lehetőségünk van, és (stílszerűen) itt még nincs vége.

A fenti három képen különböző beállításokat láthattok. Az első a 3D-s, a második a 2D-s, a harmadik pedig a lineáris. Attól függően, hogy hogyan rakjuk fel a fára a fényfüzért, az alkalmazáson belül beállíthatjuk a megjelenést. A jobb felső villám ikonra kattintva az izzó “szélei” elkezdenek világítani a könnyebb felrakás érdekében. Láthatjuk, hogy a piros a bal oldal, a zöld a jobb és így tovább… Kényelmesen felrakhatjuk és tényleg oda fognak kerülni a LED-ek, ahol a helyük van. A lineáris akkor lehet hasznos, ha például az ablakra rakjuk.

Amennyiben különlegesebb alakzatot szeretnénk megvilágítani, mondjuk egy szívet vagy esetleg egy rénszarvast, akkor érdemes kipróbálni az automatikus felismerést. A Twinkly alkalmazás az okostelefonod kamerájának segítségével feltérképezi minden egyes LED pozícióját a karácsonyfán. Ezáltal új effekteket hozhatunk létre, ráadásul közvetlenül a készüléken rajzolhatjuk meg azokat.

Egyszóval tényleg rengeteg opciónk van arra, hogy kivilágítsuk a fánkat, nem csak egy egyszerű ki-be kapcsolást kapunk.

Csoportba kapcsolás és szinkronizálás

A Twinkly arra is gondolt, ha egyszerre több fényfüzért szeretnénk használni. Így csoportba is rakhatjuk őket, ha esetleg 1 sor kevés lenne a karácsonyfánkra, ezzel egyszerre vezérelhetjük őket. A második opció pedig a szinkronizálás, ha mondjuk kintre, vagy az ablakokra raknánk többet, akkor azok pontosan egyszerre, ugyanolyan fényhatásokkal fognak villogni. Természetesen időzítő is van az alkalmazáson belül, így egy-egy időszakra is beállíthatjuk.

Konklúzió

A Twinkly nem csak egy okos karácsonyfa izzó, hanem egy hosszútávú befektetés is. Ahány karácsonyfa, annyi féle karácsonyi dísz, így minden évben pont olyan színűre állíthatjuk be a fényfüzérünket, amilyen az adott karácsonyfa díszekhez illik. Teljesen egyedivé is válik ezáltal a fánk, és ha kültérre rakjuk, akkor felvághatunk a szomszédok előtt is, már ha ez is fontos szempont. ???? Nem nagyon találtam negatív dolgot a Twinkly használata során, egyedül talán azt, hogy helyi Wi-Fi-hálózaton kell lennünk, távolról nem érhető el a termék. Ide kattintva tudjátok megvásárolni!

[wp-review id=”98251″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

26 Comments

  1. Sziasztok! Azt honnan lehet kideríteni, hogy hány cm vagy méter egy 105 ledes fényfüzér? Ez alapján tudnám kiszámolni, hogy elég 1 vagy 2 darab kellene a 180 cm-es fára.

    Köszönöm!

  2. Üdv!

    A 105 ledes 13.5m hosszú. ebből 3 m a vezeték és 10.5m-en helyezkedik el a 105 led
    A 175 ledes 20.5m hosszú. ebből 3m a vezeték és 17.5m-en helyezkedik el a 175 led.

  3. Akkor most hogyan is van ez kérem?
    “Minden Twinkly LED valójában 3 RGB LED-et tartalmaz” ezek alapján izzónként ami ugye led, 9db led van benne, de gondolom csak 3 az a 9 és az a 3 a RGB, vagy tévedek?

  4. @Gunar: Vagy az ic ami benne van az keveri a 3db RGB színéből a láthatót? mert az előbb arra gondoltam a 3db az külön a három szín, mert azt is lehetne.

  5. @Gunar: ez van a gyártó weboldalán: “every Twinkly LED contains 3 new generation RGB LEDs”.

  6. Bírom, hogy minden sz@rt “okosítanak, az árát meg borsosítják.
    23 000Ft egy fényfüzérért….vicces.
    Made in China 1 év gar, amiből 3-4 hetet használod, jövőre meg mikor előveszed, és nem jó akkor kuka.
    Én akár az Ázsia centerben vettem 2500-4000 Forintért, akár boltban számlával, garanciával 5-10 ezer forintért fényfüzért, 2 évnél tovább nem működött.

  7. Egyébként szép, és ötletes.

  8. @twingo16v: Igen lehet így is csak nem lesz ennyire okos. Sztem ez még így belefér ár/értékben, de karácsony után tuti akciós lesz 😀 (ha el nem fogy) és akkor lehet jövőre venni.

  9. Amikor vége a karácsonynak, rendes, színes és vezérelhető szobai világításként üzemelhet a következő karácsonyig.
    Nyílt az API-ja, otthon vezérlővel irányítható?

  10. @saabi: Nem sajnos, nem nyitott az API-ja, de érdemes megkérdezni a céget erről. Hivatalosan nem találtam információt erre vonatkozóan.

  11. Először azt akartam írni, hogy ez így nagyon drága és nagy baromság.
    Aztán rájöttem, hogy ez valójában csak egy led fény sor, amit telefonról vezérelhető kedvem szerint. Tulajdonképpen teljesen mindegy hogy mire rakom fel, és akár sima led sorként is használható. És ha így vesszük, akkor nem is olyan drága. Figyelembevéve, hogy a telefonról vezérelhető, és gyakorlatilag végig lehet futtatni rajta bármilyen színt, bármilyen összeállításban.

  12. Jelenleg a szalag csak a sajat appjukkal mukodik, viszont megkerdeztem toluk, igy azt igerik, hogy kesobb lesz hozza rendes API (legalabbis remelem). Igy viszont mar eleg erdekes a cucc, plane amiatt, hogy a ledek kulon-kulon vezerelhetoek.

  13. A hardver nem annyira nagy szám, de a szoftver nagyon ott van azért, tetszik a koncepciója. DIY kedvelőknek pedig még mindig ott van a Neopixel strip, Arduino vagy ESP vezérléssel. https://www.youtube.com/watch?v=76HUAiYQ6DM
    Ezt aztán annyira és úgy nyitja meg az ember magának, amennyire akarja (lehet http, mqtt, blynk, homekit vagy akármilyen más okostelefonos irányítása).

  14. Hello Admin!
    Hosszas tanakodás után megvettem a cuccot, de sajnos nem működik rendesen, a probléma az, hogy amikor tácsatlakozok a twinkly wifire, ami mellesleg ritkán talál meg a telefon, utána nem képes az appon keresztül csatlakozni.. Mindig azt írja, hogy reszeteljem a devicét.. Amit meg is tettem számtalanszor.. De még így sem sikerül, eddig legalább 100 próbálkozásból jó ha 3x sikerült… Akkor is elég nyögvenyelösen.. Nálad is ilyen nehézkesen működik? Én fogtam ki egy szar darabot? Kb 2-3 óra tökölés után elment tőle a kedvem.. Pedig nagyon szeretném használni. Ez igy normális, vagy cseréltessem ki?

  15. @Put2: Röviden csere. De nálam nincs ilyen gond. Reseteled, felacsatlakozol a Wi-Fi majd a az eszköz beállításai alatt beállítod az otthoni Wi-Fi-t. Reboot és már megy is. Szerintem akkor pont hibás. 🙁

  16. Igen, hibás volt, kicseréltem, ez most csont nélkül csatlakozik, de amikor párosítom, és próbálom azt, hogy legyen net, ott hibát ír ki, hogy nem tud valamiért csatlakozni és utána a twinkly wifi is eltűnik… Csak a bedugáskor a gomb nyomása hozza vissza újbol a wifit… (Reset) Majd mindig ebbe a hibába ütközök… Lehet, hogy a wifis modemem a szar?

  17. @Put2: Hátőőő ez egy jó kérdés. Lehet inkább valami protokoll hiba, de elvileg net nem kell neki önmagában is megy, sőt.

  18. Net nem kell neki, de a felhős tartalmakhoz nem ártana neki.. 🙂 Kíváncsi lennék, hogy mások mit alkotnak.. ????????

  19. @Put2: eddig kemény 5db alkotás van felhőbe, annyira nincs tömeg 😀

  20. Jah… Akkor felesleges tényleg! 🙂

  21. No, vittem belole en is. Igazabol ami elsore tetszik, hogy a MAC address alapjan vagy ESP8266 vagy ESP32 van benne. Tippre inkabb az elobbi. A muanyag dobozkat meg nem szedtem szet, majd talan karacsony utan (addig jolenne, ha mukodne :D), de remelhetoleg teljes egeszeben hackolhato a cucc.

  22. @admin: Hello!
    Nekem még egy dologra nem sikerült rájönnöm. Felhős tartalmakat hol tudom elérni? Üdv. Dani

  23. @dancalderone: Szia, megnézem majd neked, mert még nem raktam össze a karácsonyfát 😀 Kérlek csinálj egy kérdést a qa.szifon.com-on hogy ott folytassuk ezt.

  24. Hello Admin! Nagy szabasú projektbe vágok. Idén Twinklyvel szeretném disziteni a házat. kb 40 darab kell. párat már megvettem, lassan rájövök a müködésére. viszont azt nem tudom, hogy allitom vissza az eredeti beállitásra. proba képpen beskeneltem egy spiral formát, resettel lehet elvileg visszaállítani, de nem áll vissza. valamint a 3d, 2d, és linearist hogy tudom visszaállitani: nincs valahol magyar nyelvű leírás? angolul nem tudok …. különböző zenei effekteket szeretnék, de leírás nélkül ez nem fog menni 🙁

  25. @Mikulashaz: ezt elírtam. a 3d 2d és lineálist hogy tudom beállítani?

  26. @Mikulashaz: Tedd már fel ezt a kérdésedet a qa.szifon.com -on, a kérdések alá, mert ott CZO kolléga is tud válaszolni. Itt már nem nézzük a hozzászólásokat.

    Amúgy nem kis feladatba vágtad a fejszédet, nincs most előttem a Twinkly de megnézem majd neked ezeket. 🙂


Add a Comment