fbpx Skip to content

Manapság az egyik legaktuálisabb technológiai kihívás a mérnökök számára az okoseszközök energiaellátása vezetékek használata nélkül. Ahogyan egyre több mobileszköz vesz minket körül, úgy válik egyre inkább kritikussabbá azok töltése, hiszen a jelenleg alkalmazott akkumulátorok töltése nem végtelen, a kapacitásnak pedig sok esetben az adott készülék formaterve is korlátokat szab.

PowerbyProxi adapter

Ennek megfelelően természetesen az Apple sem szeretne kimaradni a  versengésből, így a napokban bejelentettek egy új akvizíciót, mégpedig egy új-zélandi tech startupot sikerült bekebelezniük, akik vezeték nélküli töltéssel foglalkoznak. A PowerbyProxi ugyanazon szabványon alapszik, mint az a Qi technológia, ami nemrégiben debütált az iPhone 8 és iPhone X készülékekben.

De mi is az a PowerbyProxi? Az aucklandi vállalkozás alapítója – Fady Mishriki – szerint ők egy startup, akik sikeresen létrehoztak egy olyan vezeték nélküli megoldást, ami képes energiával ellátni az eszközöket, és nem utolsó sorban adattovábbításra is használható.

Az alkalmazott technológiát a helyi egyetemmel együttműködve fejlesztették ki, mely eredményeként készítettek egy 65 mm-es tekercset, ami 91%-os hatékonyság mellett képes 100 wattnyi energia folyamatos, vezeték nélküli kibocsátására, ezzel pedig olyan eszközök töltését lehetővé téve, mint például drónok, robotok, orvosi segédeszközök, és bármilyen egyéb, beépített akkumulátorral rendelkező eszköz.

Maga a töltőállomás meglehetősen vaskos, azonban ez számos előnyt is hordoz magában. Felépítéséből adódóan teljesen vízálló, a modularitásának köszönhetően pedig sokféle csatlakozási lehetőség áll rendelkezésre az okoseszközök számára. Ezeken felül a fejlesztők egy olyan kiegészítőt is kifejlesztettek, ami lehetővé teszi a vezetékes jelek (CAN, Ethernet, GPIO) vezeték nélkülivé konvertálását is.

Habár egyelőre még nem teljesen világos, hogy az Apple hogyan fogja alkalmazni a frissen megszerzett technológiát, azt azonban már most kijelenthetjük, hogy a vezeték nélküli töltésben rengeteg potenciál van. Persze sokan ellenzik már most is, mondván, hogy az efféle technológiák ártalmasak az egészségre, tovább növelik az elektroszmogot, így amennyiben az Apple tényleg alkalmazni szeretne egy hasonló megoldást a jövőben, bizonyosan elég komoly hatástanulmányt kell összerakniuk a nagyközönség számára. Addig is pedig kíváncsian várjuk, hogyan alakulnak a dolgok az Apple és a PowerbyProxi háza táján.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment