fbpx Skip to content

Szeptember 12-én az Apple bemutatta az iPhone 8, 8 Plus, valamint az iPhone X készülékeket. Ezt az új Apple Parkban lévő Steve Jobs Theaterben tette meg a cég, és az valóban egy egészen különleges hely.

Az épület két szintes, a felső, henger alakú csarnok, üveg falakkal és szénszálas tetővel rendelkezik, amely az abszolút letisztultságot és eleganciát sugároz. A föld alatti előadótermet spirállépcsőkön keresztül lehet elérni, valamint két különálló, forgó felvonóval is büszkélkedik az épület, amelyek elfordulnak, miközben felemelkednek vagy leereszkednek, így az “utasok” ugyanazon az ajtón keresztül léphetnek be és ki, noha időközben a lift már más irányba “néz”. Az előadóterem egy visszahúzódó falat is tartalmaz, amely mögött az új termékek kiállítótere kapott helyet. Erről a teremről érkeztek most különleges képek, amikor még egyik újságíró sem mehetett be, csak a készülékeket állította ki az Apple.

Az 1000 fő befogadására alkalmas előadóterem bejárata egy 6 méter magas, 50 méter átmérőjű üveg henger, ami a fém és szénszálas szerkezetű tetőt tartja. Erről bővebben írt már a 444-is, mivel rendkívül érdekes, hogy ezt a hatalmas tetőt milyen üvegek képesek megtartani, akár egy földrengés alatt is. Néhány részletet ki is emelnék a cikkükből:

A Norman Foster-iroda által tervezett minimalista pavilon fényképeit nézve lassan esik le a szemlélőnek, hogy mi olyan furcsa benne: az, hogy nincs semmiféle látható tartószerkezete, a “fala” teljesen átlátszó üveg, így a látvány olyan, mintha a kerek, ufószerű tető a talaj fölött lebegne. (Ez egyébként a világ legnagyobb önhordó üvegépülete.)

Szakértőnk kapásból megerősítette, hogy a pavilont valóban csak az üveg tartja, és igen plasztikusan el is magyarázta, hogy ez hogyan lehetséges:

Az üvegfal 44 darab ívesre hajlított üvegpanelből áll. Az üveg nyomószilárdsága általában nagyon magas, amit ennek az épületnek az esetben két dolog is tovább erősít. Az egyik, hogy a panelek egyenként négy rétegű laminált üvegből vannak, és ilyenkor az üvegrétegek közötti ragasztóanyag tovább növeli a szilárdságot, illetve a panel rugalmasságát is. A másik pedig a tény, hogy ezek a panelek a nyomásra merőleges irányban meg vannak hajlítva, ilyen módon megakadályozva vagy minimálisra csökkentve a kihajlást és rezgést. A 44 darab panel szoros összeillesztéséből adódó összefüggő hengerfelület így egy nagyon szilárd tartószerkezetet képez. Húzószilárdságra (a szél hatására felrepülni akaró tető esetén) ugyan az üveg önmagában nem olyan erős, itt megintcsak a rétegek közötti laminátum (ragasztó) segít.

Steve Jobs Theater

További biztonsági faktor hogy a körben futó terasz, az üvegek, és a így a tető is egy földrengésbiztos, ’úsztatott’ platformon állnak, és földmozgás esetén (állítólag akár 8-as mozgásnál is) ezek az elemek nem mozdulnak el, tehát az üveg sem tud veszélyesen megfeszülni.

A másik fontos paraméter a tető, amit valami okból kifolyólag Dubajban gyártottak a Premier Composite Technologies (PCT) nevű cégnél. A tetőelem tehát egy szénszál erősítésű kompozit anyagból készült, az üvegpanelekkel megegyező számú, 44 egyforma szeletből. Ez egy vékony, belül üreges, és a méretéhez képest nagyon könnyű szerkezet, ami a lencse keresztmetszetnek köszönhetően ilyen nagy fesztávon is önhordó csak a kerületén megtámasztva (nagyjából ugyanazon az elven, mint egy lapjára fodított biciklikerék). Az összefüggő üvegpalást és a könnyű, de nagyon szilárd lencsetető tehát így kvázi egymást erősítve egy nagyon robusztus szerkezetté állnak össze.

Részletesebben a 444 cikkében lehet erről olvasni.

Várhatóan az Apple a további termékeket is itt mutatja majd be évente.

Olvasd el a hozzászólásokat is

3 Comments

  1. Hááát most erre mit lehet mondani? “…amely az abszolút letisztultságot és eleganciát sugároz.”
    Nekem erről a fene nagy letisztult eleganciáról a halál unalom jut eszembe, amikor már minden mindegy.
    Ebbe a gyönyörűségbe konkrétan semmi kedvesség, semmi barátságosság nincs. 😀 😀 😀 Csak a jó nagy fehér falak. És? A belső építész biztosan jól megszedte magát. Gondolkodni nem sokat kellett. 😀 😀 😀

  2. “Várhatóan az Apple a további termékeket is mutatja majd be évente.”
    Itt nem maradt ki egy itt? 🙂

  3. Hát… Így fényképről nem igen jön át.. Élőben kéne látni.. De arra sajnos semmi esélyem sincs, így meg semmivel sem külömbb mint egy bevásárlóközpontban valamilyen üveg épület..


Add a Comment