fbpx Skip to content

Azok, akik sűrűbben, például évente vesznek iPhone-t, észrevehették, hogy már sokkal kevesebb műanyagot tartalmaz a doboz és sokkal környezettudatosabb anyagokat használ az Apple, mint például újrafelhasznált papír.

Az iPhone 7-ben például már nincs műanyag doboz az EarPods-nak, amit a 6s-nél mennyire kedveltünk. A kábeleket már újrafelhasznált, ragasztott papír tartja össze, ezáltal is csökkentve a fák kivágását. Az alábbi ábrából kiderül, mennyire környezettudatosabb az új készülékek doboza.

iPhone csomagolás statisztika

Jól látszik, hogy az új felhasznált anyagok mennyisége nőtt, illetve szinte alig van már műanyag a csomagolásban, egészen pontosan 84%-kal kevesebb az iPhone 6s-hez képest. A kábeleket kemény papírral csomagolta az Apple, és ez igaz az újabb csomagolású kábelekre, fülhallgatóra is. Ugyan nagyon szép és praktikus volt anno az EarPods műanyag csomagolása, de erről most már lemondhatunk – a Lightning-csatlakozós EarPods ráadásul nem is tehető bele a jack-csatlakozós dobozkájába, mert a vége nem fér el ott, ahol a jack még elfért.

Új kábel csomagolás

Az iPhone 8 esetében az Apple talált egy jóval környezetbarátabb megoldást a műanyag csomagolás helyett, ami az iPhone töltőjét védi. Az Apple elénk tárja az aprólékos lépéseket, amikkel létrehozták, ezen lépések egyike volt, hogy az Apple közvetlenül a beszállítóval dolgozott, hogy megváltoztassa a gyártási folyamat egyes lépéseit.

A megfelelő rostanyag megtalálása nagy kihívásnak bizonyult, mivel a rost térfogata természetes módon nő illetve csökken a páratartalom hatására. A jelentős mennyiségű beszállító és helyszín, amiken a töltő adapter átmenne, lehetetlenné tette a páratartalom szabályozását. Ez arra késztette az Apple-t, hogy egy gyakorlati megközelítést is számba vegyen, ami azt jelentette, hogy közvetlenül a beszállítóval dolgoztak együtt, ezzel változtatva az előállítási folyamatokat, hogy egy olyan rostanyagot hozzanak létre, ami megfelel a technikai szükségleteiknek. Habár a töltő csomagolása töredéke az iPhone csomagolásának, mégis jelentős mennyiségű nyersanyag felhasználását igényli, ha számba vesszük, hány eladott készülékről is van szó.

Olvasd el a hozzászólásokat is

12 Comments

  1. Nem régen vettem a 7 pluszt, először mikor kibontattam a dobozt meg is ilyedtem, hogy valami gagyit vettem az új csomagolások láttán. De szerencsére nem.

  2. Én 8plust vettem. A töltőre ugyanúgy rá volt csavarva ez a műanyag fólia. A 6Plus után meglepően gagyinak tűnik a csomagolás. Spórolnak mindenen és meg magyarázzák. Az X már kiflis zacskóban jön. És nem átadni fogják hanem hozzád vágni mert aki hozzád vágja az ezzel erőt fejt ki ami edzés és az edzés egészséges mert meghosszabbítja az életet.
    Ja, rendeltem új EarPodsot és az műanyag dobozban jött. Duma az egész. És azt miért nem közli az Apple hogy mennyivel lett olcsóbb így a csomagolás és mennyivel kell kevesebbet fizetni a vásárlóknak ezért az óriási Környezettudatosság ért?!?!?!?!?

  3. Én rendkívüli módon hiányoltam az 5S-em után, hogy a 7-nél nincsen tokja az EarPods-nak. Be is szereztem hozzá egyet, és a cikkel ellentétben leírtakkal, bele lehet rakni a lightning csatlakozós fülhallgatót is, a normál EarPods tokba. Semmi módosítást nem kell végrehajtani rajta, csak odafigyeléssel kell behelyezni.

  4. @White64GB: “Ja, rendeltem új EarPodsot és az műanyag dobozban jött. Duma az egész.”
    mert a külön rendelt EarPods az saját csomagolású. az iPhone mellé csomagolva viszont nem műanyag dobozban van.

    @ballar: erőltetve lehet beletenni, mert a Lightning-csatlakozó sokkal vastagabb, mint a jack. a jackes változatot viszont kényelmesen, bármi vacakolás nélkül lehet visszatenni a dobozkába.

  5. Környezettudatosság?:) Ha valóban így lenne, akkor minden 10-15 évre lenne ervezve és nem 2-4 évre! Még olcsóbb így a csomagolás költsége, erről van szó.

  6. @gergo7310: Megelőztél, de köszönöm, ennyit szerettem volna én is mondani.

  7. Eddig az Apple mindig adott a csomagolásra, most olcsó kinézetü vacak minőségü anyagot használ.. Legközelebb wc papirt fog hasznánli, de azt is megmagyarázzák… Sok birka meg beveszi… Egyre mohobb ez a cég.. Az árak mennek felfele, minőség meg lefele.. Szerintem azért üveg a 8 mert olcsobb mintha aluminiumból lenne az egész.. A legközelebbi telefon meg majd nyomokban fémet is tartalmaz… ????????????????????????

  8. Jobs annak idején megkövetelte a tökéletes dizájnt, a minőségérzetet a csomagolás tekintetében is. Azóta változtak a trendek és változott az Apple is. Egyrészt az Apple-mítosz megteremtődött és szegény Jobs is már csak történelem. Másrészt most az (ál)környezettudatosság a menő, és még olcsóbb is. Minden stimmel.

  9. @White64GB: Nagyjából egy éve ugyanolyan papírba csomagolják a külön vásároltat is.

  10. @ef-dani Szeptember 16.-án rendeltem a nemet Apple storeból. Bizonyíthatóan. Műanyag dobozban jött. Ha nincsen fogalmad róla akkor ne irogass. Van itt elég troll nélküled is.

  11. környezettudatosság persze…simán csak spórolnak 20ft-ot minden eladott telefonon. nevetséges az a papírgalacsin már amit az iphone7-hez is adtak, hogy tekerd rá körbe a fülesed. én utazásnál mindig a műanyag tokot használtam eddig. stílusos is volt, meg rendezett is. dehát nekik nyilván az óceánok és a levegő a lényeg, nem az, hogy a táskádba toknélkül behányt fülhallgató kábele megtörjön pár hónap alatt és újat kelljen venned.


Add a Comment