fbpx Skip to content

Már-már napi rendszerességgel írunk az iPhone 8-ról, mivel a HomePod szoftverében újabbnál-újabb információkra bukkannak a fejlesztők.

iPhone 8

Egyre inkább úgy tűnik, hogy az iPhone 8-ban nem lesz ujjlenyomat-olvasó. Nem értem, hogy az Apple miért gondolja úgy, hogy ezt elhagyhatja a következő készülékből, de úgy látszik, nagyon nyomós érvük van több szempontból is.

A fenti animáció az, amiből kiszivárgott az iPhone 8 kinézete, azonban most már a fejlesztők a teljes animációhoz hozzáfértek, és nagyon úgy tűnik, hogy ezt az Apple Pay-nél fogja használni az cég. Jelenleg a fenti animáció az iOS-ben így néz ki:

iOS 10 Apple Pay Apple Pay jelkóddal

Ugyanúgy billeg a kis ikon, de ugye megváltozott a készülék ikonja. Maga a billegés ugyanaz, tehát nem mondhatjuk, hogy “azért billeg így, mert fel kell emelni a készüléket az arcunkhoz”.

A másik érdekesség, hogy az iOS 11-ben észrevettem, hogy már a jelkódunkkal is fizethetünk, ami arra enged következtetni, hogy nem szükséges az ujjlenyomatunk hozzá, de ez lehet már korábban is elérhető volt.

iPhone 8 és Mac arcfelismerési funkció

Fejlett arcleolvasás az iPhone 8-ban

Az Apple csak abban az esetben hagyhatja el az ujjlenyomat-olvasást, ha az új módszer még jobb vagy még könnyebb, és úgy látszik, képes lesz erre a cég. A HomePod szoftveréből derült ki az is, hogy bizony ha az az asztalra van téve, akkor is képesek lehetünk feloldani a készüléket, és nem kell hozzá felemelnünk. Az Apple Watch-hoz hasonló képernyő tapintás után felébred a készülék, és ha lát minket, azonnal feloldja a zárolást. Ennek kevesebb mint 1 másodpercnek kell lennie, mivel ennyire gyors az ujjlenyomat-olvasó.

iPhone 8 arcleolvasó

Amennyiben ez tényleg valós, és ennyire gyors és egyszerű, akkor tényleg kiválthatja az ujjlenyomat-olvasást. Valóban fizethetünk majd eme szenzor segítségével, mivel nem kell felemelni az arcunkhoz a készüléket. Sajnos a HomePod szoftverében az arcleolvasó szenzorokkal ellentétben semmilyen ujjlenyomat-olvasó kód részletet nem találtak, így nagyon úgy tűnhet, hogy az Apple leváltja ezt és az iPhone 8-ban nem lesz ujjlenyomat-olvasó. (Bár eleve vicces már maga az is, hogy egy olyan eszköz szoftveréből derülnek ki ezek, amely valójában egy ilyen szenzorral sem rendelkezik majd.)

Szerintem az Apple évek óta tervezi az arcleolvasót, és nyilván a kijelzőbe épített ujjlenyomat-olvasót is, ahogyan azt már megszokhattuk. Úgy látszik, hogy az első nyert és azt sikerült olyan szintre emelni, ami megfelel az Apple és a felhasználók elvárásainak is. Kérdés mit lép majd erre a konkurencia, akiknél már van ilyen funkció, ha éppen az Apple-é megint jobban működik. 🙂

Ti mit gondoltok a fentiekről?

Olvasd el a hozzászólásokat is

20 Comments

  1. Felbukkan egy ablak, hogy fizess, és ha pl pont bámulok bele a telcsibe telipofával, akkor helyből tolja is nekik a pénzt? 🙂

  2. @dnp:

    persze mert azok csak úgy felbukkannak általában 😀

  3. A jack elhagyasa nem zavart, a “feloldashoz csusztassa el” funkcio elhagyasa nagyon zavart (es zavar/idegesit a mai napig), ha nem lesz benne ujjlenyomat olvaso akkor 100% hogy nem veszem meg ezt a modellt es semmilyen tovabbit sem amiben nem lesz. Az arcfelismeres jo, mint egy plusz funkcio, de nalam sehogysem valthatna ki az ujjlenyomatot (megbizhatobb, gyorsabb, egyszerubb mint egy boltban meg az arcomat ele rakosgatni meg nezegetni a telefont hogy fizethessek pl…). Egy szoval ratyisk ha kihagyjak belole, azt se bannam ha a hatuljan lenne, csak legyen.

  4. Azt nem tudja vakaki ,hogy a wifit kikapcsolom mindig és ios11 alatt fogja magát és miért kapcsol vissza folyton? Ki lehet ezt kapcsolni ? Ez hiba lehet vagy valami funkcio?

  5. Akármilyen fejlett a technológia, az azonosításhoz a kamerának látnia kell az arcomat. Innentől kezdve nem lehet az asztalon feloldani csak ha föléhajolok. Az ujjlenyomat azonosítás beépült egy meglévő mozdulatsorba, ezért is lehetett láthatatlan, ebből adódóan sikeres. A készülék feloldás és az arcom a kamera látószögébe kerülése viszont nem szükséges és nem is automatikus, így ez gyakran egy plusz mozdulatsort kíván, ami viszont kényelmetlen. Nem elviselhetetlen, de kényelmetlen. Persze mindezt úgy, hogy elfogadjuk, hogy az arcunk azonosításra amúgy biztonságosan alkalmas, amiben nem vagyok biztos. Mi van akkor ha ellopják a telefonom, majd előttem állnak a sorban és a kamera az én arcommal szépen feloldja magát? Az arcomat könyebb ellopni, mint az ujjamat.

  6. kicsit tulporogtok a teman. gondoljatok bele mi volt az ujjlenyomat delolvasas elott… ott ugyanezt mondtatok volna kiindulva abbol a szar megvalositasbol ahogy pl a samsung az elejen megoldotta. szerintem sokkal jobban fog mukodni a dolog mint ahogy most elkepzeljuk-elkepzelitek… de legalabb varjuk meg az elso gyakorlati tapasztalatokat utana lehet fikazni ha tenyleg rosszul mukodik. szerintem mukodhet kenyelmesebben mint az ujjlenyomat olvasas.

  7. Akkor már csak egy fénykép kell és nyitok a csajod iPhoneját. És most nem mond hogy fénykép és Stb… Angela Merkel laptopját is ki nyitottak fényképpel pedig az iris scanneres. Inkább a predektiv szövegbevitelt csinálnak meg rendesen. Vagy a magyar sirit. A Samsung tíz kört ver rá az iPhonera. Ha a 7S nem lesz vagány én is lehet ki szállok az Apple környezetből. Ez már lassan szánalmas. Ja és én kifizetem a jack dugót is. Miért nincsen ott? A hely meg hasonló marketinges hazudozás szánalmas.

  8. “képernyő tapintás után felébred a készülék, és ha lát minket”

    Kérdés, hogy mekkora lesz a szkenner látószöge. Ha nagy akkor bárki feloldhatja aki egy asztalnál ül velem?

  9. @kchris: akik 10 éve a technológiai előny miatt szerettek bele az Apple telefonjaiba -és nem hype-ból, ami akkor még nem is létezett-, azok szerintem mind kezdjük úgy érezni, hogy valami nagyon kisiklott a vállalatnál.

    Nálam idén esedékes a váltás, a sima 6-osom asszony fogja megkapni, de csak november környékén, mire kifut, hogy mit is tudnak az új telefonok. Még nem döntöttem, hogy 7S, vagy az esetleges 8 mellett fogok dönteni, de lehet ez lesz az utcsó iPhone-om.
    Ha nem lenne meg még mindig az az előny, hogy egy 3-4-5 éves készüléket még mindig tudok használni -mint fater a 4S-em-, akor gondolkodás nélkül lennék droidos.

  10. @totopad: férlement, bocsi, white64-nek szerettem volna reagálni

  11. vaksötétben napszemüvegben kalapban működik?

  12. @BoRRoNeo: Istenem, megint jönnek ezek a “mi van akkor, ha” fikciók, mint anno az ujjlenyomat olvasónál. Hát igen, teljesen életszerű, hogy ellopják a telefonod, beáll eléd a tolvaj és úgy használja az arcod, hogy nem veszed észre…

    Másrészről az ujjlenyomat olvasót én is hiányolom, viszont:
    Az addig oké, hogy eddig könnyebb volt az ujjunkkal feloldani, így meg rá is kell nézni, ami úgy tűnik plusz mozdulatsor, ám azt ne felejtsük el, hogy ha fel akarod oldani a telefont, azt azért teszed, mert valamit amúgy is MEG AKARSZ NÉZNI, nemde? Akkor hol a probléma?
    Mindegy egyelőre nekem is kettős érzésem van ezzel kapcsolatban, de majd a teszteken elválik, hogy meg lehet-e szokni az arcfelismerőt, és valóban rossz döntése volt-e kivenni az ujjlenyomat olvasót.

  13. Majd adnak mellé egy lámpát, hogy megvilágítsd az arcod ????

  14. @rossifumi: Ujjlenyomat olvasó vegyvédelmi ruhában, gumikesztyűben működik? Na ugye.
    (Mellesleg igen, az arcos sötétben is működik)

  15. @cyb: Működik sötétben, nem kell kell hozzá külön lámpa.

  16. Engem inkább az bosszantana, ha csak az időt akarnám megnézni rajta, és folyton feloldana amint meglátja a pofámat… Nem minden esetben akarom kinyitni, ilyenkor értelemszerűen nincs a gombon az ujjam… De ez viszont elvileg amint meglát, már fel is old… nem szimpi…

  17. @Ronaldo: és mi van ha egy hónapig nem borotválkozol vagy gonosz ikertestvér?? 😀

  18. @tzolesz: rá kell majd szólni hogy “Siri oldjál fel geccc!” vagy megnyomni közben a gombot

  19. A kollégámnak Samsung nyolcas van ami szintén tudja az arca feloldást és ő tech őrült sem használja, mert azt mondta hogy körülményes mindig megfelelő magasságban emelni a telefont , amúgy aránylag gyorsan működik. Elméletileg az Apple nek ezt ennél jobban kell megoldania ugyebár ezt mindannyian elvárjuk. Kíváncsian várom.


Add a Comment