fbpx Skip to content

Ebben az óriási hőségben már majdnem el is felejtettem, hogy eltelt egy újabb hét, ami nem jelent mást, mint hogy az Apple a Free App of the Week keretében egy újabb alkalamzást tett egy hétre ingyenessé. Most egy igazán szokatlan dologgal rukkoltak elő, ugyanis egy iMessage alkalmazásra, egy sakk programra, a Checkmate!-re esett a választás

Chekckmate! borítókép

A sorozat történetében eddig még nem volt arra példa, hogy egy csak iMessage alkalmazásként működő alkotást válasszanak. A sakk az a játék, ami igazából bemutatásra nem szorul, hiszen a világ legismertebb táblajátéka, igaz nagyon sokan, köztük én is csak módjával tudok vele játszani eredményesen, de ettől függetlenül is elismerem a játék érdemeit és megértem, hogy ennyien imádják.

Az iOS 10 megjelenésével váltak elérhetővé az iMessage matricacsomagok és alkalmazások, amiknek az elterjedsége, népszerűsége eléggé változó, akár csak a baráti körömben szétnézve is. Nagyon sok ismerősöm annak ellenére Facebook Messengert használ az iPhone-os ismerőseivel, hogy ott lenne egyből kézre állóan az iMessage, ezért érthető módon sokan nem is nagyon tudnak arról, hogy már ilyen alkalmazások is léteznek, holott számos elég hasznos alkotás is készült már. A Checkmate! és maga a sakk egy remek választás iMessage játéknak, hiszen ez lényegében egy körökre osztott stratégiai játéknak is tekintehtő, aminek a körei az egyes üzenetekben elküldött lépések.

Chekckmate! képernyőfotó Chekckmate! képernyőfotó

Használata roppant egyszerű, ugyanis elég csak az iMessage szövegbeviteli mezője melletti kis App Store ikonra nyomni és utána a Checkmate!-re koppintani. Akinek az automatikus megjelenítés nincs bekapcsolva, az a plusz gombra nyomva tudja ezt megtenni. Kezdőknek a játék mutaja, hogy az egyes bábukkal hova lehet lépni, majd ha megtörtént az első lépés és azt el is küldtük a beszélgetőtársunknak, már csak várnunk kell az ő ellenlépésére. Természetesen ahhoz, hogy ő is tudjon lépni, neki is telepítenie kell az alkalmazást. Ahogyan az iMessage beszélgetések is szinronizálódnak a készülékeink közt, úgy értelemszerűen a Checkmate! lépései is, így mindegy, hogy buszon, iPhone-ról kezdtük a játszmát vagy épp az ágyból iPaden folytatnánk, hiszen minden szinkronban van.

Egy élő sakk játszmát nyilván nem fog tudni kiváltani, de szerintem a távolságot remekül leküzdi és így a világ másik végén lévő barátainkkal sem kell lemondanunk egy izgalmas meccsről. Érdemes letölteni.

[appstore id=”1143204905″]

 

Olvasd el a hozzászólásokat is

2 Comments

  1. Miert jobb ez mint pl a chess.com? Ott is lehet mindenkivel jatszani, raadasul minden platformon, nem csak iOS es iMessage felhasznalokra van korlatozva.

  2. Ráadásul FB messengerben már sokkal régebb óta lehet sakkozni üzenetben, ha épp valakinek ez a vágya.


Add a Comment