fbpx Skip to content

Annyira hétköznapi dologgá vált a Bluetooth és a Wi-Fi, hogy szinte már észre sem vesszük őket. Használjuk a kocsiban, használjuk a vezeték nélküli fülhallgatónkkal, az óránkkal és így tovább…

Bluetooth mesh technológia

Ez a technológia az elmúlt években rettentően sokat fejlődött. Szinte a másodperc töredéke alatt kapcsolódnak az eszközök, nem fogyasztanak annyit, és akár több készülékkel is használhatjuk egyszerre az iPhone-unkat. Az iPhone 4s-től kezdve érhető el a Bluetooth 4.0 az iPhone-okban, mivel azóta támogatja a benne lévő kommunikációs chip. Ez az elmúlt években fejlődött, de alapjában véve a Bluetooth 4.0 volt az, ami sokkal többre volt képes, mint az eddigi készülékek. Azóta eltelt néhány év, rengeteget optimalizálták és mostanság tényleg nincs panasz erre, ha pedig igen, akkor érdemes az Apple-nek jelenteni. Idén végre a mesh technológia is elérhetővé válik a Bluetooth eszközök számára, ami egy hatalmas előrelépés.

A mesh leegyszerűsítve azt jelenti, hogy a készülékek egymáshoz kapcsolódva is képesek továbbítani az adatokat, tehát az adott Bluetooth készüléknek nem kell a közelünkben lennie, hanem a többi eszköz segítségével, jeltovábbítással elérjük. Nem is igazán mi vagyunk a célcsoport, hanem olyan hatalmas épületek, gyárak, ahol ezzel a technológiával az egész gyárban gyorsan és hatékonyan kommunikálhatnak a Bluetooth-képes eszközök. Nézzétek meg a videót:

Bluetooth mesh hivatalos közlemény

A Bluetooth mesh hálózat a kipróbált, globális kompatibilitás és a megbízható, fejlett infrastruktúra egyedi ötvözetét teszi elérhetővé az ipari hálózatok kialakítása számára. Dr. Juergen Kienhoefer, a Wireless Cables Inc. vezérigazgatója így fogalmazott:

A Bluetooth mesh jelenti számunkra a jövőt. Ügyfeleink többsége szenzorokkal és vezérlőkkel dolgozó ipari szereplő, akinek hosszú hatótávra, szigorú biztonsági feltételekre és megbízható kommunikációra van szüksége sok eszköz között. Emellett egyre inkább igényelnek integrált webes funkciókat is. A mostani megoldásainkkal a hatótáv 200 méter, a Bluetooth mesh ehhez képest még komplexebb hatótávelvárásoknak képes megfelelni.

A Bluetooth mesh az üzeneteket “elárasztásos” módon közvetíti, ami az üzenetküldésnek egy egyszerű és megbízható módja. A módszer különösképpen alkalmas alacsony fogyasztású, vezeték nélküli hálózatok kialakítására, főleg abban az esetben, amikor azok nagy mennyiségű multicast forgalmat bonyolítanak le. Az elárasztásos (flood-based) üzenetelosztás tehát ideális módszer akkor, amikor szigorú megbízhatósági, skálázhatósági és teljesítménybeli megkötések vannak érvényben a piacon.

A mesh egyébként egy egyszerű szoftverfrissítéssel elérhetővé válhat a jelenlegi Bluetooth eszközökre, de természetesen nem mindegyikre. A cég szerint ez függ a memória mennyiségétől és persze a jelenleg használt chiptől is. Ide kattintva elolvasható a teljes sajtóközlemény.

Olvasd el a hozzászólásokat is

No comment yet, add your voice below!


Add a Comment