fbpx Skip to content

Több iOS 11-es tesztelőnek is feltűnt, hogy a készülék előbb csatlakozik az 5GHz-es Wi-Fi-hálózathoz, mint a 2,4GHz-eshez. Mit is jelent ez?

iOS 11 Wi-Fi 5GHz vs. 2GHz

Ha Wi-Fi-ről beszélünk, akkor egy átlagember számára csak az ugrik be, hogy “csatlakozom a Wi-Fi-hez”. Azt, hogy ez most pontosan milyen, egyáltalán nem tudja, csak beírja a jelszót és működik. Manapság már sajnos rettentően telített a 2,4GHz-es tartomány, főleg a belvárosban. Nagyon sokan az évek óta használt routert sem cserélik le, holott jóval nagyobb sebességre is képes lenne a hálózat. Miért is jobb, hogy az iOS 11-ben az 5GHz-et részesíti előnyben a készülék a 2,4GHz helyett?

Nem szeretnék a technikai részletekben elveszni, röviden annyit kell tudni, hogy egy átlagos háztartásban lévő Wi-Fi az esetek döntő többségében 2,4GHz-en működik. Az otthoni háztartásokban a szolgáltató által adott routerek az elterjedtek, és ezek akár 5-8 évesek is lehetnek, attól függően, hogy mikor voltak legutóbb cserélve, illetve milyen internetkapcsolatunk van otthon. A hazai hírportálok szerint átlagosan 30Mbit sávszélességű internet-kapcsolat az elterjedt országszerte, amit a 2,4GHz-es hálózat bőven ki tud szolgálni.

2.4Ghz Budapest belváros5Ghz Budapest belváros

100Mbites vagy afölötti sávszélességű internet-kapcsolathoz már ajánlott az 5GHz-es Wi-Fi és ehhez a szolgáltatók olyan routert is adnak, ami képes erre a tartományra. Még a 2,4GHz is elég lenne, de a sűrűn lakott övezetekben az interferencia miatt valószínűleg nem fogjuk tudni kiforgalmazni a 100Mbitet. Ez látható a fenti képen is. Bal oldalt a 2,4GHz-es tartomány sebessége, jobb oldalt pedig az 5GHz-esé. A 30Mbites kapcsolatot éppen ki lehet vele használni, de 100Mbitről nem beszélhetünk.

Tehát amennyiben évek óta nem cseréltünk routert otthon, nézzük meg, melyik milyen tartományra képes, mert elképzelhető, hogy jóval gyorsabb is lehet az internet-kapcsolatunk, csak éppen nem foglalkoztunk vele. Arról nem is beszélve, hogy megbízhatóbb lehet egy újabb készülék, és a szolgáltató adott esetben ingyenesen is cserélheti.

Az 5GHz azonban nem mindig a jobb megoldás, jóval kisebb a hatótávja, és ugyan egy szobán belül sokkal gyorsabb és megbízhatóbb sebességre képes, addig egy nagyobb lakást már inkább a 2.4GHz tartomány tud lefedni. Tehát ha a router mellettünk van ugyanabban a szobában, akkor érdemesebb az 5GHz-es tartományt használni, de ha már például egy emelettel lejjebb, akkor egyértelműen a 2,4GHz az optimális. A fenti képen látható, hogy a 2,4GHz-nél a zöld tartomány nagyobb, de ez persze nem egyenlő a sebességgel.

Az iOS 11 előnyben részesíti az 5GHz-es tartományt

Mit is jelent ez gyakorlatban? Ha valakinek 5GHz-es Wi-Fi-je van otthon, az iPhone, iPad vagy iPod touch már elsősorban arra fog csatlakozni, így adott esetben gyorsabban tölthetünk majd le alkalmazásokat, frissítéseket. Viszont a dolog hátulütője, hogy ha nagyobb házban, lakásban élünk, akkor az 5GHz lassabb lehet a routertől távolabb, mint a 2,4GHz. Reméljük, az Apple megfelelően optimalizálja majd, addig viszont érdemes otthon körülnéznünk, hogy milyen routerünk is van.

Itt a Szifon.com-on írtunk már korábban a felső kategóriás Synology routerekről az RT1900ac-ről és az RT2600ac-ról is. Érdemes az alábbi cikkeket elolvasni, ha érdekes az otthoni Wi-Fi-nk sebessége:

Olvasd el a hozzászólásokat is

13 Comments

  1. Na igen, szolgáltatói 5GHz eszközök… Csak éppen kérdezzünk utána, hogy a szolgáltató mire akarja cserélni. T esetében a remekbe szabott Sagemcom router (modem) tudja ugyan mindkét sávot, de annyira bugos, hogy mentsen meg tőle a magasságos mindenható! Érdemi fw frissítés meg még egyáltalán nem történt rajta – lassan két év alatt.

  2. @angyalz: jelezd a szolgáltató felé, és cseréltesd ki?

  3. Elvileg a UPC-s routerem is tudja az 5 GHz-et, de ki sem próbáltam, mert tudomásom szerint egyetlen egy adapterem sem támogatja. Így legalább a konyhában is elég jó a jel. Más jelszó tartozik az 5 GHz-hez, így csak arra a frekire kapcsólódik az 5S-em, amihez megadom a jelszót. Amúgy az 5S támogatja az 5 GHz-et? Még nem próbáltam rácsatlakozni, meg ha jól tudom le is tiltottam azt a routeren.

  4. Az 5s támogatja az 5Ghz-et. Mi is egy Sagemcom-os (vagy mi a neve) routert használunk és hát… Az 5Ghz a router 3 méteres körzetében tényleg nagyon jó, de azon kívül már használhatatlan. Jobb lenne, ha akkora hatótáva lenne, mint a kisebbnek. Elvileg van már 6x,yGhz is vagy mekkora, amit egy doboz vagy egy ember már képes teljesen leárnyékolni.

  5. Szerencsere itt a panelban csak en vagyok 5GHz-en (erzekelheto tavolsagban). AC-val bitang gyors. 30MB/s is volt mar a letoltesi sebesseg Wi-Fin. A kis hatotavolsag panelban inkabb pedig elony, igy nem zavarok masokat es a szomszed kolyke sem az en routeremen gyakorol.

  6. ha olcso de jo 5 gigas eszkozt akar valaki rendeljen az alirol, en ac1200-ast rendeltem 30 dollarert, az egesz lakast lefedi. olvastam hogy tobb modellben backdoort talaltak es emiatt nem ajanlottak ez elvileg nincs a korben, es tuzfal mogott van. totolink.

  7. “vicces” amugy hogy mennyire nem elterjedt az 5 ghz pedig mar boven tobb eve nem jelent igazan durva felarat, viszont sokszorosan stabilabb , foleg ha adott esetben 2 tucat 2.4-es ap-t kell tulharsogni… persze a teljesitmenyre oda kell figyelni.

  8. ASUS RT-AC68U router használok már nagyon régen. Imádom hogy mind a két frekvenciát tudja egyszerre és szerencsére az eszközeim száma is kevés ami nem tud 5 ghz-t. Egy társas házban lakom ahol csak nekem van 5ghz -em egyedül így zavaró körülmény sincs. 🙂 Iszonyat gyors és a hatótáv is tökéletes.

  9. Azt azert hozza kell tenni hogy 2.4 en a 12bol 3(!!!) fuggetlen freki van a tobbi atfedessel jon ossze. Ellenben az 5 Ghzel. ugyhogy olyan interferencias szitu mint ami a 2.4-en van 5gigan sosem lesz… eleve sokkal tobb csatorna van.

  10. @Jadeye: A szolgáltatónál külön fórum foglalkozik a fent említett eszköz fw hibáival. Tudják cserélni, de mivel nem a hw hibás, így az sem hoz megoldást. Pont ezért jelzem a cikk kapcsán, hogy nem mindenhol érdemes örülni a kezdetben kecsegtetőnek tűnő eszközcserének. (Sőt…)

  11. Netgear N600 Routerrel 5g-n Iphone SE: 98 mbps le és 111 Mbps fel. Csak azt használom, elég meggyőző.

  12. Két router sorosan egymásután kötve.
    Digi Modem->Linksys EA2750->Linksys EA2700

    A ház méretei miatt kell a kettő, mindekét router 5gigahertzen is tud és laza 80mbps lefelé és 46mbps felfelé.


Add a Comment