fbpx Skip to content

Az okosotthonok egyre népszerűbbek hazánkban, de sajnos továbbra sem olcsó mulatság. Tulajdonképpen már mindenre van megoldás, ha okosítani szeretnénk a házunkat, lakásunkat, azonban egy kezdőnek nagyon nehéz választania a termékek között.

Devolo okosotthon termékcsalád

Erre kínál megoldást a Devolo, mely tulajdonképpen egy all-in-one termékcsalád, szinte minden megtalálható náluk. Nem kell úgymond különböző gyártók, különböző termékeit összeollózni, hanem minden egy helyen megtalálható.

Pár hete keresett meg a BaSys, hogy próbáljam ki a Devolo-t, írjam le a személyes tapasztalataimat, nézzem meg, mennyire használható ez a rendszer. Az elején igencsak szkeptikus voltam, mivel számomra teljesen ismeretlen volt a márka. Picit utánaolvasva viszont pozitívan csalódtam, mert a Z-Wave vezeték nélküli technológiát használja a cég, ami egy elfogadott, és számos más gyártó által is használt rádióhullámos kommunikáció. Többek között a Philips Hue, a Nest az Apple HomeKit-képes termékei is részben ezt használják, így ez hatalmas plusz pont volt már a teszt előtt.

A Devolo termékcsalád

Devolo termékcsalád

A legtöbb okosotthon egy központi egységgel rendelkezik, ez igaz erre a márkára is, így természetesen itt is meg kell azt vásárolunk. Ebből van egy úgynevezett Starter Pack is, ami nem csak a központi egységet tartalmazza, hanem egy ajtó-/ablakérzékelőt és egy intelligens fogyasztásmérőt, ami egyben ugye egy okos dugalj is. Mielőtt ezt részletném, nézzük meg, milyen kiegészítőket vásárolhatunk még a központi egység mellé:

Tehát a központi egység mellett még 10 kiegészítő áll rendelkezésünkre, ami – valljuk be – több mint elegendő, ha okosítani akarjuk a lakásunkat, házunkat.

Devolo Starter Pack

Visszatérve a Starter Packre, a központi egység egy viszonylag nagy, a konnektorba dugható doboz, ami szépen néz ki, de praktikusnak nem mondanám. Sok hely kell neki, és ezáltal nehezebb mondjuk mellé dugni valamit, itt jobban örültem volna egy egyszerű kábelnek. Emellett vezetékesen, UTP-kábellel kell a routerre rákötni, ami tovább nehezíti az elhelyezkedést.

Ahogy fentebb írtam már, a Starter Pack tartalmaz egy ajtó/ablak érzékelőt és egy okos konnektort is, ami egyben fogyasztásmérő is. Lépjünk is tovább az első lépésekre.

Kezdeti lépések, beállítások

Legnagyobb meglepetésemre a Devolo egy rettentően egyszerű és könnyen beállítható termék. Először a weboldalon kell regisztrálni, majd pedig a regisztráció után megadni, hogy milyen terméket szeretnénk aktiválni a felhasználónk alá.

Devolo

Minden a bögészőn keresztül történik, a már telepített központi egységet felismeri a Devolo weboldala és már csak a hozzáadásra kell kattintanunk. Ezután a kiegészítők következnek, amiket a telepítés után, egyetlen kattintással a böngészőben adhatunk hozzá a rendszerünkhöz.

Devolo

Ahogy a képeken látható, még kis YouTube-videót is kapunk az eszközök telepítéséhez, illetve beállításához. Nyilván ez angolul van, de szerintem a videó alapján bárki képes ezeket telepíteni.

Devolo menüpontok

Az online fiókunk alatt számos beállítással találkozhatunk. Ilyen például a készülékek csoportokba rendezése, vagy különböző automatizációk beállítása. Például, ha a riasztót élesítem, akkor kapcsoljanak le a lámpák, vagy este automatikusan tekerje fel a fűtést. Minél több eszközünk, annál több lehetőségünk is van. Beállíthatjuk, ha kinyitjuk az ablakot, lekapcsoljon a fűtés, vagy ha eléri a 28 fokot a szoba hőmérséklete, akkor kapcsoljon be a konnektor és ezzel az abba bedugott ventilátor.

Devolo kapcsolók

Mivel az egész online működik, ezért távolról is vezérelhetjük a termékeket. A fenti képen látható, hogy szinte mindent vezérelhetünk online, tehát ha nem vagyunk otthon, akkor is beállíthatjuk a fűtést, lekapcsolhatjuk a lámpákat, értesítést kapunk, ha éppen csőtörés vagy füst van a lakásban. Az értesítések is testre szabhatóak, például füst esetén azonnal kapunk értesítést, ez lehet push az alkalmazás segítségével, illetve email is. Ide kattintva ti is megnézhetitek az online felületet.

Konklúzió

Alapjában véve a Devolo egy jó termékcsalád. Főleg azoknak lehet jó választás, akik nem akarnak több gyártóval foglalkozni, mindent egy helyen akarnunk tudni és viszonylag olcsón kijönni. Nem azt mondom, hogy a Devolo a legolcsóbb ebben a kategóriában, de tény, hogy egy kényelmes, all-in-one terméket kapunk, amit bármikor bővíthetünk.

Devolo Starter Pack

Képes már néhány más gyártó termékével is kommunikálni, ilyen például a Philips Hue, ami plusz pont. Egyetlen hátránya, ami az előnye is: az online elérés. Az iOS alkalmazás is tulajdonképpen az online webet hozza be, ami szerintem használhatatlan mobilon. Ha kifejlesztenének egy rendes iOS alkalmazást, illetve a webet is még egy picit szebbé tennék, az sokat segítene. A termékek jók, a beállításuk egyszerű, de ez a webes felület még nem az igazi. Reméljük lesz egyszer magyar nyelv is, illetve szebb felület.

Ide kattintva megvásárolhatjátok a kezdő szettet, illetve külön a kiegészítő egységeket is.

[wp-review id=”92407″]

Olvasd el a hozzászólásokat is

8 Comments

  1. Homekit támogatás?

  2. devolo Home Control app a store-ban

  3. Én siklottam át felette, vagy nem írtátok a cikkben, a szoba thermosztáttal mit lehet vezérelni? Mintha nem lenne kiváltható a fűtés saját thermosztátja hanem kell hozzá radiátoronként egy külön thermosztát.
    A másik kérdésem hogy hány eszköz tehető rá egyszerre egy központi egységre?

  4. @kissfeco: Szia! Mivel egyiket sem teszteltük, így nem tudok erre válaszolni, érdemes felkeresni a fenti forgalmazót és tőlük megkérdezni.

  5. Sziasztok! Tudom nem teljesen ide tartozik, de nem tudna valaki ajánlani okos fali villanykapcsolót? Amivel a hagyományos világítást lehetne pl. a telefonnal kapcsolni. Én már kerestem minden felé, de eddig semmi hasznáhatót nem találtam.

  6. Egész jók a termékek! Legalábbis az ötlet! Hiányolom a cikkből a személyes tapasztalatot! Mintha csak egy kis marketing lenne…
    Viszont az online függés nekem nem szimpatikus!
    Ha jól gondolom, akkor ezek az eszközök folyamatosan a neten lógnak, ami azért valljuk be, hordoz némi biztonsági kockázatot! Akár az érzékelők állapotának figyelése, akár a kapcsolók vezérlése…

  7. @itanczos: Sajnos annyi termék volt, hogy nem tudtam érdemben tesztelni, és tapasztalatot szerezni rövid idő alatt. Így igen ez inkább egy bemutató és nem tapasztalat. 🙂 Manapság minden neten lóg, szinte alig tudsz venni olyat, ami nem. 🙂


Add a Comment