Az iOS 6-ban megszűnt a Google Térképek és a YouTube – de ezt nem az Apple akarta

Ez a cikk legalább 1 éve frissült utoljára. A benne szereplő információk a megjelenés idején pontosak voltak, de mára elavultak lehetnek.

Emlékszem, mekkora port kavart 2012-ben, hogy kiveszik az alapértermezett Google Térképeket és a YouTube appot is az iOS-ből.

YouTube Logo

Az iOS 6 volt az első olyan rendszer 5 év után, ami nem tartalmazta a fenti két szoftvert, hanem külön, az App Store-ból lehetett őket letölteni. Természetesen az emberek hőzöngtek, arról nem beszélve, hogy az Apple térképe akkoriban használhatatlan volt, és hiba volt úgy kiadni, de kellett a rendszerbe egy beépített térkép. Az elmúlt napokban @hunterwalk, aki egy korábbi YouTube alkalmazott, tweetelt arról, hogy a YouTube bontotta fel a szerződést az Apple-lel, és nem fordítva, mint az többen hitték.

Elérkezett az idő, hogy a Google és mellette a YouTube is kiadja a saját alkalmazását az App Store-ban. Nem akarták tovább azt, hogy az Apple beleszólhasson az alkalmazásaikba. Ezzel szemben persze hatalmas kockázatot is vállaltak, mert milliók használták az YouTube-ot, és kérdéses volt, hogy az új iOS esetén letöltik-e majd a felhasználók azt? Illetve ugye a beépített alkalmazásokat nem lehetett letörölni, tehát új felhasználókat is toboroztak azzal korábban.

YouTube alkalmazás 2012-ből YouTube alkalmazás 2012-ből

(YouTube alkalmazás 2012-ből.)

Tovább akarták vinni a márkát, és ehhez az kellett, hogy mobilon is fejlődhessenek, amit eddig sokkal nehezebben tehettek meg.  Mikor végre megjelent a YouTube alkalmazás az App Store-ban, rengetegen letöltötték és mára már teljesen megszokottnak tartjuk, hogy első lépésként letöltjük a Google Maps-et és a YouTube-ot is.

YouTube: Watch, Listen, Stream
 • YouTube: Watch, Listen, Stream
 • Méret: 255.52 MB | Verzió: 16.46.5
 • Ár: Ingyenes | Értékelés:
Google Maps - Transit & Food
 • Google Maps - Transit & Food
 • Méret: 226.02 MB | Verzió: 5.87
 • Ár: Ingyenes | Értékelés:

Ezek még érdekelhetnek:


 1. “-arról nem beszélve, hogy az Apple térképe akkoriban használhatatlan volt…” még most is az!
  Viszont a Google maps, az tökéletes.. Mindig azt használom, minden más navigációt számüztem… TomTom, Igo, stb… felesleges!

 2. Youtube app fel sincs téve, mivel reklámokat játszik le a videók előtt. Safarival tökéletes, ott fél évente 1-2x van csak reklám. iGo SzülinAppot használom, mert az offline, és csak ritkán van mobilnetem.

 3. @Put2: Mikor próbáltad utoljára az Apple térképét?
  Azért használhatatlannak már elég erős nevezni, sőt. Az elején tényleg az volt, de azóta eltelt pár év, és nagyon sokat fejlődött. Én pl azért szeretem mert a teló elalszik ha pár km-ig nem történik semmi, de ha kanyarodni kell felébred és zárolt képernyőn mutatja az irányt. Plusz a watch szinkron sem piskóta. Nekem emiatt már nincs szükségem google maps-re. Ha hosszú útra megyek akkor inkább waze a social funkciók miatt.

 4. Hát az Apple Maps még mindig nem jó semmire… Az egyetlen dolok amire használnám, az a városon belüli útvonaltervezés tömegközlekedéssel, és azt még mindig nem tudja, így gyakorlatilag abszolút versenyképtelen a guglival szemben…

 5. @tzolesz:
  Erre csak annyit, hogy ott van az IGO ami magyar és az is bénázik a házszámokkal, bár ez sztem a térképgyártók hibája lesz, de akkor is pontatlanabb mint guglié, főleg vidéken és nem kell a térképen is csak kinagyítva fellelhető kis falucskába menni, hanem itt a főváros környéki településeken is.

 6. @tzolesz: Egy TÉRKÉP legfontosabb funkciója ugyebár a tömegközlekedés… Ez elsőszámú. Ha arra nem tudod használni akkor nem jó semmire. Vannak erre alkalmazások, például a BKK Futár. De 1-2 hónap és lesz tömegközlekedés az Apple Mapsben is itthon. Akkor a semmire nem jó térkép hirtelen használható lesz? Sőt nem csak, hogy versenyképes lesz a Google Maps-szel, de teljesen egy szintre is emelkednek, mivel ugyanazokkal az adatokkal fognak dolgozni?

 7. @Put2: én már egy ideje arra használom az Apple Maps-et hogy amit a másik nem talál azt ott keresem… mert hogy egyre többször futok bele abba, hogy a Google Maps nem jó helyre navigál 🙁

 8. Engedve a nyomásnak kipróbáltam az Apple maps-ot! Lehet hogy az éveken át tartó Google maps használata miatt van az, hogy még mindig nem tetszik! És nem tudom megszokni. A youtube alkalmazás meg hagy némi kívánnivalót maga után. Legnagyobb problémája,hogy a lezárt képernyőn nem képes zenét játszani meg ha a háttérbe van úgy sem. Ez egy vicc 2017-ben! Helyette az YTBPlayert használom.. Azt sem tökéletes, de az legalább lejátsza háttérben meg lezárt képernyőn is a zenéket. Ezzel a lejátszóval csak annyi a baj, hogy ha véletlenül tovább lépted a zenét és utána visszalépsz, akkor nem képes megjegyezni, hogy hol tartott az előző zene, hanem újból előről kezdi, sőt valamikor amikor visszalépsz teljesen más zeneszámot kezd el játszani. Ha úgyhogy jó működne mint a YouTube, ami meg is jegyzi mindig, hogy hol tartott és ugyanazt a számot játsza le ha visszalépsz mint előzőleg, akkor a legjobb app lenne.

 9. Hát kipróbáltam énis.
  A házunktól nem messze egy kereszteződésre azt írja, hogy építkezés miatt le van zárva.
  Kb 2 hónapja még valóban így is volt. Na köszi…

Írd le a véleményedet! (Moderációs elveinket ide kattintva olvashatod.)

Hozzászólás írásához be kell jelentkezned!