fbpx Skip to content

Hogy őszinte legyek, a watchOS 4-től sokkal többet vártam, de legalább annyit, hogy saját készítésű óraszámlapokat hozhassunk létre. Már az is elég lett volna, ha a fejlesztők kapnak több opciót ehhez, de nem.

<iframe width="700" height="394" src="https://www.youtube.com/embed/NuEuxD9AJ7I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Már elérhető a Siri, Kaleidoszkóp és a Toy Story óraszámlap is. Ugyan egyáltalán nem tűnnek extrának ezek a számlapok, de érdemes róluk beszélni és bemutatásra is kerülnek majd itt a Szifon.com-on. Kezdjük is a beta 2-ben elérhetővé vált Toy Story-val, ami gyerekesnek tűnhet, de egyáltalán nem az.

A Toy Story volt az első, új generációs animációs mese, ami végül az alapját képzi a mostani animációs meséknek. A Toy Story-t a Pixar készítette, aminek nem más volt a többségi tulajdonosa, mint Steve Jobs. 🙂

A Pixar által 1995-ben elkészült egész estés – elsőként teljes mértékben számítógéppel készült – animációs film, a Toy Story – Játékháború nemcsak a cég tevékenységprofilját változtatta meg, hanem az animációs filmek új generációját is elindította.

Pixar labda és lámpa

A Pixar története 1979-ben kezdődött, amikor The Graphics Group néven létrejött a George Lucas tulajdonában lévő Lucasfilm keretei között. Miután George Lucas házassága véget ért és egy bonyolult válási procedúrába bonyolódott, meg akart szabadulni néhány érdekeltségétől, így a számítógépes részlegétől is. Végül Steve Jobsot keresték fel, aki – az Apple cég miatti csalódása miatt – új kihívásokat keresett, azonnal felajánlotta, hogy megvásárolja a céget. Azonban Catmull és Smith nem új tulajdonost, hanem inkább befektetőt akart, így kompromisszumos megoldásként Jobs lett a többségi, 70%-os tulajdonos, és az alapítók lettek az ügyvezetők.

A legfőbb termékük és bevétel forrásuk ekkor az animációs munkára tervezett Pixar Képalkotó Számítógép (Pixar Image Computer) volt, ez a gép lett az új cég névadója is.

A cégnél kezdetben mindössze egy olyan embert alkalmaztak, aki végzettsége szerint animációs művész volt. John Lasseter a Walt Disney alapította Kaliforniai Művészeti Intézet (California Institute of the Arts) hallgatója volt, majd miután lediplomázott, a Disney cég alkalmazottja lett. Azonban itt hamar összeütközésbe került a vezetőséggel, így a cégtől eltávolították. George Lucas nem támogatta az animáció készítését, viszont Steve Jobs belépésével erősödött a „művész vonal” a cégen belül, igaz, még mindig melléktevékenységként. 1986-ban a vezetőség felkérte Lassetert, hogy készítsen egy bemutató animációs filmet, ami demonstrálja a Pixar számítógép tudását a SIGGRAPH szakmai konferencián. Ekkor készült el a forradalmi Luxo Jr. rövidfilm. Kezdetben csupán néhány mozzanat volt egy korábbi tanulmányból egy Lasseter által használt lámpával, de a munka haladtával a művész egy kis történetet szőtt a technikai demonstrációba. A bemutató sikeres lett és megkapta a legjobb film díját a konferencián. Az animációt még Oscar-díjra is jelölték, és habár nem kapta meg, a lelkes Jobs elhatározta, hogy minden évben készítenek egy kisfilmet, még ha az költséges is és nem kifizetődő. Valamint a cég kabalafigurája lett a szakmai sikert hozó lámpa.

Toy Story

1995-ben megtörtént a forradalmi animációs film bemutatója és hatalmas sikert aratott szakmailag és pénzügyileg is. Az animációs film összbevétele világszinten elérte a 362 millió dollárt. (Forrás: Wikipedia)

Idén ősszel pedig minden Apple Watch tulajdonos számára elérhetővé válnak a Toy Story karaktereit ábrázoló animációs hátlapok.

Toy Story óraszámlapok

Az óraszámlap beállításai alatt a Játéktár (mely a labda), Buzz Lightyear, Woody, és Jessie között tudunk választani. A Játéktár kiválasztása esetén természetesen egy random órafelületet kapunk, amiben feljöhetnek más karakterek is, nem csak a főhősök.

A számlap esetén két komplikációt tudunk beállítani: felülre és alulra rakhatunk egyedi információkat, mint például az időjárás, vagy mozgási adatok. A betűk, számok kijelzésének színe automatikusan változik, ezt nem lehet beállítani statikusra. Nézzétek meg a videót:

Szerintem a Toy Story számlap egyáltalán nem rossz, és nem is gyerekes, főleg ha tudjuk a háttértörténetét. Nekem kifejezetten tetszik, és valószínűleg társaságban, mondjuk sörözések alatt ezt fogom használni. 🙂

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. Vártam, hogy ezek is beszélnek, mint Minnie és Mickey, de sajnos nem 🙁

  2. Na ja akkor legalább ezt is élvezné a 17 hónapos fiam, mert mickey az állandóan kell mondja az időt 🙂

  3. Kulon program fuggo a szamlap nalad? Melo letisztult, sorozes toy story? 😀


Add a Comment