fbpx Skip to content

A Sensortower blogon olvastam, hogy az elmúlt 4 évben a legtöbbet használt, letöltött alkalmazások méretei rohamosan növekedtek, és mára már egy-egy app akár 1 GB-nál is több helyet foglalhat.

iOS alkalmazás méret növekedés

Így egy 8, de még egy 16 GB-os készüléken is viszonylag nehéz elférni, és mára már egy új iPhone-t nem is lehet megvenni 32 GB-os kapacitás alatt. Az USA-ban a TOP 10 legtöbbet használt alkalmazás mérete 2013 óta 164 MB-ról 1,8 GB-ra növekedett. Ez, több mint 10x-es növekedés, ez alatt az idő alatt az Apple bevezette a 64, 128 és 256 GB-os tárhelyű iPhone készüléket is, illetve az 512 GB-os iPad Pro-t!

Az alábbi táblázatban a népszerű alkalmazásokat láthatjuk, mint például a Facebook, Uber, Gmail, Snapchat, Spotify, Google Maps, YouTube, Instagram és Netflix, melyek közül a Facebook jelentős méretnövekedést hajtott végre az elmúlt években. Mindegyik alkalmazás több helyet foglalt, ahogy az Apple megemelte a maximum alkalmazás méretet 4 GB-ra 2015 februárjában.

Néhány alkalmazás mérete egyébként rövid idő alatt több mint tízszeresére emelkedett, ilyen például a Facebook is, mely akár 388 MB is lehet jelenleg, 2013-ban pedig még csak 32 MB volt, szeptember óta pedig 100 MB-tal nőtt alig több mint fél év alatt. Tehát ahogy fejlődik a technika és ahogy több funkciót kapunk, úgy természetesen az alkalmazások mérete is növekszik.

A Snapchat 51x lett nagyobb, és ezzel ő vezeti a listát: 4 MB-ról 203 MB-ra hízott. Természetesen a játékok mérete is nőtt, ott akár 1-2 GB-os méretekkel is találkozhatunk, amit letölteni is hosszabb idő már. A Szifon.com alkalmazás egyébként mindössze 1,4 MB 🙂 és ezzel szerintem nehéz versenyezni, mi komolyan vesszük a tárhely problémát, és így még a 8 GB-os készülékekre is nyugodt szívvel letölthető.

Az iOS 11-ben több, a tárhellyel kapcsolatos funkciót is kapunk, amivel helyet spórolhatunk – ezekről hamarosan lesz egy részletes cikkünk. Ha nem akarsz lemaradni róla, iratkozz fel alább.

Olvasd el a hozzászólásokat is

4 Comments

  1. 32K -ban is futottak anno programok, ma pedig 4GB memória már kevésnek számít.
    Ha a programozóknak nem kell törődni az optimalizálással akkor nem is fognak vele törődni.
    Nyilván van benne plusz funkció, tartalom, stb. , de nem hiszem, hogy pusztán erről van szó.

  2. Kotta: fel van pörögve minden. Nem fizeti ki a megrendelő azt az időt amit a fejlesztő esetleg a refaktoralassal kicsit minőségibb kód előállításával töltene. Így nehéz.

  3. A szifon app-ot nem bánnám ha 10x -re növekedne, és cserébe használható lenne…
    A loginnál az “emlékezz” kb másfél napig megjegyez aztán felejt.
    A cikkekben a képeket nagyítani nem lehet csak letölteni. Mi az istenért akarnák lementeni?
    Az egész app inkább egy mobilra optimalizált weboldalraemlékeztet 🙁

  4. És ma megint hozta azt, hogy be kell lépnem kommenteléshez, hát beléptem, megírtam, elküldtem. Aztán vissza léptem (volna) a főoldalra de ez az állat a loginra dobott vissza.


Add a Comment