fbpx Skip to content

Hát, hogy őszinték legyünk: Apple, erről nagyon lekéstél. A QR-kód évek óta jelen van, más gyártó telefonjai rögtön beolvassák a gyári kamera alkalmazással, az Apple azonban egyáltalán nem törekedett erre az elmúlt években, és csak az iOS 11-ben válik ez elérhetővé.

Természetesen az App Store-ban számtalan QR-kód olvasó érhető el, de mégis kényelmesebb, ha külön alkalmazás letöltése nélkül tudjuk beolvasni a kódot. Az iOS 11-ben végre ez is elérhető, kamera alkalmazás natív QR-kód támogatást kapott, ami tizedmásodpercek alatt beolvassa a kódot és megjeleníti azt. Nézzük meg működés közben az alábbi videón.

A Kamera alkalmazás lényegében bármilyen QR-kódot képes beolvasni, legyen az email cím, weboldal, Wi-Fi kód, névjegy, naptár esemény, útvonal, telefonszám és így tovább. A Szifon.com-on mától elérhetőek a cikkek QR-kóddal is. Ez akkor lehet hasznos, ha valamit mobilon szeretnénk megnyitni és elolvasni. Például fel kell állni a gép mellől, de nem használjuk az iCloud erre szolgáló funkcióját, és nem akarjuk újra begépelni a címet, csak beolvassuk a QR-kódot már folytathatjuk is utunkat. 🙂 Ezt később tervezzük bővíteni is, mert az alkalmazás letöltéseknél is hasznos lehet. A QR-kódokat minden cikk alján helyeztük el!

iOS 11 QR kód teszt

Ahogy fent már szóba került, ez legkevésbé sem egy világmegváltó újdonság, azonban az Apple azért lépte meg most, mert sok HomeKites vagy egyéb kiegészítő csatlakozásához a QR-kód a leggyorsabb mód. A HomeKites eszközeinknél például eddig egy számsort kellett beolvasni, ami hasonló volt, mint a QR-kód.

A legnagyobb kérdés az, hogy ha szeptembertől több 100 millió készüléken elérhető lesz a natív QR-kód olvasás, akkor ez mennyire fogja megváltoztatni a világot, vajon többször találkozunk majd QR-kódokkal? Szerintem idővel igen, az Apple ismét feltalálhatja újra ezt a funkciót.

Olvasd el a hozzászólásokat is

6 Comments

  1. MicroPayment qr kóddal? ????

  2. “Hát, hogy őszinték legyünk: Apple, erről nagyon lekéstél.” Háát, szerintem ennél pont nem sok mindenből maradtak ki eddig.. Tény h úgy tűnt elsőre, hogy ez nagyon praktikus lesz a mindennapokaban, de sajnos alig használta bárki is, és lássuk be, amiket kiolvastál QR kóddal, azt már előtte szemmel az alatta lévő feliratból pontosan tudtad, hogy mi lesz: egy sima link. És elég ritkán is álltak le QR-ezni az emberek.. 🙁 Névjegykártyát így ‘”élesben” sose adtam át, szakmai szituációban furán jön ki, ha kapsz egy névjegykártyát te meg a telefonodat fotóztatod, hétköznapokban meg simán bejelölnek inkább egy mozdulattal FB-on.. Az ilyen helyzetben am még felesleges is a QR, mivel az alapján megtalál titeket a 2 telefon, hogy egymás mellett indítottátok el épp az “add friendet”..
    Persze meglátjuk mi lesz ebből, most elvileg kínában épp pörög ez a topic, ezért is került rá az Apple figyelme.. Az is sokat dob az egészben, hogy most már akkor evidens lesz, hogy mindenki egy mozdulattal QR-t tud értelmezni, nem kell “appot letöltenie”, meg “jaj hogy is kell ezt”-el szerencséltlenkedni.. 😛

  3. @zenima: Egyetértek. Nagyon kevés szituáció volt az életemben, amikor jól jött a QR kód. Látszólag ugyan egy tök jó dolog. Mi is raktunk névjegykártyára,céges katalógusainkba, szórólapokra, de az a tapasztalat, hogy nem nagyon foglalkoznak vele az emberek. Szívesen olvasnék egy felmérést, hogy globálisan mennyire használják ki a QR kód nyújtotta előnyöket, szerintem siralmas lenne a végeredmény.

  4. @zenima, @Ronaldo: így-így, azzal, hogy nem kell külön appot letölteni hozzá, hanem akár egy fotózás közben automatikusan megjelenik az opció a kód által adott adatokra, lényegesen megkönnyíti az egészet.

  5. Szerintem azért pl a wifi esetén lehet haszna a dolognak. Sokkal egyszerűbb lefotózni egy kódot mint begépelni egy esetlegesen bonyolultabb jelszót, amit még lehet hogy elsőre el is rontok 😀

  6. Személy szerint én üdvözlöm ezt a funkciót, 1 appal kevesebb.. És igen, az átlag felhasználó számára ez így evidens lesz, ha azt mondod neki hogy tartsd a kamerát ide, megérti.. Mondjuk ha beépítetten tudna minden gyári App qr kódot generálni mondjuk egy linkből vagy kontaktból az megint menő lenne. A megosztás menüben el tudnám viselni. Tudjátok csak így ideiglenesen full screenben megjelenne a kód.. És akkor egy Androidra is át lehetne pattintani mindent..


Add a Comment